home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2012.05.30.
LXVII. évf. 22. szám

Martin Schulz szerint szakadhat az EUAz Európai Parlament elnöke arra figyelmeztetett mindenkit, többek között az EU-országok csúcsvezetőit, hogy a gazdasági és szociális megszorító intézkedések szétszakíthatják Európát. Martin Schulz hangsúlyozta, hogy Európának most olyan gyakorlati intézkedéseket...

Martin Schulz szerint szakadhat az EU

Az Európai Parlament elnöke arra figyelmeztetett mindenkit, többek között az EU-országok csúcsvezetőit, hogy a gazdasági és szociális megszorító intézkedések szétszakíthatják Európát. Martin Schulz hangsúlyozta, hogy Európának most olyan gyakorlati intézkedéseket kell előkészítenie, amelyeket a júniusi uniós csúcstalálkozón már döntéshozatal végett le lehet tenni az asztalra. Felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy a fiatalok nagyarányú munkanélkülisége miatt a kontinens elszalaszthatja a minden korábbinál képzettebb ifjú nemzedékben rejlő potenciál kiaknázásának esélyét. Úgy vélekedett, hogy a jövőben ''ambiciózus” uniós költségvetésre van szükség.

Kocsmai hangulat a parlamentben

Ukrajnában számos esetben fajulnak tettlegességig a viták a parlamentben. Ez történt azután is, amikor az ukrán ellenzéki pártok képviselői blokád alá vették a kijevi parlament elnöki emelvényét, hogy megakadályozzák az új nyelvtörvénytervezet botrányba fulladt vitájának folytatását. A kormányzó Régiók Pártja (PR) bejelentette: eltökélt a nyelvtörvény elfogadásában. A PR sajtószóvivői irodája nyilatkozatot adott ki, miután a parlamenti munka verekedésbe torkollott, és emiatt félbeszakad az a vita, mely az ukrajnai kisebbségeknek (köztük az orosznak és a magyarnak is) szavatolna széleskörű nyelvhasználati jogokat. A botrány kapcsán a közlemény megállapítja, hogy a széles nagyközönség civilizált vita helyett ''elvadult nacionalista hőzöngés”-nek lehetett tanúja, miközben az ellenzék részéről egyetlen lényegi megjegyzés sem hangzott el a nyelvtörvény tervezetével kapcsolatban.

Vége a fáraók korszakának

A világsajtó a fenti hangzatos jelzővel aposztrofálta az egyiptomi elnökválasztást. Az ország először választott szabadon a 15 hónapja megbuktatott Hosni Mubarak elnök regnálása óta. A brit The Telegraph szerint 5 ezer év óta először választ az ország, és ezzel vége szakadt a fáraók korszakának. Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője, Victoria Nuland a demokrácia felé tartó átmenet mérföldkövének nevezte az egyiptomi választásokat. Egyelőre azonban még nem tudni, hogy pontosan milyen jogkörök illetik majd meg az egyiptomi államfőt, mivel még nincs elfogadva az új egyiptomi alkotmány. A választások első fordulójában egyébként 13 elnökjelöltre szavazhatott az 50 millió szavazópolgár. Legfrissebb információk szerint a Muzulmán Testvériség pártja közölte, hogy a szavazatok csaknem száz százalékának összeszámlálása után az ő jelöltjük, Mohamed Morsi kapta a legtöbb voksot az elnökválasztás első fordulójában.

Pokolgépes merénylet Törökországban

Legkevesebb két személy vesztette életét és mintegy húszan megsebesültek Törökországban, amikor egy gépkocsiban elrejtett pokolgép robbant az ország középső részén. A sérültek közül többnek válságos az állapota. A merénylő a pokolgépet egy gépkocsiban rejtette el Pinarbasi városában egy rendőrőrs közvetlen közelében. Szemtanúk szerint a tettes a gépkocsival megpróbált behatolni a rendőrőrs területére, de az őrök tüzet nyitottak a járműjére. Egyelőre nem világos, hogy a robbanást a tűzpárbaj okozta-e vagy a merénylő robbantotta-e fel a bombát. Értesülések szerint a merénylet következtében egy rendőr és maga a merénylő vesztette életét.

Szlovákiában is lesz Terror Háza

A kommunizmus bűntetteit bemutató múzeumot hoznak létre Szlovákiában. A kelet-közép-európai államok közül utolsóként, várhatóan rövid időn belül, Pozsonyban is létrejöhet egy, a kommunizmus bűntetteit bemutató múzeum. A tervezet állami közreműködés nélkül, polgári kezdeményezésre, egy magánfőiskola segítségével valósulhat meg. ''Néhány hónap elteltével már fogadhatjuk is az első látogatókat Pozsony központjába” -- jelentette ki a múzeum létrehozásának ötletével előálló Frantisek Neupauer, a Feltűnésmentes Hősök polgári társulásnak és a Keresztény Intézetek Fórumának az elnöke. Hozzátette, hogy ezekben a napokban szólítják meg támogatóikat és partnereiket, és már kijelölték a leendő múzeum helyszínét is, de hogy pontosan hol, azt nem akarta elárulni. A múzeum létrehozásának ötlete már a rendszerváltás után felmerült, az azonban, hogy megvalósítása belátható közelségbe kerüljön, sokáig váratott magára.

Halálra isszák magukat a britek Bordeaux-ban

A világhírű bortermelő vidék borgazdaságait aggodalommal tölti el, hogy sok brit fiatal a tivornyázásaival rongálja a hírnevüket. Az utóbbi időben ugyanis sorra fúlnak vízbe a borivók Bordeaux környékén: az elmúlt tíz hónapban öt fiatal férfi lelte halálát a Garonne folyóban. Az áldozatok mindannyian huszonévesek voltak, és valahányan a francia borfőváros újonnan megerősített folyópartjáról buktak a vízbe. További közös vonásuk, hogy mindegyikük részeg volt, és éjszakai tivornya után zuhant a folyóba. Ez bizony nem túl jó reklám boráról világhírű városnak, mivel sok turista érkezik ide borkóstoló túrára. Ám sokan közülük nemcsak ízlelgetik a bort.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..