home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Korai aratás
Tóth Tibor
2018.07.16.
LXXIII. évf. 28. szám
Korai aratás

A változékony, csapadékos időjárás alaposan megtréfálta a gazdákat, hiszen a búza aratása mintegy tíz-tizenöt nappal korábban kezdődött, a sok nedvesség pedig a minőség rovására ment.

Habár a kenyérnekvaló aratása általában Péter-Pál napján szokott kezdődni, az idén a betakarítás mintegy 70%-a ekkorra már be is fejeződött.

A vetések szépen fejlődtek, a termelők gazdag hozamokat és kitűnő minőségű termést vártak. Március végén azonban negyvennapos szárazság köszöntött ránk, melyet több napig tartó eső követett. Az utóbbi időszakban esett csapadék igencsak káros a növényre, hiszen a vegetáció már megszűnt, a termés pedig már beért. Minden egyes esőzés után a búza hektolitersúlya drasztikusan csökken. Az árpa aratását is nehézkesen végezték el a termelők, ám ennek a kultúrnövénynek nem árt annyira a csapadék, mint a búzának.


Aladics Tibor az idei búzát vizsgálja (a szerző felvételei)

— Az eddigi legnehezebb aratás folyik jelenleg — mondta Aladics Tibor, a ludasi Ludas Tim vállalat igazgatója, aki a búza felvásárlását végzi a környéken. — A korábbi években megszokott 78-80 hektolitersúlyú búza most 72-re, sőt, még alacsonyabbra esett vissza, a legjobb minőségű termés is alig éri el a 74-76 hektolitersúlyt. Például a simonida fajta, mely hektolitersúlyban verhetetlen, a korábbi 85-ről 77-78-ra esett. A súlyban nem annyira erős külföldi fajtáknak a belső tartalma jónak mutatkozik, ám a hektolitersúlyuk 72 alá esett, így valószínű, hogy ezzel egyenes arányban csökken a sikér- és proteintartalmuk is.

Az igazgató elmondta, hogy az átvételt nem a minőség alapján végzik, mivel Szerbiában a nagy felvásárlócégek sem eszerint szerzik be a búzát, így még őket sem kötelezték erre. Hektolitersúly alapján fizetik ki és kategorizálják a termést.

— Az idén a 72 hektolitersúlyú és az ezen felüli búza tartozik az első osztályú kategóriába, a másodosztályúak 68 és 72 hektoliter közöttiek, a 68 hektoliter alatti termés pedig már harmadrendű, azaz takarmány. Az árat is ennek alapján határoztuk meg. Az első osztályú búza ára 16 dinár, a másodrendűé 15,50, a harmadrendűé pedig 15 dinár. Előleget osztunk az embereknek, az aratás után minden bizonnyal a végső ár is kialakul. Idegesek a termelők, a kombájnosok és az átvevők is, hiszen mindenki egy nap alatt szeretne learatni. Hatalmas rajtunk a nyomás, kedvező idő esetén 1 km-es sor is feltorlódik a felvásárlóállomás előtt. A termelők reggel 7-től este 20 óráig adhatják át a termést, a fiúk éjt nappallá téve dolgoznak. Mindenkit sürget az idő. A gazdák félnek, hogy megázik a termés, és ezáltal még jobban veszít a minőségéből. Hetvenkét hektolitersúly feletti búzát adnak át túlnyomórészt, mivel figyelmeztettük azokat, akikkel együttműködünk, hogy milyen fajta magot vegyenek, hogyan termeljenek, mire ügyeljenek. Az emberek megfogadták tanácsainkat, megadták a szükséges tápanyagot a gabona számára. Viszont így is csak a termés 60%-a tartozik az első osztályúak közé, 40%-a pedig a közép és a gyenge kategóriába esik — fejtette ki az igazgató.


