home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2012.04.25.
LXVII. évf. 17. szám

Francia elnökválasztás - Hollande nyerte meg az első fordulótA szocialista Francois Hollande a szavazatok 28 százalékával legyőzte a hivatalban lévő Nicolas Sarkozy elnököt (aki 26%-kal a második lett) a vasárnapi franciaországi elnökválasztás első fordulójában, így ők ketten indulnak a két hét múlv...

Francia elnökválasztás - Hollande nyerte meg az első fordulót

A szocialista Francois Hollande a szavazatok 28 százalékával legyőzte a hivatalban lévő Nicolas Sarkozy elnököt (aki 26%-kal a második lett) a vasárnapi franciaországi elnökválasztás első fordulójában, így ők ketten indulnak a két hét múlva, május 6-án esedékes elnökválasztás második, mindent eldöntő fordulójában. Az eredményekből ítélve a vártnál nagyobb küzdelem alakult ki az első helyért folytatott harcban, a papírforma azonban végül is beigazolódott. A harmadik pozíció megszerzéséért is szintén nagy csata folyt a két szélsőséges erő között, azaz a szélsőjobb és a szélsőbal között. Ezt a versengést a szélsőjobboldali Marine Le Pen nyerte meg a szavazatok 19 százalékával. Említésre méltó, hogy szélsőjobboldali jelölt eddig még nem ért el ilyen jó eredményt elnökválasztáson. A negyedik helyen végzett radikális baloldali jelölt, Jean-Luc Mélenchon viszont meglepetést szerzett, hiszen a szavazatoknak a vártnál kevesebb, csupán a 11,7%-át sikerült összegyűjtenie. Az ötödik helyet a centrista jelölt, Francois Bayrou szerezte meg 8,5 százalékos eredményével. Még nem tudni, hogy a második forduló, melyben Hollande és Sarkozy mérkőzik meg egymással, hogyan végződik, mivel nehezen lehet kiszámítani, hogy a centrista szavazók, illetve a szélsőjobboldaliak és a szélsőbaloldaliak kit támogatnak majd.

Prága - Több tízezren tüntettek a cseh kormány ellen

Tízezrek követelték a jobbközép cseh kormány lemondását és az idő előtti parlamenti választás kiírását Prágában. A Stop a kormánynak elnevezésű országos tiltakozó akciót a Cseh-morva Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja szervezte, amelyhez támogatóként mintegy két tucat civilszervezet is csatlakozott. Támogatták az akciót az ellenzéki baloldali pártok, valamint az európai és külföldi szakszervezeti szövetségek is. A prágai Vencel téren megtartott nagygyűlésen a rendezők szerint mintegy 100-120 ezer, a rendőrségi becslések szerint pedig 80-90 ezer ember vett részt. A tüntetés résztvevőit az egész országból különbuszok és különvonatok szállították a fővárosba. 1989 után most tiltakoztak legtöbben a kormány ellen a mintegy másfél órás nagygyűlésen transzparensekkel, zászlókkal, sípokkal és dobokkal. A miniszterelnök nyilatkozatban reagált rá: mindenkinek joga van a tüntetésre, mondta, de elutasítja, hogy a szociáldemokraták és a kommunisták az akciót ''választási kampányuk részévé tették”. Necas azt állította, hogy kormánya kész a párbeszédre a szakszervezetekkel, s szerinte ''nem a kormány az, amely ezt a párbeszédet bojkottálja”.

A tüntetés eredménye - felbomlik a cseh koalíció

A tüntetések után Csehországban a három koalíciós párt elnöke megállapodott abban, hogy április 27-én felmondják a koalíciós szerződést - ezáltal pedig megszűnik a cseh kormánykoalíció. A hírt Petr Necas miniszterelnök közölte a Polgári Demokratikus Párt, a TOP 09 és a Közügyek párt elnökének találkozója után. Petr Necas, Karel Schwarzenberg és Radek John ennek ellenére megegyezett abban is, hogy a három párt továbbra is szorgalmazni fogja a költségvetési megszorításokat, melyekről a közelmúltban kötött egyezséget a koalíció.

Újból provokál a New York-i sajtó

A The New York Times internetes oldalán a budapesti Terrorelhárítási Központról jelentett meg írást. A túlzásoktól és a manapság szokásos rosszindulatú csúsztatásoktól hemzsegő írás nem kevesebbet állít, mint azt, hogy Orbán Viktor rendőrállamot épít, saját titkosrendőrséggel. A szerző szerint kevesen veszik komolyan a Terrorelhárítási Központot, és ez nagy hiba, mert ez a központ a jelek szerint Orbán Viktor miniszterelnök saját titkosrendőrségévé válik. Nem egész két év alatt valósággal orwelli hatalomhoz jutott, gyakorlatilag korlátlan lehetősége van titkos megfigyelésre és titkos adatok gyűjtésére - fogalmaz a szerző, azaz Kim Lane Scheppele. A központ most olyan titkosrendőrség, amilyet minden tekintélyelvű uralkodó szeretne - írja Scheppele. Hozzátette: a szervezet hatalma lassan, de biztosan növekedett a rendőrségi törvénynek a parlament által végrehajtott sorozatos módosításaival, és mára igen nagyra nőtt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..