home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kötélhúzás
Tomek Viktor
2007.08.08.
LXII. évf. 32. szám

A csantavéri Néphősök Általános Iskolában hét osztálytanító és egy óvónő vált munkaerő-felesleggé Örömteli hír, hogy szeptember elsejétől megváltozik a csantvéri Néphősök Általános Iskola neve. Hunyadi János Általános Iskolára keresztelik át, a helybéliek örömére. Mégis az utóbbi napokban nem ettől...

A csantavéri Néphősök Általános Iskolában hét osztálytanító és egy óvónő vált munkaerő-felesleggé
Örömteli hír, hogy szeptember elsejétől megváltozik a csantvéri Néphősök Általános Iskola neve. Hunyadi János Általános Iskolára keresztelik át, a helybéliek örömére. Mégis az utóbbi napokban nem ettől hangos a sajtó. Az történt ugyanis, hogy az általános iskolában nyolc osztálytanítónak megszűnt az állandó munkaviszonya. Munkaerő-feleslegé váltak - ahogy ezt manapság szokták mondani. A történet attól a ponttól sántít, hogy az ,,elbocsátott osztálytanítók zömének saját osztálya van, és mintegy 20 éves munkatapasztalat áll mögöttük. Az elbocsátásokkal kapcsolatban nyilatkozatháború kezdődött. A küzdőtér egyik oldalán a helyi közösség, a másik oldalán pedig az iskola igazgatónője - karöltve a VMSZ-szel - néznek egymással farkasszemet. De vajon mit szólnak az elbocsátott osztálytanítók mindehhez?
Elhatárolódnak minden pártoskodástól
- Mi nem támadjuk sem az iskolát, sem az igazgatónőt. Csak azt szeretnénk, hogy bizonyítékot, papírt kapjunk arról - amivel mellesleg ez ideig nem találkoztunk -, hogy minek alapján történt mindez. Az igazgatónő azt állította, hogy szóban kapott utasítást arra, hogy az iskolában rendezze a munkaerő-fölösleg kérdését, ezután összeült a szakszervezeti bizottság, és pontozás alapján eldöntötte, kinek kell mennie. Mi nem a pontozásban kételkedünk, hanem az egész helyzettel kapcsolatban elégedetlenkedünk, hisz osztályaink vannak, megfelelő végzettséggel dolgozunk, és nem értjük, hogy miért váltunk munkaerő-fölösleggé - mondják az osztálytanítók. A beszélgetésen a következők vettek részt: Fekecs Tünde (10 éve tanít), Zélity Edit (20 éve tanít), Liliom Gyöngyi (20 éve tanít), Hovanyac Vékony Márta (12 éve tanít), Francišković Margit óvónő, Vituska Kornélia (17 éve tanít), Oravec Valéria (23 éve tanít) és Angyal Magdolna (21 éve tanít).
- Mi nem az igazgatónővel szemben vagyunk bizalmatlanok, hanem az egész helyzettel kapcsolatban, és hangsúlyozni szeretnénk, hogy elhatárolódunk minden pártoskodástól. Nagyon szerencsétlen helyzetben érezzük magunkat amiatt, hogy egyesek az egész helyzettel visszaélve, a politikát is be szeretnék keverni mindebbe - fogalmaznak a tanítónők. Aggodalmuk jogos, hisz az igazgatónő azzal indokolja a ,,felmondásokat, hogy az iskolában az elmúlt 4 évben 5 osztálynyival (130 gyerek) kevesebb elsős iratkozott be, tehát csökkent a munkaerőigény, valamint nehezen tud biztosítani megfelelő szakembereket, ezért kénytelen nem szakos kollégákat alkalmazni, akik túlnyomórészt tanítóképző egyetemet fejeztek be. Ezt a helyzetet orvosolandó, a törvény értelmében kénytelen volt meghatározni a munkaerő-fölösleget. A problémát az okozza, hogy azok a tanítók, akik meghatározatlan időre voltak felvéve, és felsősöket tanítottak, vagyis nem a végzettségüknek megfelelő munkát végetek, nem kerültek az ,,elbocsátottak listájára, illetve ezek közül mindössze ketten kerültek rá. Ennek oka az, hogy a kollektív szerződés értelmében egy pontrendszer alapján minden osztálytanítót (függetlenül attól, hogy van-e osztálya, vagy éppen felsőben valamilyen tantárgyat tanít), pontoznia kell az illetékes bizottságnak. Így történhetett meg, hogy azok a tanítók, akik felsőben tanítottak, nem kerültek az ,,elbocsátottak listájára, mert több pontjuk lett. A pontozóbizottság által összeállított listát hagyta jóvá az igazgató.