A földek 70%-án már elvégezték az aratást

A bajsai Bacsa Zoltán 12 holdon termeszti a kenyérgabonát, mely még a szabad ég alatt várja a cséplőgépet.

— Keserves évünk van, ami az aratást illeti. Tartok tőle, hogy a mindennapi csapadék sokat ront a búza minőségén és mennyiségén is. Árpám is van, az egyik darabon 25, a másikon 20 mázsát takarítottam be. Az árpát 16,5 dináros kilogrammonkénti áron számolták el, a búzáról pedig azt hallottam, hogy 16-ért vásárolják fel. Mindkét ár nagyon alacsony, nem vagyok velük megelégedve. Ilyenkor a felvásárlói lobbi megteszi a hatását. Akinek nincs tárolói kapacitása, az kénytelen olcsóbban átadni a termést, akik viszont tudnak raktározni, azok tavaszig is várhatnak, és akkor sokkal többért értékesíthetik az árpát és a búzát — mondta a bajsai gazda.

A zentai határban az ősszel nagy területen vetettek búzát és árpát, a repceparcellák nagysága pedig a kétszeresére nőtt. A búza kiváló állapotban vészelte át a telet, a tavaszi csapadék viszont hiányzott, így a kalászok nem úgy fejlődtek, ahogy kellett volna. A májusi hónap már hozott ugyan csapadékot, de a termésen már nem sokat javított.


Sóti Ferenc

— A hozamok eltérőek, az átlag mintegy 3 tonna holdanként. A minőség nagyon gyenge, hiszen az eső következtében a hektolitersúly csökkent, a búza nedvességtartalma azonban megnőtt. Az illetékesek meghatározták az optimális hektolitersúlyt és nedvességtartalmat, mely 72, illetve 14%-ot tesz ki. A sok csapadék meghosszabbította az aratás idejét, majdnem egy hónapig tartott a betakarítás, ám még mindig vannak olyan gazdák, akiknek kint van a búzájuk — nyilatkozta Sóti Ferenc, a zentai Gazdakör elnöke.

Május 23-án nagy erejű vihar tombolt Zenta község területén, a legnagyobb csapást Felsőhegy, Adahatár, Tornyos és Kevi szenvedte el, mintegy 1970 hektárnyi területen. A zentai Gazdakörben 144 mezőgazdasági termelő tett kárbejelentést, mely mintegy 1230 hektárt ölel fel. A kárfelbecslő bizottság értékelése szerint az árpát 30—90%-os, a búzát 10—60%-os, a repcét 10—70%-os, a kukoricát 5—10%-os, a napraforgót 5%-os, a burgonyát 20%-os, a zöldséget és a szóját pedig 10%-os kár érte.


Folyik a munka a ludasi felvásárlóállomáson

A búzáért 16,2 dinárt fizetnek előlegben, viszont az ár a felvásárlótól függően változik. A termelők több állomáson adhatják át a terményt.

— Az ár gyalázatosan alacsony. Még az önköltséget sem fedi, tehát a befektetett pénzt sem kapjuk vissza. És akkor még nem is beszéltünk a kombájnozásért fizetett összegről, mely 4500-5000 dinár körül mozog, tiszta haszonról pedig csak álmodhatunk. A felvásárlási árnak 18-20 dinár körül kellene lennie, ez esetben minimális jövedelmet is megvalósíthatnánk. A búza az első haszonnövény, melyből pénzhez jut a parasztember, és ebből fedezi a későbbi befektetéseket. Most mindezt nem lesz miből elvégeznie. A párizsi és a budapesti tőzsdén is, hazai pénznemre átszámolva, mintegy 19 dinárt fizetnek a kenyérgabonáért. A nálunk megszabott alacsony árat a kereslet-kínálat közötti viszonnyal magyarázzák — mondta Sóti.

Írásunk pillanatában szikrázóan süt a nap, viszont az alacsony felvásárlási ár miatt a gazdák feje felett újabb viharfelhők gyülekeznek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..