home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kovács Jónás legószobái
Tóth Lívia
2019.03.05.
LXXIV. évf. 9. szám
Kovács Jónás legószobái

A világhírű legó-építőkockát 1958. január 28-án szabadalmaztatták, vagyis a közkedvelt játékszer tavaly töltötte be a hatvanadik életévét. Ebből az alkalomból pályázatot hirdettek, melyen egy vajdasági fiatalember terve is bekerült a legjobbak közé.

A Lego termékeinek valóságos kultusza van világszerte, gyermekek és felnőttek egyaránt szívesen rakosgatják, illesztgetik egymáshoz a műanyag részecskéket. Az így születő bonyolult alkotások némelyike több százezer darabból áll.

A rajongók közé tartozik az óbecsei Kovács Jónás is, aki jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán programtervező informatikus szakon tanul. Emellett szeret zenélni, és természetesen legógyűjtő is, a kollekciója 50 000 darabot számlál.

A már említett pályázatra több mint 400 munka érkezett, a tervezők a legkülönfélébb témákban — hajók, autók, kastélyok stb. — alkottak. Jónás négy szobából álló projektuma a kerek évfordulóhoz kapcsolódik, a cég történetét dolgozza fel ugyanis. A Lego a legjobb tizenhat tervet február 1-jétől április 15-éig előrendelésre kínálta fel, azzal a kitétellel, hogy amelyikre elég megrendelés érkezik, azt gyártani és árusítani fogja. A hírek szerint Kovács Jónás munkája olyan sikeres, hogy néhány nap alatt elérte a szükséges határt.

— Amikor meghirdették a pályázatot, a legtöbb legóval foglalkozó oldal megosztotta a hírt, így a rajongóknak eléggé nehéz lett volna nem hallani erről a lehetőségről. Ha jól emlékszem, én közvetlenül a BrickLink oldalán találtam rá — avatott be a részletekbe az e-mailben készült beszélgetésünk során Jónás, majd azzal folytatta, mivel sikerült elnyernie a szakemberek elismerését. — A pályázatra négy jelenetet terveztem, mely a Lego cég történetét mutatja be a kezdetektől egészen napjainkig. Az első szoba egy asztalosműhelyt ábrázol, hiszen a Lego kezdetben fajátékokat gyártott, ezért a tervezetemben még az ikonikus fakacsa is helyet kapott. A második építményen az első kézi fröccsöntő gép látható, a harmadikon a Lego tervezőinek az irodája, a negyediken pedig egy modern legógyár részlete, nagy, automatizált fröccsöntő géppel. Ez így magában lehet, hogy nem a legkülönlegesebb ötlet, viszont a pályázattal a Lego és a BrickLink a legókocka fennállásának hat évtizedét szeretné megünnepelni, ezért úgy gondoltam, ez a készlet egy ilyen alkalomra jó választás lehet.

* Meddig tartott elkészíteni, hány elemből áll, és melyik korosztálynak szánod?

— A tervezési folyamat kezdetén előbb kép- és videóanyagot gyűjtöttem, valamint megpróbáltam kiszűrni a fontosabb eseményeket a Lego történetéből. Nagy szerencsémre a cég hivatalos oldala sokat könnyített a helyzeten, hiszen egy rövid animációs filmet is találtam ezzel kapcsolatban. Az építményem 1442 alkatrészből áll, és egy exkluzív elemet is tartalmaz, melyről egyelőre nem osztunk meg információkat, viszont külön erre az alkalomra gyártja majd a Lego. Az ötletet egy előre megszabott programban kellett megvalósítani, továbbá az alkatrészlistát is meghatározták, melyen csak a jelenleg gyártott építőelemek szerepelnek. Természetesen rengeteg különböző formáról és színről beszélünk, de bizony többször is elakadtam, éppen ezek miatt a korlátozások miatt. A négy jelenet végül körülbelül három hét alatt érte el a véglegesnek mondható formáját. A korosztály eléggé trükkös kérdés. Maga a program a felnőtt rajongókat célozza meg, viszont igyekeztem úgy megtervezni a szettet, hogy a gyerekek számára is alkalmas legyen — hiszen a legó alapjában véve egy gyerekeknek szánt játék —, de a polcon is megállja a helyét mint exkluzív készlet. Érdekes építési technikákat is használtam benne, mert a felnőttek főleg az ilyen dolgok miatt vásárolják.

* Számítottál arra, hogy a munkád bekerül a legjobbak közé?

— Őszintén szólva próba szerencse alapon neveztem be a versenyre, és egyáltalán nem számítottam ilyen eredményre. A nyertesek kihirdetésének napjáig nem mutathattuk meg a munkáinkat, így a beérkezett 443 műből csak egyet ismertem, a sajátomat, és nem hasonlíthattam össze máséval. Amikor végre megtudtam, hogy a döntősök közé választottak, csak reménykedtem, hogy a határidőig, azaz április 15-éig sikerül valahogyan elérnem a 100 előrendelést — annyit, amennyi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy forgalomba kerüljön a munkám. Ezzel szemben mára már több mint 700 rajongó vette meg az ötletemet. (Kovács Jónás ezt február közepén írta, a szám azóta valószínűleg tovább növekedett. Akit érdekel az előrendelés, keresse fel a következő oldalt: https://www.bricklink.com/v3/crowdfunding/designer-sets-for-adult-fans-of-lego/63693/The-LEGO-Story)

* Ez mivel jár számodra?

— A Lego természetesen bőkezűen jutalmazza a sikeres tervezőket, viszont ennél sokkal fontosabb maga az elismerés és a lehetőség. Egy legórajongó számára ez talán az egyik legnagyobb eredmény, melyet elérhet, és nekem, valamint a társaimnak most sikerült. Annak külön örülök, hogy már régebb óta ismert, neves tervezőkkel együtt kerültem a döntőbe. Magamról egyébként azt is elmondhatom, hogy már születésemkor volt Lego Duplo a családban, így egészen pici koromban megkezdhettem a játékot. Körülbelül négy-öt éves voltam, amikor megkaptam az első Lego System készletemet, és azóta is töretlen a rajongásom. Ma már természetesen a nagyobb, ritkább, felnőtteknek szánt szetteket gyűjtöm. Egyelőre az az elsődleges célom, hogy a lehető legtöbb készletet rendeljék elő, maximum 2500 darabot. Mivel a Legónak van egy hasonló weboldala, a Lego Ideas, ahol az év minden napján várják az ötleteket (csak más jellegű feltételeket kell teljesíteni), elképzelhető, hogy a jövőben ott is megpróbálkozom, persze, ehhez egy jó terv is kell. A legógyűjtést sem szeretném abbahagyni és a felnőtt legórajongók közösségének is aktív tagja kívánok maradni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..