home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kitartóan a végeken
Tóth Tibor
2010.05.27.
LXV. évf. 21. szám
Kitartóan a végeken

A közönség, középütt a Magyar Összefogás jelöltjei - Szabó Attila felvételePéntek este a sziváci Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület zsúfolásig megtelt nagytermében szerkesztőségünk élőújságot tartott, melyen bemutatkoztak a Magyar Nemzeti Tanács június 6-i választásán induló Magy...

A közönség, középütt a Magyar Összefogás jelöltjei - Szabó Attila felvétele

Péntek este a sziváci Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület zsúfolásig megtelt nagytermében szerkesztőségünk élőújságot tartott, melyen bemutatkoztak a Magyar Nemzeti Tanács június 6-i választásán induló Magyar Összefogás lista Kúla községi jelöltjei is. A vendégeket - Dudás Károlyt, a Hét Nap főszerkesztőjét, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökét, Valka Károlyt, a Vajdasági Magyar Szövetség kúlai körzeti szervezetének elnökét, ft. mgr. Horváth Endrét, sziváci-csonoplyai plébánost, a kúlai, veprődi, sziváci magyar művelődési egyesületek tagjait - Varagity Gabriella, a Szenteleky Kornél MME elnöke köszöntötte.
Elsőként a kúlai Népkör MMK Ibolya tánccsoportja lépett színpadra, majd a Hét Nap főszerkesztője, a VMMSZ elnöke, Dudás Károly szólt a közönséghez. Kiemelte, hogy gyermekeink jövője érdekében június 6-án el kell mennünk szavazni.
- Mindig az egymásnak feszülés, a civakodás rontotta el a magyarság életét, az elmúlt időben azonban összefogás született. Ha összefogunk, akkor senki nem árthat nekünk. Ha június 6-án elmennek szavazni, és az 1-es listára, vagyis a Magyar Összefogásra voksolnak, akkor nem marad vezetők nélkül ez a közösség, hiszen Valka Károly és Horváth Endre plébános úr is a listán szerepel. Ez az összefogás az egyik legnagyobb csodája a délvidéki magyarságnak, hiszen itt vannak egyházi életünk legkiválóbb emberei, értelmiségijeink, legjobb tudósaink, íróink, újságíróink, tanáraink... A listán a közösségükért tenni akaró emberek szerepelnek, bízzanak bennük, bízzák rá nyugodtan a sorsukat.
Ft. Mgr. Horváth Endre sziváci-csonoplyai plébános nemes gesztusnak nevezte a VMSZ politikusainak azt az álláspontját, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsban nemcsak politikusoknak, hanem az egész vajdasági magyarságot képviselő személyeknek is helyet kell kapniuk.
- Nagyon fontos, hogy az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács minél egységesebb legyen. Ne mások mondják meg nekünk, hogy mit tegyünk, hanem mi üljünk le, és beszéljük meg, mit is akarunk - mondta a többi között ft. mgr. Horváth Endre.
- Amikor június 6-án elmennek szavazni, akkor először arra gondoljanak, hogy előző éjjel milyen nyelven álmodtak. Ha magyarul álmodtak, akkor szavazzanak a Magyar Összefogásra - szólt a közönséghez Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének elnöke. - Erre a listára minden vajdasági magyar ember büszke lehet. Mivel szórványban élünk, így a legfontosabb feladatunknak magyarságunk megtartását és az asszimiláció megfékezését tartjuk. Fontos a kulturális életnek és az oktatásnak a megszervezése, de ahol erre nincs lehetőség, ott az anyanyelvápolásról való gondoskodás. Mi nem ígérünk fűt-fát a választóknak, mi nem osztogatunk sem sót, sem mosóport, mint ahogy egyesek teszik, mi azzal kampányolunk, hogy megmondjuk, mi az, amit eddig csináltunk a magyarságért. Ha Önök nem támogatják a Magyar Összefogást, akkor mindannyian el fogunk veszni. Megkérek mindenkit, hogy június 6-án szavazzon a legjobbra, az 1-esre - mondta Valka Károly.
Beszédét nagy tapssal jutalmazta a közönség. Ezután Veréb Ervin csantavéri mesemondó lépett színpadra, majd a veprődi Kossuth Lajos Művelődési Egyesület vegyes kórusa vajdasági népdalokkal, Gulyás Ferenc pedig pásztordalokkal szórakoztatta a közönséget. Szerkesztőségünk tagjai közül Franciskovity Olga olvasta fel egy írását, majd a Szenteleky Kornél MME hagyományőrző csoportja aratószokásokat mutatott be, mely produkcióval május 29-én, a körzeti szemlén, június 5-én pedig a Gyöngyösbokrétán lépnek fel. A vidám hangulatú produkció után a Csillag születik korábbi győztese, Utasi Árpád csantavéri mesemondó nyűgözte le a közönséget, majd Vajdaság legjobb gyermekszínjátszói, a bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó győztesei, a kúlai Népkör MMK Tini-actors nevű gyermekszínjátszó csoportja Németh Ervin: Ludas Matyi című színdarabját adta elő Pásztor József rendezésében. A rendkívül sikeres élőújság tárgysorsjátékkal zárult, mely során pólót, Vajdasági Magyar Kalendáriumot, Hét Nap-előfizetést lehetett tombolán nyerni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..