home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2011.03.23.
LXVI. évf. 12. szám

A dél-tiroliak is kettős állampolgárságot akarnak Egy dél-tiroli párt nemrég az olaszországi német ajkúak kettős, osztrák-olasz állampolgárságát kezdeményezte az osztrák parlamentnél.Ez a Szabadság elnevezésű párt összesen több mint húszezer aláírást gyűjtött össze ez ügyben Ausztria és az 1919-ben...

A dél-tiroliak is kettős állampolgárságot akarnak

Egy dél-tiroli párt nemrég az olaszországi német ajkúak kettős, osztrák-olasz állampolgárságát kezdeményezte az osztrák parlamentnél.
Ez a Szabadság elnevezésű párt összesen több mint húszezer aláírást gyűjtött össze ez ügyben Ausztria és az 1919-ben Olaszországhoz csatolt Dél-Tirol területén. Legalább ötszáz érvényes aláírás szükséges ahhoz, hogy a parlament megvitassa, napirendre tűzi-e az állampolgári kezdeményezés formájában benyújtott petíciót. A párt három hónapig gyűjtötte az aláírásokat Ausztria egész területén, valamint az első világháború után elcsatolt Dél-Tirolban.
Akciójuk kezdetekor kijelentették, hogy habár a dél-tiroli aláírások jogi szempontból nem számítanak, ezeket is mellékelik majd, hogy alátámasszák a kezdeményezést. Szerintük a kettős állampolgárság elősegítené a dél-tiroliak kulturális önazonosságának a megőrzését, jobb munkavállalási lehetőségekkel járna, s nagyobb lehetőséget teremtene Ausztria számára arra, hogy a nemzetközi színtéren fellépjen jogaik védelmében.

Kína tanulna a Japán tragédiából

Kína nem változtat atomerőmű-építési programján, de hasznosítani fogja a Japánt ért földrengés okozta nukleáris szivárgás tanulságait - jelentette ki Pekingben a környezetvédelmi tárca helyettes vezetője. Kínában jelenleg tizenhárom atomerőmű-komplexum működik, és az ellenőrzések azt igazolták, hogy valamennyi biztonságos, legalábbis a kínai kormány szerint. A környezetvédelmi tárca helyettes vezetője ennek kapcsán megjegyezte, hogy Kína nagy figyelemmel kíséri a földrengés hatását a japán nukleáris berendezésekre. Hozzátette: ,,Lesznek tanulságok, amelyeket figyelembe fogunk venni a nukleáris energia fejlesztési terveiben'. Azt is elmondta, hogy a tengerparti városokban működik a megfigyelő rendszer, s eddig nem érzékelték a japán nukleáris radioaktív szivárgás hatását. A kínai beszámolók megemlítik, hogy a Kínában épülő új tengerparti erőművek már harmadik generációsak, szemben az érintett japán reaktorokkal, amelyek második generációsak, s amelyek hűtőrendszerének működtetéséhez veszély esetén elektromos áramra van szükség.

A világ legélhetőbb városai

Minden évben közzéteszik azt a listát, amelyen különféle besorolások alapján megválasztják a világ legélhetőbb helyeit, illetve azokat a városokat, amelyekben a világ szerencsésebb rész élhet. A listát az Economist Intelligence Unit (EIU) tette közzé, az első helyezettet illetően nem történt változás tavalyhoz képest, általánosságban elmondható, hogy Ausztráliában és Kanadában található a legtöbb élhető város a világon. Az EIU felmérése során öt paramétert vesz figyelembe, ezek: a stabilitás, az egészségügyi ellátás színvonala, a kultúra, az oktatás, valamint az infrastruktúra fejlettsége. Eszerint a 2010-es téli Olimpiának otthont adó Vancouver továbbra is a világ legélhetőbb városának számít, annak ellenére, hogy például a gyilkosságokat tekintve itt rosszabb a helyzet, mint Kanada más városaiban. Vancouvert az ausztráliai Melbourne követi, a harmadik helyezett pedig az osztrák főváros. A negyedik és ötödik pozícióban tovább két kanadai város, Toronto és Calgary található, majd következik Helsinki a hatodik helyen. A hetediktől a kilencedik helyig ismét ausztrál városok követik egymást: Sydney, Perth és Adelaide, majd a top tízet az új-zélandi Auckland követi.
Az EIU emellett a legrosszabban teljesítő városokról is hírt ad, a legkevésbé élhető országok sorában továbbra is afrikai és délkelet-ázsiai államok találhatóak. A sort a zimbabwei Harare zárja, de a legrosszabb tízben szerepel még Nigéria, Pakisztán, Kamerun és Algéria is.

Kulturális és idegenforgalmi hálózat a Duna mentén

Mivel Kelet-Európa városai nemigen kerülnek be a világ legélhetőbb városai közé, talán ezért igyekszenek olyan hálózatokat kiépíteni (adott esetben pont egy toplistás helyszínen, Bécsben), melyek színesebbé tehetik a környezetet, növelhetik az életminőség érzetét. Ugyanis a bécsi magyar kulturális intézet kezdeményezésére, mintegy háromszáz részvevővel konferenciát tartottak. A huszonegy - a dunai országok számát messze meghaladó számú - országból érkezett résztvevők a fenntartható, illetve az ökoturizmus, az úgynevezett kreatív ipar és a filmszakma lehetőségeit vitatták meg. A Duna menti országok kulturális és idegenforgalmi intézményeinek, kezdeményezéseinek összefogását és egy erős dunai identitás megteremtését jelöli ki célul. A már meglévő intézmények, hálózatok, programok számára egyfajta ernyőszervezetet kínál az információcserére, az együttműködések elősegítésére. A klaszter az európai uniós támogatási lehetőséggel kapcsolatos hiteles információk közvetítésére is vállalkozik. Az ötletgazda, Méhes Márton, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója kiemelte egy kulturális, idegenforgalmi ,,Duna márka' megteremtésének lehetőségét. Egy, a minőséget jelképező ,,Duna márka' távoli földrészek számára is megjelenítheti a térséget - hangsúlyozta a konferencia előtti sajtótájékoztatón.

Közösségi oldalon avatják szenté II. János Pál pápát

A Vatikán sem maradt ki a világhisztériából, amely a közösségi oldalakat jellemzi az utóbbi években. Talán a megfelelésnek vagy a trendeknek köszönhetően a Vatikán is bemutatta a Facebook közösségi oldalát, amelyet II. János Pál pápa közelgő szentté avatására nyitottak. Az oldalon a május elsején tartandó szentté avatás eseményeit kívánják a lehető legszélesebb körben bemutatni, lesznek azonban videolinkek II. János Pál 27 éves pápaságának eseményeiről is. XVI. Benedek pápa szeptemberi nagy-britanniai látogatása volt a Vatikán első próbálkozása arra, hogy egy egyházi eseménynek Facebook-oldalt szenteljenek. Ez az oldal még most is aktív, naponta 10-15 ezren látogatják rendszeresen... ''Rájöttünk arra, hogy a Facebook nemcsak információ-megosztásra szolgál, hanem közösséget is teremt” - mondta Paul Tighne, a társadalmi kommunikációért felelős vatikáni iroda illetékese.












2
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..