home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kiváló állapotban a szőlővesszők
Tóth Tibor
2016.02.01.
LXXI. évf. 4. szám
Kiváló állapotban a szőlővesszők

Ha fénylik Vince, megtelik a pince — tartja a népi mondás. Ha ez igaz, akkor kiváló termésre számíthatnak a szőlészek, borászok, hiszen január 22-én, Szent Vince napján napsütésben végezhették el a próbametszést az Arena Zabatkiensis borlovagrend tagjai Hajdújáráson,

Gulyás Marika szőlőültetvényén. A műveletet Petar Čuvardić, a borlovagrend tagja végezte el, aki elmondta, hogy decemberben a hőmérő higanyszála lesüllyedt egészen mínusz 13-14 ºC-ig, a napokban pedig mínusz 8 fok körül alakult a hőmérséklet.

— A szőlővesszők egészségesek, a hideg nem tett kárt bennük. Ha a tél végéig nem lesznek keményebb fagyok, és a szőlő kap elég napfényt meg nedvességet, akkor kiváló termés és jó minőségű bor várható — mondta Čuvardić.

A lemetszett vesszőket vízbe helyezik. Ha a rügyek kihajtanak, akkor sok bor várható, ha nem, akkor kevéssel kell számolni.

A hajdújárási helyi közösség nagytermében kihirdették a kövidinkaverseny eredményét. Dragutin Miljković, a borlovagrend nagymestere a kövidinkáról tartott egy rövid előadást, majd kihirdette az eredményt. Az idén a szokásosnál kevesebb minta érkezett, a minőség viszont sokkal jobb az elmúlt években látottaknál. A hattagú bírálóbizottság a tizenhárom minta közül a legjobbnak Petar Čuvardić borát minősítette, a második helyen a horgosi Bálint Ákos, a harmadikon pedig ft. Paskó Csaba kelebiai plébános bora végzett. Oklevelet Engi Péter, Kenderesi Géza, Mikica Kujundžić, a csongrádi Gulyás Pince, Sinka Ferenc, a vásárhelyi Róna Kft., Varga Szabó Margit és Mojzes Lajos vehetett át.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..