A tanítók tanácstalanok, többen azt javasolták nekik, hogy jogi úton, ügyvéd segítségével próbáljanak végére járni az ügynek.
Nem bíznak abban, hogy ha jelentkeznek a kiírt pályázatra, újra felveszik őket, hisz többszörös a túljelentkezés, mintegy 100 vetélytárssal kellene megküzdeniük.
Nincsenek könnyű helyzetben az elbocsátottak, hiszen többen már a 40. életévüket is betöltötték és manapság bizony nem könnyű munkát találni.
,,Törvényesen jártam el
Murényi Tibor, a csantavéri helyi közösség közgyűlésének elnöke kemény szavakkal bírálta az iskolát és Szedlár Erika igazgatónőt. Többek között, a sajtóba is eljuttatott közleményében nem kevesebbet állít, mint azt, hogy az érintettek azért kaptak felmondást, mert nem léptek be a VMSZ-be, a levél felhívja arra is a figyelmet, hogy az intézmény igazgatója kizárólag olyan személyeket alkalmaz - függetlenül azok szakmai felkészültségétől -, akik ,,közel állnak a vezetőséghez. Az elnök követeli, hogy a Néphősök Általános Iskola iskolaszéke és Szedlár Erika igazgatónője azonnal mondjon le.
- A közleménynek nincs semmi köze a valósághoz. Pontosan megvannak a törvényes előírások, hogy mit, milyen módon kell betartani, és ezért vállalom a felelősséget is - mondja Szedlár Erika igazgatónő, majd hozzáteszi, hogy fogalomzavarról van szó, hiszen az érintett tanítóknak csak az állandó munkaviszonyuk szűnik meg, joguk van pályázni, és a következő tanévben is tud nekik munkát adni, sőt még az eddigi osztályuk is megmarad.
- Úgy érzem, hogy egyesek szándékosan próbálnak port kavarni. Egyébként nyolc munkatársunknak szűnt meg az állandó munkaviszonya, mert ennyien látnak el osztálytanítói képesítéssel nem a végzettségüknek megfelelő munkát - emeli ki.
- Vagyis - hogy mindenkinek érthető legyen - az előző tanévben 8-an adtak elő szaktantárgyakat osztálytanítói képesítéssel, ami törvényellenes.
Ez a jelenség nem egyedülálló, a szakemberek hiánya miatt más iskolák is kénytelenek alkalmazni olyan tanárokat vagy tanítókat, akik el tudják látni a munkakörüket, de nincs megfelelő végzettségük hozzá.
Az igazgatónő által kiadott közlemény szerint július 17-én, a szabadkai általános és középiskolák igazgatóinak gyűlésén Gradimir Marković, az észak- és nyugat-bácskai oktatási körzetvezető határozottan utasította az iskolát, hogy a munkaerő-felesleggé vált kollégák meghatározatlan időre szóló munkaviszonyát azonnal meg kell szüntetni. Ennek a kötelezettségének tett eleget az iskola, amikor a pontozóbizottság lepontozta az osztálytanítókat és ennek alapján döntött.
- Nem önkényesen döntöttem. A pontozási kritériumok is szigorúan szabályozva vannak. A bizottság két tagja a Független Szakszervezet soraiból került ki, ők egyébként a Demokrata Párt tagjai és egy párton és szakszervezeten kívüli személy is alkotja. Az általuk összeállított listát hagytam jóvá, ez is bizonyítja, hogy nem személyes érzelmek és politikai hovatartozás alapján döntöttem - hangsúlyozza az igazgatónő. - A pontozóbizottság az előírások értelmében figyelembe veszi az iskolai végzettséget, a szolgálati évek számát, a szociális helyzetet, azt, hogy az illetőnek hány iskolás korú gyereke van, van-e valamilyen betegsége és így tovább. Beszélgetésünk alatt arra is kitér, hogy nem felel meg a valóságnak az az állítás sem, hogy csak VMSZ-tagokat vagy -szimpatizánsokat alkalmazna, majd hozzáteszi, hogy az iskolának évek óta rossz a kapcsolata a helyi közösséggel.
