home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2011.10.26.
LXVI. évf. 43. szám

Megölték Moammer Kadhafit Az Átmeneti Nemzeti Tanács katonái bejelentették, hogy megölték Moammer Kadhafi bukott líbiai vezetőt. A hír azután látott napvilágot, hogy a felkelők felmorzsolták a Kadhafi szülővárosát védők utolsó állásait. Moammer Kadhafi megöléséről több hírügynökség is beszámolt.Kadh...

Megölték Moammer Kadhafit

Az Átmeneti Nemzeti Tanács katonái bejelentették, hogy megölték Moammer Kadhafi bukott líbiai vezetőt. A hír azután látott napvilágot, hogy a felkelők felmorzsolták a Kadhafi szülővárosát védők utolsó állásait. Moammer Kadhafi megöléséről több hírügynökség is beszámolt.
Kadhafi szülővárosában, Szirtben a döntő roham reggel nyolc órakor kezdődött, és másfél órával később a katonák benyomultak a kadhafista erők kezén levő utolsó városnegyedbe. A városban házról házra járva kutattak a Kadhafihoz hű fegyveresek után, akik közül sokan igyekeztek menekülni. Szirt szinte napra pontosan két hónappal azután került az új líbiai vezetőség erőinek a kezére, hogy elfoglalták a fővárost, Tripolit. Az ezredeshez hű erők ezt követően is heves ellenállást tanúsítva védték Szirtet, ami miatt a Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) nem jelentette be a teljes győzelmet, illetve az ország egészének a felszabadítását a nyolc hónapja tartó polgárháború után.

Janukovics továbbra is rács mögött tartja Julija Timosenkót

Rendkívül feszültté vált a viszony az utóbbi időben Európa nyugati része és Ukrajna között, miután bebörtönözték a korábbi, Európai Unió-párti miniszter-elnök asszonyt. Az ukrán államfő továbbra is elfogadhatatlannak tartja Julija Timosenko szabadon bocsátását. ,,Milyen üzenetet közvetítünk a társadalomnak? Azt, hogy egy bűntény elkövetéséhez az ellenzék tagjának kell lenni?''-- kérdezte Janukovics. Az Európai Bizottság válaszul bejelentette: a Timosenko-perben született ítélet elleni tiltakozása jegyében lemondta az Európai Unió a Viktor Janukovics ukrán elnökkel Brüsszelbe tervezett találkozókat. ,,Egy későbbi alkalomra'' halasztották őket, ,,amikor a feltételek alkalmasabbak lesznek haladás elérésére a kétoldalú viszonyban'' -- fogalmazott Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a szóvivője. Mint hozzátette, az EU a Janukovics-látogatás lemondásával nyomatékosítani kívánja Ukrajna számára, hogy ,,előre kell lépnie a jogállamiság biztosítása és az igazságszolgáltatás függetlenítése terén''. Timosenkót egyébként arra hivatkozva ítélték el, hogy 2009-ben kormányfőként hivatali visszaélést elkövetve, olyan gázmegállapodást kötött Moszkvával, ami kárt okozott Ukrajnának. Az ítélet azonban nem jogerős, az ellen fellebbezésnek van helye.

Hillary Clinton Tripoliban

Az új líbiai vezetőkkel folytatott tárgyalásain az amerikai külügyminiszter a jó kormányzás fontosságát hangsúlyozta, és arra biztatta partnereit, hogy törekedjenek a líbiai gazdaság átalakítására, az olajbevételektől való függőség enyhítésére. Hillary Rodham Clinton mindennek nyomatékosítására átadta az Egyesült Államok újabb adománycsomagját az észak-afrikai országnak, mintegy 11 millió dollár értékben. Az újabb csomaggal 135 millió dollárra emelkedett az az összeg, amelyet az Egyesült Államok az új, Moammer Kadhafi eltávolítása utáni líbiai vezetőség rendelkezésére bocsátott. A pénz nagy részét a Kadhafi-érából megmaradt, vállról indítható földlevegő rakéták felkutatására és megsemmisítésére szánják. Továbbá az amerikai segély része az is, hogy több oktatási programot indítanak, Fulbright-ösztöndíjakat adnak, megszervezik az angol nyelvoktatást, s az Egyesült Államok hozzájárul egy kelet-líbiai régészeti feltárás költségeihez is.

Trójai falovak a kanadai parlament előtt

Az Európai Unió és Kanada képviselői megkezdték az utolsó, azaz a kilencedik tárgyalási fordulót Kanadában. Ehhez kapcsolódva emberek egy csoportja tüntetést szervezett Ottawában. Kanadai és európai civilszervezetek aktivistái a kanadai parlament épülete elé vonszoltak egy, a trójai lovat ábrázoló öt méter magas faszobrot, hogy így tiltakozzanak az Európai Unió és Kanada szabadkereskedelmi egyezménye ellen. A szervezők azzal indokolták a tiltakozást, hogy rá akarják irányítani a közvélemény figyelmét a megállapodás káros következményeire, különös tekintettel a kanadai kis- és középvállalkozásokra. Azt követelték, hogy a folyamatban levő tárgyalások legyenek átláthatóbbak, s a ratifikálás előtt tartsanak népszavazást a kérdésben. A rendőrök megakadályozták, hogy a tiltakozók behúzzák az ottawai parlament épületegyüttesének területére a kanadai és uniós zászlókkal ,,ékesített'', valamint ,,A kanadaieurópai szabadkereskedelmi megállapodás veszélyes'' feliratot viselő falovat, így azt a civilek a járdára állították.

Hondák a víz alatt

Eddig csaknem háromszáz áldozatot követelt Thaiföldön a monszuneső okozta áradás. Nagy területek vannak víz alatt az egész országban, közöttük a thaiföldi Honda gyár is, melynek területén autók százait nyelte el a víz. Bangkok belvárosát helyenként több mint 2 méteres víz lepte el. A tízmilliós metropoliszban a legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, de tovább súlyosbodhat a helyzet. A városban a homokzsákokból készült védőgátakat 3 méter magasra emelték a főváros kormányzójának rendeletére. Az óvintézkedés indokolt, mivel az ország északi részéből, így a Bangkokot keresztülszelő Csaophraja folyón levonuló áradás keddig éri el a fővárost és környékét, s a szakadó eső csak tovább súlyosbítja a helyzetet.

Újraéledő kannibalizmus?

Állítólag kannibál falt fel egy német turistát a Csendes-óceán egy szigetén. Az eset a Csendes-óceán déli részén fekvő, Francia Polinéziához tartozó Marquesas-szigetcsoport egyik szigetén történt. A hatóságok szerint szinte biztos, hogy egy 40 éves és a menyasszonyával ott turistáskodó schleswig-holsteini üzletemberrel egy helyi állítólagos kannibál végzett. A férfi váratlanul eltűnt a szigeten, majd a hatóság egy kialudt tűz mentén emberi csontokra, fogakra, illetve ruhadarabokra bukkant. Feltételezik, hogy a gyilkos előbb megölte, majd feldarabolta, megsütötte és megette áldozatát. Egyébként maga a kannibalizmus nem is olyan régen még gyakori volt a Marquesas-szigetcsoport területén és a korábbi harci kultúra sajátos kifejeződése volt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..