home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kiváló feltételek között
Tóth Tibor
2016.02.08.
LXXI. évf. 5. szám
Kiváló feltételek között

Zenta községben jelenleg huszonkilenc sportklub működik. A sportcsarnok megnyitása a legtöbb egyesület életében kedvező változás, hiszen ezentúl kiváló feltételek között lehet készülni a versenyekre. Az elmúlt zentai sportévről, a sportot érintő kérdésekről és tervekről Szegedinszki Igorral, a Zenta községi sportszövetség titkárával beszélgettem.

— Az elmúlt időszakban a zentai sport generációváltáson ment keresztül. A sikereket elért versenyzők egy része idősebb korosztályokba lépett át, másokat átigazoltak a zentai egyesületekből, és az eredményeket illetően egy kis űr keletkezett. Ez viszont már a múlté, 2015-ben ugyanis újra egy tehetséges, fiatal generáció kezdte bontogatni szárnyait, főleg az ifjúsági és a serdülő korosztályról beszélhetek. A birkózók közül Polgár Ákost említhetem, aki megnyerte a kadett-Balkán-bajnokságot, valamint Almási Bencét, aki érmes volt ugyanezen a megmérettetésen. Az atléták közül Nagy Abonyi Gergő tűnik ki, ő 100 és 200 méteren országos bajnoki címet szerzett, de itt van a kick-boxban jeleskedő Kéri Valentina is, aki tavaly világbajnoki címet szerzett. A csapatok közül a Zenta Vízilabdaklub női csapatát emelném ki. A lányok évről évre kimagasló eredményeket érnek el a szerbiai mezőnyben, tavaly ezüstérmet szereztek az országos bajnokságon. Különböző korosztályokban több játékost adnak a szerbiai válogatottba. Rudics Boglárka játszott a nemrég befejeződött belgrádi Európa-bajnokságon, Kincses Krisztina is a válogatott állandó tagja volt, Pataki Zsóka az Universiadén, Juhász Vivien pedig az Európai Játékokon játszott a nemzeti csapatban.

* Milyen eredményeket értek el a többi labdajáték képviselői?

— A sportcsarnok létrejöttével fellendülést várok a többi labdajáték képviselőitől. Az eddigi mostoha körülmények ellenére nagyon sok gyerek választotta a kézilabdát. Szabadtéri pályákon edzettek, a telet tornatermekben vészelték át, a számuk mégis gyarapodott, ami annak köszönhető, hogy az önkormányzat hivatásos edzőt alkalmaz a klubban. Az edzés feltételei a sportcsarnok létrejöttével rengeteget javultak, így a sportág rohamos fejlődését várjuk az elkövetkező időszakban. A község területén működő két kosárlabdaklubtól is jobb eredményeket remélünk. Ami az utánpótlást illeti, több zentai játékos került be a korosztályos válogatottakba, bízunk benne, hogy az idősebb korosztályban is lesz válogatott játékosunk. A röplabda viszonylag fiatal csapatsportág Zentán, e téren is előrelépést várunk.

* December 3-án nyílt meg a sportcsarnok, mely már több rangos sporteseménynek adott otthont.

— Egy héttel a megnyitó után már pionírbirkózó-Balkán-bajnokságra került sor. A versenyen jelen volt a Nemzetközi Birkózószövetség küldötte, aki a csarnokot és a verseny szervezését is kitűnőre értékelte, így reménykedhetünk benne, hogy a közeljövőben rangosabb versenyeket, serdülő vagy junior korosztályban Balkán-, Mediterrán-, világ- vagy Európa-bajnokságot rendezhetünk. Január elején a szerb és a magyar férfi-kézilabdaválogatott Európa-bajnoki felkészülési meccset játszott nálunk. Itt is jelen volt egy küldöttség az EHF-ből, és ugyancsak kiválónak minősítette mind a csarnokot, mind a szervezést. Először közvetítettek sporteseményt élőben Zentáról. Igazi kézilabdaünnepnek lehettek részesei azok, akik a teljesen megtöltött lelátón foglaltak helyet. Nemrégiben öt birkózóválogatott: a magyar, a szerbiai, a horvát, a szlovén és a spanyol edzőtáborozott a sportcsarnokban. A felkészülés jól sikerült, hiszen a Zágrábi Nagydíjon a zentai származású Nemes Viktor győzött saját súlycsoportjában, valamint a többi zentai kötődésű, de már más klub színeiben szőnyegre lépő birkózó is jól szerepelt. A Szerbiai Birkózószövetség képviselői jelezték, hogy a nagybecskereki olimpiai kvalifikációs verseny előtt szeretnének visszajönni hozzánk.

* Mekkora a sportcsarnok kihasználtsága?

— Ötven-hatvan éve vártak a klubok a sportcsarnokra, és nagy lendülettel vágtak neki az edzéseknek. Szinte minden időpont foglalt, hiszen reggel 8-tól egész 22 óráig folyamatosan tele van a létesítmény. A tavasztól egy kicsit rugalmasabb lesz a beosztás, mivel a labdarúgók és az atléták akkor már szabadtéren edzenek, de a teremsportágak képviselői továbbra is igénybe veszik a csarnokot.

