home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2011.06.22.
LXVI. évf. 25. szám

Berlusconi nagy gondbanElsöprő többséggel nyertek a Silvio Berlusconi olasz kormányfő által előterjesztett referendum kérdéseire nemmel - a kormány álláspontjával szemben - szavazók, s ez Berlusconi csillagának leáldozását jelentheti. A népszavazáson a válaszadók 92 százaléka elutasította, hogy Olas...

Berlusconi nagy gondban

Elsöprő többséggel nyertek a Silvio Berlusconi olasz kormányfő által előterjesztett referendum kérdéseire nemmel - a kormány álláspontjával szemben - szavazók, s ez Berlusconi csillagának leáldozását jelentheti. A népszavazáson a válaszadók 92 százaléka elutasította, hogy Olaszországban ismét atomerőművekből nyerjenek energiát, 95 százalékuk a vízszolgáltatás privatizációja ellen foglalt állást, 94 százalékuk pedig úgy vélte, a kormány tagjai nem menthetők fel az alól, hogy részt vegyenek az ellenük indított bűnvádi eljárásban. A referendum eredménye akár előre hozott választáshoz is vezethet. Berlusconi korábbi koalíciós partnere a héten dönt arról, hogy a továbbiakban támogatja-e a kormányt. Mivel Berlusconi már hónapok óta kisebbségből irányítja az országot, koalíciós partnere, az Olasz Liga kilépett a szövetségből, de kívülről egyelőre még Berlusconival együtt szavaz. Berlusconi sorsa ezért függ most Umberto Bossitól és az Északi Ligától. A párt a jövő héten tartja szokásos évi közgyűlését. Tulajdonképpen ezen dől el a kormány sorsa. Ha tehát az Északi Liga szakít Berlusconival, akkor az előre hozott választást nem lehet elkerülni.

Egyesült Államok - jövedelmező a fegyverüzlet

Az Egyesült Államok az idén csaknem 46 milliárd dollárért exportál fegyvereket és hadianyagot, kivitelének értéke másfélszerese az egy évvel korábbinak - közölte az amerikai védelmi minisztérium nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szerve (DSCA). A tavaly októberben kezdődött s az idén szeptemberben záruló költségvetési évben az Egyesült Államok 46,1 milliárd dollár bevételt tervez a külföldi katonai értékesítési program (FMS) keretében lebonyolított fegyver- és hadianyagexportból. A kivitel ellenértékének 79 százalékát különféle országok és szervezetek fizetik, a maradékot pedig maga az Egyesült Államok különféle segélyprogramokra. Az amerikai hadianyagexport a 2000-es évek elején éves szinten még csak tízmilliárd dollár körül mozgott, 2005-től viszont mintegy 30 milliárd dollárra ugrott. William Landay altengernagy, a DSCA igazgatója újságíróknak elmondta, hogy 2005 és 2010 között az FMS-en keresztül 96 milliárd dollár értékben exportáltak hadianyagot és szolgáltatásokat. Az altengernagy szerint a 2000-es évek elején a vásárlóknál mindenekelőtt a legjobb ár volt a fő szempont, az afganisztáni katonai beavatkozás kezdete után azonban egyre gyorsabban szerették volna birtokba venni a megvásárolt felszerelést, ami felhajtotta az árakat. Landay megjegyezte azt is, hogy több, a líbiai beavatkozásban részt vevő ország megkereste a DSCA-t elhasznált fegyverarzenálja pótlása érdekében, de nem részletezte ezen országok körét.

A dalai láma és az ausztrál miniszterelnöknő

Napjainkban sokakról nehezen állapítható meg, hogy férfi-e vagy nő. A következő példa azt mutatja, hogy még a dalai láma is küzd ezzel a problémával. Történt ugyanis, hogy Julia Gillard, Ausztrália miniszterelnöke nem fogadta a dalai lámát, s miután ennek hangot adott, a tibeti vallási vezető kínos bakit követett el reagálásában. ,,Ha az Önök miniszterelnöke érdeklődik a vallási kérdések iránt, akkor hasznos lenne egy ilyen találkozó, ha nem, én nem kérek hivatalos találkozót tőle'' - mondta a 75 éves dalai láma. Angol nyelvű nyilatkozatában a személyes névmás hímnemű alakját használta, vagyis férfiként nevezte meg a miniszterelnöknőt. Ekkor gyorsan odalépett hozzá kíséretének egyik tagja, és a fülébe súgta a megfelelő alakot, mire a vallási vezető gyorsan kijavította a mondatot.

A jövő átlátszó repülőgépe

Hogy milyen lesz a jövő légi utasszállítója? Állítólag átlátszó, s az utasai végig gyönyörködhetnek a kék égben vagy a felhőkben. Az Airbus szerint ugyanis 2050-ben már átlátszó repülőgépekkel utazhatunk. A gyártó nemrég Londonban már meg is mutatta, milyen lehet egy ilyen gép, amely sokkolhatja a repüléstől irtózókat és a tériszonyban szenvedőket. A jövő repülőgépe ugyanis nagyrészt átlátszó lesz az Airbus szerint, mindenhol üvegfelületek csillognak rajta. Nagy kérdés, hogy a rovarokat hogyan tartják majd távol az ablakoktól, de erre biztosan kidolgoznak majd valamilyen nanotechnológiás öntisztító eljárást. Osztályok helyett zónákra osztották a jövő repülőgépét, a kabin eleje a pihenésé, hátul dolgozni, középen ismerkedni és interaktív játékokat lehet űzni az utastársakkal. A repülőgép fala interaktív, a fényviszonyoknak megfelelően változtatja formáját.

Thaiföldi luxussátrak

Thaiföldön nemcsak ötcsillagos szállodákkal csalogatják a gazdag turistákat, hanem ötcsillagos sátrakkal is. Az ország éghajlatához ugyanis remekül illik a szellős sátorozás. Természetesen a sátrak, csakúgy, mint a különféle hotelok is, első osztályúak. Az sem véletlen, hogy óriási szállodabirodalom, mint amilyen a Four Seasons, építi a kis luxuslakosztályokat. A Four Seasons Tented Camp Golden Triangle különlegessége, hogy a 15 luxussátor egyikében szállhatnak meg a vendégek, melyek felidézik a romantikus XIX. századi felfedezők világát, csak annyi különbség van a letűnt és a jelenlegi század között, hogy a személyzet most már fizetést is kap. A szálloda nemcsak szállást nyújt, számtalan program közül választhatnak a szerencsések, az elefántháton való kirándulástól és hajótúrától kezdve a környék törzseinek meglátogatásáig.












2
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..