home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból (2013. V. 29.)
Talpai Lóránt
2013.05.29.
LXVIII. évf. 22. szám
Körkép a nagyvilágból (2013. V. 29.)

Öntudatra ébredő, erős Székelyföldet! — Új baloldali világszövetség alakult Lipcsében — Bevándorlók forradalma Svédországban — Angela Merkel a világ legbefolyásosabb asszonya — Drónok mint mezőgazdasági segédeszközök

Öntudatra ébredő, erős Székelyföldet!

Megtartotta 11. kongresszusát a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége. A nagygyűlésen részt vett Victor Ponta román miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes is. Victor Ponta szorosabbá tenné az erdélyi magyarok és Románia kapcsolatát. „A Romániát nemzetállamként meghatározó alkotmány első cikkelyének megváltoztatására nincs reális esély, de olyan módosításra igen, amely garantálja, hogy a romániai magyarok az ország részei” — hangsúlyozta a román miniszterelnök. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az elszántságot, illetve eltökéltséget hangoztatta: „Dolgozni jöttünk Csíkszeredába, nem ünnepelni. Sok a tennivalónk. Dolgozni kell, mert a kisebbségi lét ilyen: ha megállunk, porladunk, mint a szikla — lassan, de folyamatosan”. A kongresszuson részt vevők számos dokumentumot fogadtak el, köztük a Székelyföld autonómiájával kapcsolatos, az Öntudatra ébredő, erős Székelyföldet! elnevezésűt is.

Új baloldali világszövetség alakult Lipcsében

A kommunizmus kudarca és bukása azzal a hatással járt Európában, hogy megrendült a klasszikus szocializmus legitimitása, és a baloldal bizonyos tekintetben egyenesen céltalanná vált. Talán pontosan a jövőbeli célok, illetve valamiféle összetartó kapocs keresése mentén új baloldali világszövetség alakult Lipcsében. Az új csoportosulás a Progressive Alliance, azaz a Haladó Szövetség címet kapta, és tagjai között szerepel a Magyar Szocialista Párt is. A szövetség megalakításának apropóját a Német Szociáldemokrata Párt százötvenedik születésnapja adta. A szövetségbe tömörült pártok célja az emberközpontú gazdasági és politikai világrend létrehozása, jelszava a „Szabadság, Igazság, Szolidaritás”.

Bevándorlók forradalma Svédországban

Súlyos összecsapásokra került sor Svédország fővárosában, Stockholmban. Az elsősorban bevándorlók lakta Rinkeby körzetben több száz tüntető csapott össze a rendőrséggel. A megmozdulások azt követően robbantak ki, hogy Husbyben, Stockholm északnyugati elővárosában egy lövöldözés során rendőrök halálosan megsebesítettek egy késsel hadonászó 69 éves férfit. Ezután főként bevándorlókból álló csoportok csaptak össze a rendőrséggel, épületeket rongáltak meg, autókat gyújtottak fel, és lángokba borítottak egy óvodát is. A zavargások több más városra is kiterjedtek. Örebróban 25-30 álarcos fiatal három gépkocsit és egy iskolát gyújtott fel, illetve megrongált egy rendőrőrsöt. Linköpingben nyolc gépkocsit, egy iskolát és egy óvodát gyújtottak fel. További incidensekre került sor Uppsalában, Malmőben és más városokban is.

Angela Merkel a világ legbefolyásosabb asszonya

A Forbes magazin egymás után immár harmadszor választotta Angela Merkel német kancellárt a világ legbefolyásosabb asszonyának. A lista második helyezettje Dilma Rousseff brazil elnök asszony, a harmadik pedig egy amerikai üzletasszony, Melinda Gates lett. Őket két amerikai politikus követi: az amerikai first lady, Michelle Obama a negyedik, illetve Hillary Clinton az ötödik helyen. A világ 100 legbefolyásosabb asszonya egyébként a csúcstechnológia területén, az üzleti életben, a politikában, előadó-művészetben, jótékonysági szervezetekben dolgozik, vagy milliárdos.

Drónok mint mezőgazdasági segédeszközök

A mezőgazdaságban dolgozók minden esztendőben megküzdenek az időjárás viszontagságaival, illetve a termést megtizedelő különféle kórokozókkal. Egy amerikai cég egy forradalmi újítással állt elő, mellyel jelentősen megkönnyíthető volna a gazdák helyzete. Chris Anderson, 3D Robotics nevű cége egy olcsó, habszivacsból készülő távirányítású repülőgépet, azaz drónt bocsát majd piacra. A kis mezőgazdasági eszköz körülbelül 170 dolláros áron kerül majd forgalomba. A drón pehelykönnyű súlyának és kis méretének köszönhetően nagyfelbontású roppant részletes felvételeket tud majd készíteni a szántóföldekről. Ezáltal a gazdák akár sávonként és terményenként is megszabhatják, hogy hol és mennyi gyomirtó szert kell használniuk.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..