home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból (2013. VI. 26.)
Talpai Lóránt
2013.06.26.
LXVIII. évf. 26. szám
Körkép a nagyvilágból (2013. VI. 26.)

Obama Berlinbe látogatott — Elhunyt Horn Gyula — Orwelli látomás Orbán Viktorral kapcsolatban — Ki lesz a kormányfő Csehországban? — Alaszkában forróság, Új-Zélandon hóvihar

Obama Berlinbe látogatott

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke hivatalos berlini látogatáson vett részt. Joachim Gauck német szövetségi elnök és Angela Merkel német kancellár fogadta. Obama ezt követően beszédet mondott a Brandenburgi kapunál. Az egykori hidegháborús megosztottságot és a Németország újraegyesítését egyaránt jelképező városkapunál hangsúlyozta: a szabadság és a demokrácia győzelmének tekinti, hogy amerikai elnökként a Brandenburgi kapu keleti oldalánál szónokolhat, amely a berlini fal idején megközelíthetetlen terület volt. A szabad világ győzött, de a küzdelem még nem ért véget, mondta. Nukleáris világégéstől már nem kell tartani, „de nem vagyunk biztonságban, amíg atomfegyverek vannak”, tette hozzá, tárgyalásokat ajánlva Oroszországnak arról, hogy akár minden harmadik nukleáris robbanótöltetet leszereljenek.

Elhunyt Horn Gyula

Életének 81. évében meghalt az egykori szocialista miniszterelnök. Horn Gyula 1932. július 5-én született Budapesten. Rosztovban tanult közgazdaságtant. 1954 és 1959 között a pénzügyminisztérium főelőadója volt, majd átkerült a külügyminisztériumba. 1961-től a szófiai magyar nagykövetség attaséja, majd 1963-tól 1969-ig Belgrádban teljesített külügyi szolgálatot. 1985-ben kinevezték külügyi államtitkárrá, 1989-ben pedig külügyminiszterré a Németh Miklós vezette kormányban. 1994-ben pártjával, azaz az MSZP-vel elsöprő többséggel megnyerte a választásokat, és miniszterelnöknek választották. 2007. szeptember 16-án kórházba került, azóta nem szerepelt a nyilvánosság előtt.

Orwelli látomás Orbán Viktorral kapcsolatban

Kim Lane Scheppele amerikai jogász-professzor a New York Timesban megjelent publikációjában azt próbálta bebizonyítani, hogy a magyar miniszterelnök orwelli világot épít. „Visszatért Orwell 1984 című regényének világa Magyarországon, miután az Országgyűlés elfogadta a nemzetbiztonsági törvény módosítását, amely lehetővé teszi, hogy a kormány titokban megfigyelje a fontos állami alkalmazottakat. Az érintetteknek és házastársuknak bele kell egyezniük abba, hogy „poloskák”-at helyezzenek el a lakásukban, lehallgathassák telefonbeszélgetéseiket, illetve elolvashassák e-mailjeit. Ha ehhez nem járulnak hozzá, akkor elveszthetik az állásukat” — jegyezte meg publikációjában a princetoni egyetem professzora.

Ki lesz a kormányfő Csehországban?

A sorozatos politikai botrányokat követően lemondott Petr Necas cseh kormányfő helyét Miroslava Nemcová eddigi házelnök asszony veheti át. A kormányzó Polgári Demokrata Párt arra törekszik, hogy a jelenlegi jobbközép kormánykoalíció kitöltse jövő májusig esedékes megbízatási idejét. Ezért arra kérték Miloš Zeman cseh köztársasági elnököt, hogy támogassa jelöltjüket, azaz Miroslava Nemcovát. A köztársasági elnök azonban jelezte, hogy az országban kialakult belpolitikai válságot legszívesebben egy „szakértői kormány” kinevezésével oldaná meg, azaz nem támogatná feltétlenül Nemcova kinevezését. Szakértői kormányfőnek inkább Jiří Rusnok volt szociáldemokrata pénzügyminisztert javasolná. A cseh alkotmány rendelkezései szerint az államfő dönt arról, hogy elfogadja-e a jelenlegi koalíciós pártok indítványát, avagy más személyt bíz meg kormányalakítással, esetleg az előrehozott választások mellett teszi le a voksát.

Alaszkában forróság, Új-Zélandon hóvihar

Világszerte teljesen megbolondult az időjárás. Amíg az örök hó és jég birodalmában, azaz Alaszkában 35 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála, addig a véget nem érő nyarak országában, Új-Zélandon hóvihar tombol. Alaszkában a helyi lakosok körében már a 30 fokos hőmérséklet is kánikulának számít. A jelenlegi rekordokat döntögető hőhullám miatt rögtön megteltek a vízpartok, az üzletekből elfogytak a ventillátorok, megugrott a napkrémek iránti kereslet, a kutyákat is vízzel locsolták. Közben Új-Zéland déli szigetének egyes részeire évtizedek óta nem látott mennyiségű havat zúdított a vihar, emberek ezrei maradtak áram nélkül, egyes partvidéki területeket pedig árvíz öntött el.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..