home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2011.07.27.
LXVI. évf. 30. szám

A brit sajtóbotrány, avagy a Murdoch médiabirodalomLondonban talán az évszázad legnagyobb brit sajtóbotránya robbant ki az elmúlt hetekben. Folyamatosan hullanak a fejek, átvitt és szinte a szó szoros értelmében is, mivel már egy áldozata is van a súlyos ügyeknek. Talán nem véletlen, hogy az egyik ú...

A brit sajtóbotrány, avagy a Murdoch médiabirodalom

Londonban talán az évszázad legnagyobb brit sajtóbotránya robbant ki az elmúlt hetekben. Folyamatosan hullanak a fejek, átvitt és szinte a szó szoros értelmében is, mivel már egy áldozata is van a súlyos ügyeknek. Talán nem véletlen, hogy az egyik újságírót, akinek köze volt a piszkos ügyek nyilvánosságra hozásában, találták holtan a lakásán.
Még London rendőrfőkapitányának is távoznia kellett a posztjáról - ez pedig mindenképpen jelzi, hogy a sajtóbotrány túlmutat a médián, a médiabirodalmon, hiszen a legmagasabb politikai körök is érintettek lehetnek bizonyos dolgokban. Egyes elemzők szerint akár David Cameron miniszterelnök is belebukhat a lehallgatási botrányba. A Scotland Yard főparancsnokának, Sir Paul Stephensonnak egyébként azért kellett távoznia, mert számos bírálat érte a sajtóbotrány miatt. Egyebek között azért támadták, mert egy ideig szerződéses kapcsolatban állt a News of the World egyik volt főszerkesztő-helyettesével, Neil Wallisszal. A rendőrség vezetőjének lemondása előtt őrizetbe vették a News of the World volt főszerkesztőjét, Rebekah Brookst, aki pénteken történt lemondásáig Rupert Murdoch nagy-britanniai lapkiadó-érdekeltsége, a News International vezérigazgatója volt. Ide tartozik még, hogy Rebekah Brookst az olasz Murdoch-birodalom eddigi vezetője váltotta fel a News International vezérigazgatói posztján. Azaz a Murdoch média-világbirodalom most Olaszországból vár megváltást, vagyis megmentést. Mint ismeretes: a mostani botrányt az robbantotta ki, hogy a News of the World annak idején feltörte és exkluzív információk reményében lehallgattatta a 2002-ben elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának is az üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott kislányt a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

Ausztria kiadta a volt horvát miniszterelnököt

Az osztrákok kiadták Horvátországnak Ivo Sanader volt miniszterelnököt, akit hazájában korrupcióval vádolnak. Sanader tehát elhagyta Salzburgot - ahol tavaly december óta őrizetben tartották -, és kísérői Szlovénián keresztül vitték szigorú biztonsági intézkedések közepette Zágrábba, az ottani Remetinec börtönbe. A volt kormányfő korábban tiltakozott az ellen, hogy Horvátországban állítsák bíróság elé, június 20-án azonban váratlanul jóváhagyta, és gyorsított kiadatási eljárását kért. Sanadert - aki 2003-tól 2009 közepéig állt a horvát kormány élén - tavaly decemberben Salzburg közelében vette őrizetbe az osztrák rendőrség egy Horvátországban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. A horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliókat sikkasztott el az államtól maga és a pártja számára. A volt horvát vezető tagadja ezeket a vádakat.

Helmut Kohl és az ő Európája

Furcsa kis belháború, illetve pengeváltás alakult ki Helmuth Kohl egykori és Angela Merkel jelenlegi német kancellár között. ''Merkel tönkreteszi Európámat” - idézte egy német lap az egykori kancellárt. Ehhez hozzá kell tenni, hogy egy másik lapban rögtön cáfolta is az elhangzottakat, azt azonban elismerte, hogy aggódik Európáért és az euróért. Annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenlegi válság nem az általa annak idején felettébb pártfogolt euró szerkezeti válsága. A krízis - mint fogalmazott - annak következménye, hogy Európa, illetve a nemzetállamok elmulasztották megoldani a házi feladatukat. Szerinte Görögországot nem lett volna szabad bevonni az euróövezetbe. Az elmúlt időszakban egyébként Kohl a bizalmasai körében többször is bírálta Merkelt. A hozzá közel állók szerint a volt kancellár számára nem világos, hogy Merkel milyen Európa-politikai irányt követ. A volt kancellár a többi között azt is felrótta utódjának, hogy elhanyagolja a német-francia viszonyt, melynek - megítélése szerint - kulcsfontosságú szerepet kellene betöltenie az európai ügyek előrevitelében. Kohl annak idején szoros kapcsolatban állt Francois Mitterrand akkori francia elnökkel, és több közös projektjük volt az európai integráció előmozdítására. Merkel és Sarkozy együttműködése viszont, különösen az utóbbi időben, jócskán akadozik.

A cseh kormány kezdeményezi a kommunista párt betiltását

A csehek határozott lépésre szánták el magukat a sötét múlt képviselőivel szemben. A prágai kormány ugyanis a negyedik legnagyobb cseh parlamenti párt, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) tevékenységének felfüggesztését kívánja kezdeményezni. A Petr Necas miniszterelnök vezette kabinet szerdán megbízta Jan Kubice belügyminisztert, hogy novemberig dolgozza ki azt a beadványt, amellyel a kormány a bírósághoz fordul, hogy függessze fel a kommunista párt tevékenységét - közölték a cseh kormány ülése után Prágában. A kormány annak ellenére döntött így, hogy a belügyminisztérium szakértői csoportja által készített elemzés ezt a lépést nem javasolja, megalapozatlannak tartja. A belügyminiszter a kormány elé terjesztette az elemzést, a testület pedig tudomásul vette.

Repülő autó

Csipetnyi jövő a jelenben, azaz: újabb kétéltű jármű a láthatáron. A Terrafugia ára 150 ezer font, csúcssebessége a földön 110 kilométer óránként. Érdemes megjegyezni, hogy borsos ára ellenére is jóval olcsóbb, mint a Rolls Royce cég Phantomja. A Terrafugia üzemanyag-fogyasztása közúton 10 liter óránként, levegőben pedig csaknem 20 liter. Szárnyainak fesztávolsága 9 méter, földi csúcssebessége 110 kilométer óránként, levegőben pedig 200. Sofőrjének rendelkeznie kell autóvezetői engedéllyel és pilótajogosítvánnyal is. A brit polgári légi közlekedési hatóság szóvivője szerint a kétéltű jármű inkább csak az Egyesült Államokban válhat majd be, ahol még a legkisebb településeknek is van saját repülőterük.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..