home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Klímatanácskozás
Talpai Lóránt
2014.10.29.
LXIX. évf. 44. szám
Klímatanácskozás

Létrejött az új Európai Bizottság — Klímatanácskozás Brüsszelben — Rekordszámú letelepedő, Nagy-Britannia a legvonzóbb — Berlusconi jó fiú lett

Létrejött az új Európai Bizottság

Az Európai Parlament megszavazta a Jean-Claude Juncker volt luxemburgi néppárti miniszterelnök által vezetett új Európai Bizottságot, melyben Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos lett. A bizottság első alelnöke a holland Frans Timmermans, aki a minőségi jogalkotásért, az uniós intézményközi kapcsolatokért, a jogállamiság és az alapjogi charta tiszteletben tartásáért, valamint a fenntartható fejlődésért felelős. Hat további alelnöknek pedig az olasz Federica Mogherinit, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, a bolgár Krisztalina Georgievát, a költségvetés és az emberi erőforrások felelősét, az észt Andrus Ansipot, a digitalizált egységes piac felelősét, a szlovák Maroš Šefčovičot, az energiaunió-ügyi illetékesét, a lett Valdis Dombrovskist, az euró ügyeinek és a szociális párbeszédnek felügyelőjét, valamint a finn Jyrki Katainent, a munkahelyteremtés, a növekedés, a beruházások és a versenyképesség felelősét választották meg.

Klímatanácskozás Brüsszelben

Kétnapos csúcsértekezletet tartottak Brüsszelben. A tanácskozáson részt vevő állam- és kormányfők az Európai Unió energiapolitikáját hosszú évekre, pontosabban a 2030-ig meghatározó kérdésekről, a klíma- és energiastratégiáról próbáltak dönteni. Ez a téma egyébként márciusban már szerepelt a napirenden, de akkor nem jött létre megegyezés arról, mennyivel csökkentse az Európai Unió az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a környezet védelme érdekében. A jelenleg elfogadott stratégia értelmében a tagállamok kötelezően, kikényszeríthető módon az 1990. évi szinthez képest legalább 40 százalékkal mérséklik szén-dioxid-kibocsátásukat, 27 százalékra növelik a megújuló forrásokból származó energia arányát energiatermelésükben, és az előrevetített számításokhoz képest szintén 27 százalékkal javítják az energiafelhasználás hatékonyságát.

Rekordszámú letelepedő, Nagy-Britannia a legvonzóbb

Az elmúlt évben csaknem két és fél millió Európai Unión kívüli állampolgár kapott tartózkodási engedélyt az EU huszonnyolc tagállamának valamelyikében. Mindez 12,5%-os emelkedés az előző évhez képest. A brit kormány bevándorlóellenes politikáját mintegy megcáfolva éppen az Egyesült Királyságban kértek és kaptak a legtöbben — 724 000-en — tartózkodási engedélyt. A lista második helyezettje nagy meglepetésre Lengyelország lett 274 000 letelepülővel, ami az ukrán válsággal függ össze. Az EU-ba Ukrajnából költöztek át a legtöbben, 237 000-en, az áttelepülők közül pedig sokan a közeli Lengyelországot választották. A betelepülők számát tekintve Olaszország áll a harmadik helyen 244 000 fővel. Magyarország 2013-ban 16 833 tartózkodási engedélyt állított ki EU-n kívüli polgároknak. A kettős állampolgárságú magyarokat nem számolták bele az említett számadatba.

Berlusconi jó fiú lett

Az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi jó magaviselete miatt büntetéscsökkentésben részesül, avagy a kiszabott ítélet határideje előtt befejezi a közmunkavégzést. Az olasz bíróság az egykori kormányfő büntetéséből csaknem négy hónapot fog elengedni. A 78 éves politikus május óta egyetlenegy alkalommal sem halasztotta el a közmunkavégzést. Azt az előírást is tiszteletben tartotta, hogy milánói lakhelyét kizárólag bírósági engedéllyel hagyhatja el. Berlusconi egyébként vissza akar térni az aktív politikai életbe, és részt akar venni a következő olasz választáson. Noha a bíróság két évre eltiltotta közhivatal viselésétől, a politikus szerint ezt az ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága semmisnek fogja nyilvánítani. Ha valóban így lesz, akkor újra megmérettethetné magát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..