home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Közel a kétharmadhoz
Talpai Lóránt
2014.03.18.
LXIX. évf. 12. szám
Közel a kétharmadhoz

Elsöprő győzelmet aratott a Szerb Haladó Párt az előrehozott parlamenti választáson. A párt a szavazatok 48,8 százalékát szerezte meg, azaz a kétharmados győzelem közelében járt — A VMSZ-en kívül más kisebb vajdasági magyar pártnak nem sikerült a mandátumszerzés

Jelentős választási győzelmet aratott a Szerb Haladó Párt

Elsöprő győzelmet aratott a Szerb Haladó Párt az előrehozott parlamenti választáson. A párt a szavazatok 48,8 százalékát szerezte meg, azaz a kétharmados győzelem közelében járt. Mint ismeretes, a polgárok tizenkilenc lista közül választhattak, amelyek között hét kisebbségi lista volt. A választáson a szavazók 53,2 százaléka vett részt, amely részvételi arány valamivel alacsonyabbnak számít az előző választásokénál. A jelenlegi nyertesének, avagy a Szerb Haladó Pártnak várhatóan 157 képviselője lesz az újonnan megalakuló parlamentben. Ilyen jelentős többséget egyébként legutóbb a Slobodan Milošević vezette Szerbiai Szocialista Pártnak sikerült kialakítania az első posztkommunista választások után. 1990 és 1992 között Milošević pártja a 250 fős törvényhozásba 200 képviselőt küldhetett.

A választási győzelem után Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke kijelentette, hogy a haladók számára a legfontosabb a polgárokkal való partnerség, emellett sokaknak készek kezet nyújtani, továbbá mindenkinek együttműködést kínálnak. „Másodikként” a Szerbiai Szocialista Párt jutott be a szerb parlamentbe 14 százalékos eredménnyel, azaz 45 mandátummal. A Demokrata Párt 5,9 százalékot, azaz 19 mandátumot, az Új Demokrata Párt pedig 5,7 százalékot, tehát 18 mandátumot szerzett.

A felsorolt pártokon kívül a nemzeti közösségek pártjai közül a Vajdasági Magyar Szövetség 2,2 százalékkal 7 mandátumot szerzett. A Szandzsáki Demokratikus Akciópárt 1 százalékkal 3 mandátumot, a dél-szerbiai albánok pártja, azaz a PDD pedig fél százalékkal 1 mandátumot szerzett. A kisebb vajdasági magyar pártoknak nem lesz egyetlen képviselőjük sem a belgrádi parlamentben.

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt vezetője elégedetten állapította meg, hogy pártjának sikerült megőriznie a politikai pozícióit. Boris Tadić szintén elégedettségének adott hangot, szerinte új pártja a kialakult helyzetben jó eredményt ért el. Dragan Đilas, a Demokrata Párt elnöke pedig az új politikai realitásról beszélt. Pártjának szerény eredményét főként az ellenzék széthúzásával magyarázta. Vojislav Koštunica csalódottságának adott hangot, mivel pártja nem jutott be a parlamentbe. Csakúgy mint Mlađan Dinkić, aki a választás után visszavonulásról, illetve a politikai közéletből való távozásról beszélt.

Az országos parlamenti választáson kívül érdemes kitérni a belgrádi helyhatósági választás eredményére is, amely szerint a belgrádi városi képviselő-testület tagjai négy lista képviselői közül kerülnek ki. A 2012. évi eredményekhez hasonlóan a Szerb Haladó Pártnak, a Szerbiai Szocialista Pártnak, a Demokrata Pártnak és a Szerbiai Demokrata Pártnak sikerült átlépnie az ötszázalékos választási küszöböt. Ez alapján a Szerb Haladó Pártnak 63, a Demokrata Pártnak 22, a Szerbiai Szocialista Pártnak 16, a Szerbiai Demokrata Pártnak pedig 9 képviselői helye lesz a szerb fővárosban.

Nem sikerült a parlamentbe jutni

A VMSZ-en kívül más kisebb vajdasági magyar pártnak nem sikerült a mandátumszerzés, az öt szerbiai kisebbségi pártból alakult lista ugyanis — a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), a Magyar Remény Mozgalom (MRM), a Magyar Egység Párt (MEP), a Horvátok Demokratikus Közössége (DZH) és az Emir Elfić vezette Bosnyákok Demokratikus Közössége (BDK) — a CeSID által közölt adatok szerint a vasárnapi parlamenti választáson a szavazatok 0,1 százalékát szerezte meg.

A Csonka Áron vezette VMDK-nak sem sikerült a parlamentbe való bejutás. A párt az Új Demokrata Párt listáján indult.

Ezzel egyértelművé vált, hogy a vajdasági magyar pártok közül csupán a VMSZ lesz jelen a képviselőház új összetételében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..