home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2013.08.14.
LXVIII. évf. 33. szám

Koronázási ünnepség Sopronban — Elmarad a visegrádi négyek csúcstalálkozója — Breivik politológiát tanult volna — Japán bemutatta új szuperhadihajóját — Megújul a transzszibériai vasútvonal

Koronázási ünnepség Sopronban

Szent István ünnepe közeledtével Sopronban koronázási ünnepségre készülnek a Nagyboldogasszony bencés templomban. Az egykori jeles történelmi eseményt, avagy III. Ferdinánd megkoronázását látványos történelmi játékon idézik majd fel. A Szent Korona másolatát az ünnepség előtt egy nappal, augusztus 16-án ünnepélyes külsőségek közepette fogadják majd a Pozsonyi úton, és onnan kísérik be Sopron főterére. A koronázási jelvények, a jogar, az országalma, a kard és a palást másolatát kiállítják, és két napig megtekinthetik majd az érdeklődők. A ceremónia hivatásos színészek közreműködésével zajlik majd, és azok, akik nem jutnak be a templomba, a Fő téren felállított kivetítőkön kísérhetik figyelemmel. Sopron egyébként nem véletlenül vált a koronázási ünnepség otthonává, hiszen a XVII. században ez a nyugat-dunántúli város volt a helyszíne a királykoronázási ceremóniának és a nádorválasztó országgyűléseknek is.

Elmarad a visegrádi négyek csúcstalálkozója

A csehországi belpolitikai helyzet miatt valószínűleg elmarad az augusztus végére tervezett informális V4-csúcstalálkozó. A korábbi tervek szerint a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő augusztus 24-én a fertődi kastélyban tárgyalt volna egymással, de a Csehországban hosszú hetek, sőt mondhatni hónapok óta zajló belpolitikai válság miatt Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgy döntött, hogy elhalasztja a találkozót. Mint ismeretes, a nemrég kinevezett cseh kormányfő, Jirí Rusnok és az általa vezetett szakértői kormány nem kapta meg a parlamenti alsóház bizalmát. Emiatt a cseh parlament három pártja jelezte, hogy kezdeményezni fogja a parlament feloszlatását, és új választások kiírását követeli.

Breivik politológiát tanult volna

Anders Behring Breivik, a börtönbüntetését töltő norvég tömeggyilkos nemrég egyetemi felvételire jelentkezett, mégpedig politológia szakra. Az Oszlói Egyetem azonban elutasította a jelentkezését, mondván, hogy az elítélt férfi nem felelt meg a politológiai alapképzésre való jelentkezés feltételeinek. Breivik egyetemi jelentkezésének híre éles vitát keltett Norvégiában. Sokan azon az állásponton voltak, hogy jelentkezését azonnal el kell utasítani. A börtönigazgatónak azonban más volt a véleménye: ha szerinte a férfi felvételt nyer, nekik nem szabad megtagadniuk tőle a tanulás lehetőségét.

Japán bemutatta új szuperhadihajóját

A világpolitika színterén többnyire Japán szokott aggódni a kínai vagy az észak-koreai fegyverkezés miatt. Most azonban némileg változott a helyzet, mert a napokban Peking fejezte ki aggodalmát Japán újrafegyverkezése hírére. A szigetország ugyanis a hirosimai atombomba ledobásának évfordulóján bemutatta az eddigi legnagyobb hadihajóját és helikopterhordozóját. Japán védelmi erőinek új „büszkesége” az Izumo nevet kapta, ugyanazt, amely a japán császári haditengerészet egy valaha még Kína ellen is bevetett páncélos cirkálójáé volt. A hadihajó 248 méter hosszú és mintegy 19 500 tonna súlyú. A harci jármű — melynek birtoklása a japán alkotmány szerint egyelőre tilos — minimális átalakítással teljes értékű repülőgép-hordozóvá változtatható.

Megújul a transzszibériai vasútvonal

Oroszország mintegy 450 milliárd rubelből szeretné felújítani a világhírű transzszibériai vasútvonalat. Az orosz kormány ezenkívül további két nagy közlekedési projektumra is készül: szeretné megépíteni a Moszkvát Kazannyal összekötő 800 kilométeres gyorsvasúti pályát, valamint egy Moszkva körüli autópálya-körgyűrűt is tervez. Vlagyimir Putyin orosz elnök a közlekedési tervezeteket egy szentpétervári nemzetközi gazdasági konferencián mutatta be. Az elnök a konferencia nemzetközi résztvevőinek elmondta, hogy a beruházásokra szánt pénz nem elegendő a teljes kivitelezéshez, az állam csak a magánbefektetők előtt kívánja egyengetni az utat. „Úgy gondolom, hogy bizonyos kockázatokat az államnak kell vállalnia, és neki kell megtennie az első lépéseket is” — hangoztatta Putyin.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..