home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2012.08.01.
LXVII. évf. 31. szám

Ban Ki Mun az egész világ segítségét kériTovábbra is heves harcok folynak Szíriában az ellenzéki felkelők és a kormányerők között. A polgárháború miatt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította a világot, hogy tegyen valamit a szíriai mészárlás leállításáért. Beszédét a szarajevói parlamentben mondta e...

Ban Ki Mun az egész világ segítségét kéri

Továbbra is heves harcok folynak Szíriában az ellenzéki felkelők és a kormányerők között. A polgárháború miatt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította a világot, hogy tegyen valamit a szíriai mészárlás leállításáért. Beszédét a szarajevói parlamentben mondta el, annak a Bosznia-Hercegovinának a fővárosában, amely maga is átélt egy népirtást az 1990-es években. ''Éppen ezért Bosznia-Hercegovina szívében fordulok felhívással az egész világhoz. Ne késlekedjetek! Fogjatok össze! Cselekedjetek! Cselekedjetek most, hogy leállíttassátok a szíriai mészárlást” - mondta a főtitkár. Ban Ki Mun elismerte, hogy a boszniai háború idején (1992-1995) ''a világszervezet nem állt a helyzet magaslatán”, és kijelentette: ''azt a nemzetközi közösséget, amely Boszniában kudarcot vallott a népirtás megakadályozásában”, most Szíriában teszik próbára. Damaszkuszban eközben bejelentették, hogy az ENSZ szíriai tűzszüneti megfigyelőinek jelentős része elutazott az országból, ahol képtelen volt elvégezni a feladatát. ''A katonai megfigyelők mintegy a fele hazatért”, ezért a szervezet a küldetését csökkentett létszámmal folytatja, de ''megtesz mindent, amit csak tud” - mondta egy sajtótájékoztatón Hervé Ladsous, az ENSZ békefenntartó műveleteinek igazgatója.

A coloradói tömeggyilkos rajzokkal üzent a bűntény előtt

James Holmesról, a coloradói lövöldözés gyanúsítottjáról kiderült, hogy pszichiátriai kezelés alatt állt, és hogy egy jegyzetfüzetet küldött a coloradói egyetem egyik pszichiáterének a tömeggyilkosság előtt. A jegyzetfüzetben részleteket közölt arról, hogyan fog végezni áldozataival. A küldemény azonban nagy valószínűséggel egy hétig érintetlenül hevert valahol, mielőtt megtalálták. Amikor azonban kinyitották, dermesztő részletek derültek ki a tervezett gyilkosságról. Holmes számos rajzot és illusztrációt készített arról, hogyan viszi végbe a mészárlást. A jegyzetfüzet jelenleg az FBI-nál van, de hírzárlatot rendeltek el vele kapcsolatban, így sem az FBI, sem pedig a helyi rendőrség illetékese nem nyilatkozott a kérdésben. Jacque Montgomery, az egyetem szóvivője annyit mondott: a pszichiáter nem volt tisztában a füzetet rejtő csomag tartalmával, és azt sem tudta, ki küldte. A kiváló képességű, komoly és zárkózott fiatalemberként ismert Holmes néhány hónappal a tragédia előtt még a Colorado-Denver Egyetem egyik tanulmányi programjában vett részt, ahová évente csak hat kiemelkedő tehetséget vesznek fel.

Montenegróban feloszlatták a parlamentet

A kormánykoalíció indítványára feloszlatták a montenegrói parlamentet, s ezzel lehetővé váltak az előrehozott választások. A választásokat októberben tartják, de a pontos dátumot még nem jelölték ki. A kormányzó pártszövetség az Európai Unióval kezdődő csatlakozási tárgyalásokkal indokolta az előrehozott választások szükségességét. A Szocialisták Demokratikus Pártja és szövetségesei, a Szociáldemokrata Párt, valamint a Bosnyákok Pártja szerint elengedhetetlen, hogy az állami intézmények egy ilyen fontos időszaknak teljes, négy évre szóló törvénykezési periódussal induljanak neki. A parlament feloszlatását 47 kormánypárti képviselő szavazta meg 27 ellenzékivel szemben.

Özönvíz Pekingben

Pekingben, a húszmilliós metropolisban 37 ember fulladt meg az özönvízszerű esőzésben. A pekingi közvélemény és a média megdöbbenését fejezte ki a nagyszámú haláleset kapcsán, és bírálta a fővárosi vízelvezetési és csatornázási rendszert a korszerűtlensége és a nem elég nagy kapacitása miatt. Voltak, akik a kellő, előzetes figyelmeztetést hiányolták. Nagy visszhangot keltett annak a harmincas éveiben járó férfinak az esete, aki egy aluljáróban került a többméteres víz fogságába: autója lefulladt, ő pedig az utastérben rekedt: a fejével próbálta ugyan betörni az autó üvegét, hogy kiszabadulhasson. Ez azonban nem sikerült neki, mert koponyatörést szenvedett.

Nem tréfa! 2030-ra megszűnik a szegénység a világban

A szegénység 2030-ra jóformán megszűnik szerte a világon, és a kétmilliárd fősre növekvő középosztály több jogra és erőforrásra tart majd igényt - jelentette ki egy amerikai elemzőközpont vezetője a coloradói Aspenben folyó biztonságpolitikai fórumon. Christoper Kojm, az Amerikai Nemzeti Hírszerzési Tanács elnöke kiemelte, hogy ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor két évtized alatt a naponta kevesebb mint egy dollárból élő emberek száma egymilliárdról a felére csökken majd, a középosztályhoz tartozók lélekszáma pedig egymilliárdról kétmilliárdra növekedik. Ha a gazdasági világválság legsúlyosabb előrejelzései közül csak néhány bizonyul is helyesnek a következő években, akkor is több száz millióan lépnek majd át a középosztályba - mondta Kojm, aki a Nemzeti Hírszerzési Tanács év végén nyilvánosságra kerülő globális előrejelzését ismertette.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..