home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2012.05.16.
LXVII. évf. 20. szám

Magyarország:Balog Zoltán lett az emberi erőforrások minisztere. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrásügyi miniszter távozását követően a miniszterelnök Balog Zoltánt jelölte ki a minisztérium élére. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma ezután az Emberi Erőforrás Minisztériuma nevet viseli majd. A társadal...

Magyarország:

Balog Zoltán lett az emberi erőforrások minisztere. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrásügyi miniszter távozását követően a miniszterelnök Balog Zoltánt jelölte ki a minisztérium élére. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma ezután az Emberi Erőforrás Minisztériuma nevet viseli majd. A társadalmi felzárkóztatásért felelős eddigi államtitkár, Balog Zoltán május közepétől kezdheti meg miniszteri tevékenységét.
Lemondott Fellegi Tamás. Befejezettnek tekinti vállalt feladatát, ezért felmentését kezdeményezte, és szeretne visszatérni a nemzetközi üzleti életbe Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter. Orbán Viktor miniszterelnök megköszönte a miniszter munkáját, és felkérte tanácsadójának. Fellegi Tamás lemondó levelében kifejtette: tavaly decemberben azt a feladatot vállalta, hogy a kormány tagjaként irányítsa és összefogja azokat az egyeztetéseket és erőfeszítéseket, amelyek az IMF/EU-tárgyalások megindítását szolgálják. ,,Úgy gondolom, ezt a feladatot sikerrel és maradéktalanul teljesítettem. A technikai akadályok elhárulását követően megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások, amelyek már a makrogazdasági és költségvetési politikánk részleteiről szólnak majd'' - fogalmazott a távozó miniszter. Fellegi Tamás helyét Varga Mihály egykori pénzügyminiszter veheti át.
Gyurcsány Ferenc - hol a diploma és a felvételi? Egyre inkább beigazolódni látszik az a feltevés, hogy Gyurcsány Ferencnek a felsőoktatásban töltött éveit nem pusztán a plágiumgyanús tanári szakdolgozat fémjelzi. Az egyetemi felvételijével is gondok vannak. A Kommunista Ifjúsági Szövetségben betöltött titkári pozíciója révén ugyanis felvételi vizsga nélkül került be a Pécsi Egyetem Közgazdasági Karára. A volt miniszterelnök egykor ugyanis a következőket nyilatkozta a Mozgó Világ című folyóiratnak: ,,Úgy terveztem egyébként, hogy közben még más egyetemeket is elvégzek, párhuzamosan akartam járni a műegyetemre, az építészeti karra és a közgázra, jelentkeztem is, csak nem engedtek egyszerre két helyre járni, jó Köpeczi Béla miniszter utasította el a kérvényemet. Végül azt engedte meg, hogy negyedéves főiskolai hallgatóként úgy jelentkezzem a közgázra, mintha már diplomás lennék, hogy másoddiplomásnak számítsak, ne kelljen felvételiznem, pedig a diplomát csak júniusban szereztem meg''.

Nagyvilág:

Putyint harmadszor választották meg orosz államelnöknek. Győzelem napi parádé volt Moszkvában. Egyrészt a Vörös téren tartották a tradicionális győzelem napi ünnepi katonai parádét, másrészt egyesek, azaz a Putyin-hívek megünnepelhették újból megválasztott elnökük győzelmét. Vlagyimir Putyin, akit harmadszor választottak meg az orosz nép elnökének, megválasztását követően újból kinevezte Dmitrij Medvegyevet kormányfőnek. Ezáltal Vlagyimir Putyin megkezdte hat évre szóló újabb, teljhatalmat biztosító elnöki mandátumát, de könnyen megeshet, hogy a tervezettnél rövidebb ideig marad a Kreml ura - vélekednek a politikai szakértők. Az elemzők szerint ugyanis Putyinból hiányzik az új elgondolások és eszmék iránti fogékonyság, miközben az országban rettentő erővel zajlanak a változások.
Görögország - jöhet az újabb választás. Miután kudarccal értek véget Görögországban a széles kormánykoalíció megteremtésére irányuló tárgyalások, nagy valószínűséggel újabb választásokat írnak ki. A Radikális Baloldal (Siriza) ugyanis nem hajlandó részt venni a konzervatívok, a szocialisták és a Demokratikus Baloldal (Dimar) koalíciójában. A szocialisták és a konzervatívok megpróbálnak olyan kormányt alakítani, amely folytatja a takarékossági programot. A két párt levelet írt Angela Merkelnek és Christine Lagarde-nek (a Nemzetközi Valutaalap vezetőjének), amelyben kifejtik: elfogadják a takarékossági programot. Ezzel azonban a többi párt nem ért egyet, ezáltal a koalíciós kormány esélye a minimálisra csökkent. A kezdeményezés ismét Karolos Papulias államfő kezében van. Az alkotmány értelmében végső tárgyalásokat kell folytatnia a parlamenti pártok vezetőivel, hogy rávegye őket, mégis lépjenek egymással koalícióra. Ha rövid időn belül nem sikerül megállapodásra jutnia a pártok vezetőivel új kormány megalakításáról, akkor ügyvivői kormányt kell kineveznie a görög államfőnek.
Barack Obama igent mondott a melegek házasságára. Az USA első embere egyértelmű támogatását fejezte ki a melegházasságok kérdésében - ezzel pedig merész politikai hazárdjátékba kezdett a néhány hónap múlva esedékes elnökválasztások előtt. A kérdés megosztja az amerikai szavazókat. Obama a melegekkel kapcsolatos nézeteit egy interjúban fejtette ki, melyben arról beszélt, hogy a melegházasságokkal kapcsolatos álláspontja már régóta alakul, főként a házassághoz, illetve magához a házasság szóhoz kapcsolódó erőteljes hagyomány és vallási meggyőződések miatt. Az elnök kifejtette, hogy ebben a meggyőződésében a melegek és a leszbikusok katonai szolgálata ingatta meg. ,,Egy bizonyos ponton úgy döntöttem, számomra fontos, hogy megtegyem ezt a lépést, hogy kifejezzem: véleményem szerint a melegeknek össze kell tudniuk házasodni'' - zárta le álláspontját az amerikai ABC News hírcsatornán.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..