home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Könnyített honosítás
Tomek Viktor
2011.02.17.
LXVI. évf. 7. szám
Könnyített honosítás

Szabadkán naponta 40-50 ügyfelet fogadnakJanuár 18-án az egyszerűsített honosítás lebonyolításához kapcsolódó együttműködési megállapodást kötöttek a Magyar Külügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a szerbiai, horvátországi és szlovéniai magyar szervezetek k...

Szabadkán naponta 40-50 ügyfelet fogadnak

Január 18-án az egyszerűsített honosítás lebonyolításához kapcsolódó együttműködési megállapodást kötöttek a Magyar Külügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a szerbiai, horvátországi és szlovéniai magyar szervezetek képviselői Budapesten. Az együttműködési megállapodás értelmében Szerbiában a CMH-irodák ezután tájékoztatási feladatokat látnak el, de a kérelmezők segítséget kérhetnek például a kérdőívek kitöltésében, az iratok beszerzésében vagy az okmányok fordításában is.
Bús Ottó, a Concordia Minoritatis Hungaricae Polgári Egyesület koordinátora elmondta, hogy január 18-án egy újabb feladatkörrel bővült az irodák munkája, de természetesen azok a feladatok, amelyekkel korábban foglalkoztak (magyar igazolvány, oktatási-nevelési támogatás, pályázatok, miniszteri ösztöndíjak) továbbra is napirenden maradtak.
- Január 18-án a magyar kormány együttműködési megállapodást írt alá a CMH-irodákkal, rögzítették a jogosítványokat, a feladatokat. A megállapodás lényege, hogy ezek után munkatársaink a könnyített honosítási eljárással kapcsolatban tájékoztathatnak és segítséget nyújthatnak az érdeklődőknek - emelte ki Bús Ottó, majd hozzátette, hogy igen széles körű segítségnyújtásról van szó. Például a formanyomtatványok, a kérelmek kitöltésével, az anyakönyvi kivonatokkal kapcsolatban, vagy éppen a támogató dokumentumok véleményezésében is segédkezhetnek. A cél az, hogy a kérelmezők felkészültebben érkezzenek az ügyintézésre. Az irodák munkatársai az elmúlt hetekben szakmai felkészítésen estek át annak érdekében, hogy megbízható módon tájékoztathassák az érdeklődőket. Vajdaságban összesen 6 CMH-képviselet működik, emellett február 7-étől több helységben nyitottak kihelyezett ügyfélfogadó irodákat. Bús Ottó hangsúlyozta: a kérelmeket ezután is kizárólag a magyar állam képviseletein lehet beadni, illetve az anyaországi anyakönyvi hivataloknál.
Dobó Márta, a szabadkai CMH-iroda vezetője elmondta, hogy január 4-e óta foglalkoznak a könnyített honosítási kérelmek átnézésével, az adatlapok kitöltésével.
- Naponta körülbelül 40-50 ügyfelet fogadhatunk, tulajdonképpen megállás nélkül dolgozunk. Gyakran előfordul, hogy az érdeklődőket nem tudjuk azonnal fogadni, ilyenkor várniuk kell, vagy egy későbbi időpontra hívjuk vissza őket. A velük eltöltött idő változó, van, hogy fél óra alatt végzünk, de az egy óra sem ritka. Az ügyfelekre szánt idő függ a kérelmező felkészültségétől, de attól is, hogy egyedül vagy a családjával együtt érkezik-e - teszi hozzá Dobó Márta. A szabadkai irodának 3 állandó munkatársa van, de még ketten besegítenek.
A zombori CMH-iroda a Magyar Polgári Kaszinó udvari épületében található, Pribilla Zsófia irodavezető elmondja, hogy egyelőre ketten foglalkoznak az ügyfelekkel, és naponta körülbelül 10-12-en is megfordulnak náluk. Reggel 7 órától délután 3 óráig tartanak nyitva.
- Miután az emberek tudomására jutott az, hogy a könnyített honosítási eljárásnál a CMH információs irodák is segédkezhetnek, lényegesen megszaporodott a munkánk - fogalmaz az irodavezető. Nyugat-Bácskában Zomboron kívül még két helyen lehet segítséget kérni: Kúlán (a Népkkör épületében heti két alkalommal - szerdán és csütörtökön) és Kupuszinán (a helyi közösség épületében - kedden és csütörtökön). Pribilla Zsófia elmondja, hogy a legnagyobb gondot a hivatalos iratok fordítása okozza, hiszen például egy 4 tagú családnak legalább nyolc oldalt kell fordíttatnia. Az árak eltérőek: Zomborban 600 dinárért, Kupuszinán 500 dinárét fordítanak.
Talpai Zsuzsanna, a zentai CMH-iroda vezetője szerint napról napra egyre több az érdeklődő. A Tisza menti településen naponta 20-25 érdeklődőt fogadnak, 8 és 15 óra között van nyitva az iroda.
- Adán, Csókán, Törökkanizsán, Nagykikindán és Kisoroszon kihelyezett ügyfélfogadásaink is vannak. Ezeken a helyeken heti 2-3 alkalommal fogadjuk a polgárokat - mondja Pribilla Zsófia.
Magyarország szerbiai külképviseletei, de főként a szabadkai magyar főkonzulátus abban bízik, hogy a CMH információs irodák hathatós segítségével megrövidül a főkonzulátus munkája, és az eljárás is színvonalasabb lesz. Naponta Vajdaság-szerte több százan keresik fel irodákat, az együttműködési megállapodáshoz fűzött remények beigazolódni látszanak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..