home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Könnyítés a nyugdíjasoknak
Bíró Tímea
2018.03.24.
LXXIII. évf. 12. szám
Könnyítés a nyugdíjasoknak

Mire nyugdíjaskorba lép az ember, alaposan belefárad a rengeteg adminisztrációba, a hivatalba járásba, és minden apró, praktikus módszer meg tudja könnyíteni a hétköznapjait.

A többi közt ezért is hozták létre a nyugdíjaskártyát, mellyel azonosítani tudja magát az illető.

Ha egy nyugdíjas személy igazolni szerette volna a státuszát, akkor fel kellett mutatnia az utolsó nyugdíjascsekkét vagy a végzését, melynek beszerzése olykor akadályba ütközött. Erre a jelenségre kíván megoldást találni ez az újdonság. Az ingyenesen igényelhető nyugdíjaskártyát a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap adja ki az igénylőknek. Mindössze a név és a vezetéknév, a fiókintézet elnevezése, illetve a kártya száma lesz feltüntetve rajta, tehát nem lesznek publikusak a személyes adatok. Külföldi minta alapján készültek.

Topolyán 20 községbeli és 10 kishegyesi nyugdíjas kapta kézhez őket. Már Szabadkára is megérkezett 100 nyugdíjaskártya, és egy részüket már át is vehették a polgárok a városházán. A rendezvényen jelen volt Ilija Đukanović, a szabadkai városi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja, valamint Snežana Marić, a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap szabadkai kirendeltségének igazgatója. Đukanović elmondta, hogy Szabadkának az a célja, hogy egybegyűjtsön minél több szociálisan felelős vállalatot, és ezáltal minél több kedvezményt adjon a nyugdíjasoknak. Sok üzletben már eddig is kaptak kedvezményeket a nyugdíjasok, de mivel fel kellett mutatni a csekket, ez adatvédelmi akadályokat vetett fel. Április végéig Szerbia 1,7 millió nyugdíjasa fogja kézhez kapni a kártyát. Arról, hogy hogyan lehet átvenni, értesíteni fogják az érintetteket. Aki nem postai úton kapja meg, azt külön fogják értesíteni.

A nyugdíjasok kíváncsian várják, hogy milyen előnyökre tudnak szert tenni a kártyával.

Varga Ilona: Nagyon örülök, hogy lesz nyugdíjaskártyám, mert azt is bele tudom tenni a pénztárcába, és úgy hordom magamnál, mint az igazolványt meg a többi okmányomat. Valójában ez egy nyugdíjasigazolvány. Bízom benne, hogy sok helyen ki tudjuk majd használni.

Gandis Lajos: Egyelőre még nem tudom, hogy milyen előnyei lesznek a nyugdíjaskártyának, de remélem, hogy ez egy jó kezdeményezés, és fel tudjuk használni a hivatalos helyeken, nem úgy, mint az egészségügyi kártyácskát.


A nyitókép Roncsák Alexander felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..