* Hogyan halad a községi sportstratégia megvalósítása?

— Stratégiánkat összhangba kellett hoznunk a szerbiai sportstratégiával, és egy új, 2018-ig terjedő akciótervet kellett kidolgoznunk. A köztársasági stratégia 2018-ig tart, úgyhogy mi kiegészítettük és meghosszabbítottuk a miénket 2020-ig. A polgármester vezetésével nemrég egy új bizottság alakult meg, mely végrehajtja ezt az akciótervet. Bízunk benne, hogy a szabályzatokon még tudunk finomítani annak érdekében, hogy a zentai sport pénzelése még a mostaninál is jobb legyen.

* Milyen év áll mögöttetek a szabadidősport és az iskolai sport terén?

— Sajnos tavaly sem nyertük el a munkásolimpia rendezési jogát, pedig minden feltételnek eleget teszünk. Egy helyen, azaz a Népkertben megtalálható minden: a sportcsarnok, a stadion, az atlétikai pálya, a medence, valamint a teke- és a teniszpályák. A választás mégis más községekre esett. Nagyon sajnáljuk, mivel a munkásolimpiákon a zentai sportolók kiváló eredményeket szoktak elérni. Az érmek és a versenyzők számát tekintve évről évre a legsikeresebb község vagyunk, de a bírálóbizottságnak ez sem elég. Az idei diákolimpia Vranjéban lesz. A hagyományos éremhozó sportágakban számítunk jó eredményekre, mint amilyen az asztalitenisz, az atlétika, a szertorna.

* Mindenhol azt halljuk, hogy egyre kevesebb a sportra szánt pénz. Zentán is?

— Mi kivételes helyzetben vagyunk, mivel községünkben nem csökkent a sportra szánt támogatás mértéke. A decemberi községi képviselő-testületi ülésen megszavazták, hogy csaknem 25 millió dinár jut erre a célra. Ha ehhez még hozzáadom, hogy a sportcsarnok fenntartására további 25 milliót különített el az önkormányzat, akkor ez már 50 millió, melyet a sport kap. Azt hiszem, a hasonló nagyságú településekkel, illetve a hasonló lélekszámú községekkel összehasonlítva kimagasló az az összeg, amelyet az önkormányzat a sportra fordít. Az önkormányzat a sportklubok által juttatásról gondoskodik az edzőknek, ami biztonságot nyújt az egyesületeknek. Jelenleg kilenc edző van a fizetési listán, ez a szám azonban az elkövetkező hetekben eggyel nagyobb lett.

* A legeredményesebb sportolók évről évre ösztöndíjat kapnak. Az idén is folytatjátok ezt a kezdeményezést?

— Természetesen igen. Néhány éve hoztunk egy szabályzatot, mely szerint a községtől csak a válogatott sportolók kaphatnak ösztöndíjat. Évente 15-17 sportolónak segítünk ily módon, ennyi válogatott sportolója van Zentának. A község az élsportot is támogatja. A kimagasló nemzetközi eredményeket elért sportolóink minden év végén pénzjutalmat kapnak.

* Az idén milyen beruházásokra kerül sor?

— A vízilabdázóknak és az úszóknak otthont adó medence felújítása elsőbbséget élvez. A több mint 50 éves medence nagyon rossz állapotban van. A tervek már elkészültek, az önkormányzat eszközökre pályázik, és reméljük, az idén megkezdődhet a felújítás. Az atlétikai pálya borítása szintén felújításra szorul. A tervek már elkészültek, az országos atlétikai szövetség pedig hozzájárul a projektum költségeihez, úgyhogy a munkálatok remélhetőleg rövid időn belül elkezdődhetnek. A felsőhegyi Hercules Birkózóklub otthonára, azaz a felsőhegyi általános iskola tornatermére is ráfér a felújítás. A birkózók egyre mostohább körülmények között készülnek, ennek ellenére nagyon szép sikereket érnek el. Bízunk benne, hogy a tornaterem felújítására is sor fog kerülni 2016-ban.

* Zentán milyen sportesemények várhatóak az idén?

— A különféle sportágak bajnoki mérkőzésein kívül meg kell említeni a zentai nemzetközi atlétikai versenyt, melyet ezen a néven először, egyébként viszont már 56. alkalommal rendeznek meg. Az eddigi nevet azért kellett megváltoztatnunk, mert már évek óta nem kaptunk támogatást a névadótól. A sakkozók a nyáron megrendezik A zentai csata elnevezésű versenyt, a birkózók pedig a sportcsarnokban tartják majd meg a Nikola Vukov-emlékversenyt. Egyelőre ennyit tudok mondani, de biztosan lesznek még a városban rangos sportesemények, melyek nagy érdeklődésre tartanak majd számot a sportkedvelők részéről.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..