home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból: Horvátországgal bővült az Európai Unió
Talpai Lóránt
2013.07.03.
LXVIII. évf. 27. szám
Körkép a nagyvilágból: Horvátországgal bővült az Európai Unió

Hatalmas ünnepséggel köszöntötték Zágrábban az EU-t — Két magyar politikus az Év képviselője között az Európai Parlamentben — Egyelőre nincs vetélytársa Orbán Viktornak — 100 ezer halott a szíriai polgárháború lesújtó mérlege — Küzdelem pályán és pályán kívül

Hatalmas ünnepséggel köszöntötték Zágrábban az EU-t
Horvátország immár hivatalosan európai uniós tagállammá vált. A csatlakozás tiszteletére Zágrábban a száborban, avagy a horvát országgyűlésben díszülést tartottak, melyen a horvát köztársasági elnök és miniszterelnök mellett részt vett a magyar, a lengyel, a svéd, az osztrák, a francia és a szlovén törvényhozás delegációja. A csatlakozás éjszakáján a Jelačić téren megtartott központi ünnepségen mintegy 170 külföldi vezető politikus, köztük csaknem 30 állam- és kormányfő jelent meg. Az illusztris vendégek között többek között ott volt Manuel Barroso, az Európai Bizottság, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. A csaknem 700 ezer eurós költségvetésű ünnepi műsorban a hagyományokat és a modernitást egyaránt megjelentették a horvát rendezők.

Két magyar politikus az Év képviselője között az Európai Parlamentben

A nyár közeledtével minden évben megválasztják az év európai parlamenti képviselőit. A díjra 3-3 EP-képviselőt jelölnek kimagasló munkájuk alapján mintegy másfél tucat szakpolitikai területen. Az idén két fideszes magyar képviselőt, Járóka Líviát és Kósa Ádámot is kitüntették. Járóka Lívia az alapjogi, Kósa Ádám pedig a foglalkoztatási és szociálpolitikai területen végzett kiemelkedő munkája elismeréseként kapta meg a kitüntetést. Járóka Lívia a díj elnyerése kapcsán azt nyilatkozta, hogy romaként és EP-képviselőként 2004 óta az a küldetése, hogy az uniós politika napirendjén tartsa a romák és szegények sorsát. Kósa Ádám, az EP egyetlen siket képviselőjeként a legfontosabb céljáról beszélt. A jövőben szeretné elősegíteni az Európai Unió mintegy 80 millió fogyatékkal élő polgárának esélyegyenlőségét, foglalkoztatását és az akadálymentes környezet minél teljesebb kialakítását.

Egyelőre nincs vetélytársa Orbán Viktornak

Egy cseh gazdasági napilap elemzést készített a visegrádi országok politikai mozgásáról. Az elemzést egyek között a választási esélyekről és a kormányzás lehetőségéről szólt különféle pártok szempontjából. Martin Ehl, a felmérés készítője Magyarországgal kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy Orbán Viktor győzelme szinte biztosra vehető, az ellenzékről pedig úgy vélekedett, hogy képtelenek az összefogásra. A többi visegrádi országgal kapcsolatban az elemzés kiemelte a lengyel kormányfő népszerűsége csökkenésének a történetét, illetve az előrehozott választások szükségszerűségét Csehországban.

100 ezer halott a szíriai polgárháború lesújtó mérlege

Jelentős emberi áldozatokkal járt az évek óta zajló szíriai polgárháború. A nemrég napvilágot látott, megdöbbentő adatok alapján több mint 100 ezer halottja van a vérengzéseknek. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja adatai szerint a polgári áldozatok között 3330 nő és 5144 gyermek, a férfiáldozatok között pedig 36 661 civil, 18 072 lázadó, valamint  a kormányerők 25 407 tagja van. Mint ismeretes, a szíriai vérengzés 2011 márciusában békés tüntetésekkel kezdődött, mely a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott. Susan Rice, az Egyesült Államok leköszönő ENSZ-nagykövete szerint a Biztonsági Tanács kudarcot vallott Szíriában, képtelen volt ugyanis gátat vetni a vérengzéseknek.

Küzdelem pályán és pályán kívül

A Konföderációs Kupa izgalmas labdarugó-mérkőzéseivel egyidejűleg napok óta tömeges tüntetések vannak Brazília-szerte. Miközben különféle országok válogatottjai egymás ellen játszanak, a rendőrség tüntetők százezreivel küzd meg az utcákon. Az elkeseredett és feldühödött emberek a korrupció, az oktatás, az egészségügy hiányosságai, valamint a 2014-ben tartandó futball-világbajnokság tetemes kiadásai miatt tüntetnek. A százezreket megmozgató tüntetésekkel az emberek egyebek között a tömegközlekedés olcsóbbá tételét, a korrupció visszaszorítását, a rossz minőségű közszolgáltatások javítását és a kormányzati költekezés befagyasztását szeretnék elérni. „Azért tiltakozunk, mert a stadionokra költött pénzt az oktatásra és az egészségügyre kellene fordítani. Ébredj föl, Brazília, egy tanár többet ér, mint Neymar!” — skandálták sokan a brazil válogatott támadójára célozva, aki 57 millió eurót ér a nemzetközi játékosok piacán.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..