,,Valaki nem úgy táncol, ahogy mások fütyülnek!
Murényi Tibor, a csantavéri helyi közösség elnöke, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga helyi szervezetének elnöke a beszélgetés elején leszögezi, hogy szilárdan kitart a saját kezűleg aláírt közleményben megfogalmazottak mellett. Szerinte ezt másképp is meg lehetett volna oldani.
- Semmilyen írásos dokumentum nincs arról, hogy az igazgatónak valóban fel kellett volna mondania 8 munkatársának. Ez egy szóbeli rendelet volt, és azt gondolom, hogy jobb megoldást is találhatott volna. Az iskolában elhatalmasodott a politizálás, a VMSZ úton-útfélen bele akar szólni az intézmény működésébe. Ez nem mai eredetű probléma, évekkel ezelőtt kezdődött, és nem tartom helyesnek, ha az a feltétele a munkába állásnak, hogy valaki párttag-e vagy sem.
Az elnök hangsúlyozza, hogy a helyi közösség megtesz mindent annak érdekében, hogy az ,,elbocsátott tanítók jogai ne csorbuljanak meg, és ne maradjanak munka nélkül.
- A helyi közösség azért küzd, hogy az emberek ne kerüljenek az utcára, és azon fáradozik, hogy több munkahelyet teremtsen. Nem kerülhet senki sem az utcára amiatt, mert nem úgy táncol, ahogyan mások fütyülnek! A VMSZ azt állítja magáról, hogy nem hatalomra törő párt. Ezután feltenném a kérdést, hogy akkor Bajmokon miért lépett koalícióra a Szerb Radikális Párttal.
Az elnök elmondja, hogy véleménye szerint mindez azért történt meg, mert valakiknek helyet szeretnének csinálni, vagyis a régi osztálytanítók helyett újakat, VMSZ-szimpatizánsokat vennének föl.
,,Nem találok szavakat
Zabos Árpád, a VMSZ csantavéri helyi szervezetének elnöke elmondja, hogy megdöbbenéssel fogadta Murényi Tibornak, a helyi közösség közgyűlése elnökének reagálását.
- Nem találok szavakat, hogy mekkora meglepetés ért bennünket olvasva Murényi Tibor közleményét. Számomra nagyon furcsa az, hogy egy oktatási létesítményt - mint amilyen a csantavéri iskola - megpróbál valaki a politikával beszennyezni. Érthetetlen, hogy egy kívülálló személy, miért szól bele egy intézmény életébe. Soha egyetlenegy alkalommal nem volt szándékomban, nem is akartam, és mindenkit a párton belül arra figyelmeztettem, hogy semmilyen oktatási, kulturális vagy más intézmény munkájába ne szóljon bele, mert az mindig bumeráng-effektusként visszaüt. Ehhez tartotta magát a VMSZ - mondja Zabos Árpád, hozzátéve, hogy ha bárhogy segíteni tudtak - pályázatok vagy rendezvényszervezés ügyében pl. -, mindig szolgálatkészek voltak.
- A csantavéri iskolában az történt, hogy az igazgatónő végrehajtotta a minisztérium által meghozott döntést. Érdekes dolognak tartom azt is, hogy az úgymond politikai ellenfelek korábban többször is megvádolták az iskolát, hogy ott nem szakszerű munka folyik. Vagyis tanítókkal végeztetnek olyan munkát, ami nem a végzettségüknek megfelelő. Most pont az ellenkezőjét teszik ugyanezek a tényezők - mondja Zabos.
Nagy port kavart tehát a csantavéri iskola esete, és ki tudja, hogy meddig tart még a kötélhúzás. Reméljük, szeptemberig lecsillapodnak a kedélyek, és mindenki önfeledten tud majd örülni az iskola névváltozásának. Az értesülések szerint valamikor szeptember közepén ünnepségre is sor kerül majd, amelyen Hunyadi János dicső emléke előtt tisztelegnek.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..