home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kitartással a végeken
Tóth Tibor
2011.10.26.
LXVI. évf. 43. szám
Kitartással a végeken

UtcarészletSzentmihály, a Nagybecskerektől 12 km-re fekvő, mintegy 1000 lakosú, szinte száz százalékban magyarlakta falucska eddig számomra csak a híres rezesbandájáról volt ismert. Átutazóban, több mint tíz éve jártam már a településen, de nem sok emléket őriztem róla. Egyedül a templomtor...

Utcarészlet

Szentmihály, a Nagybecskerektől 12 km-re fekvő, mintegy 1000 lakosú, szinte száz százalékban magyarlakta falucska eddig számomra csak a híres rezesbandájáról volt ismert. Átutazóban, több mint tíz éve jártam már a településen, de nem sok emléket őriztem róla. Egyedül a templomtorony és a mellette levő ágas-bogas, bozontos terület maradt meg halványan bennem. Így a közép-bánáti faluba érkezésünk alkalmával kíváncsian vártam, vajon a Jankahidat és Szentmihályt összekötő hídról leérve milyen látvány tárul elénk. Először a távolban sorakozó fóliasátrakat pillantottuk meg, ami nem is csoda, hiszen a település messze földön híres a konyhakertészetéről. A szorgos kezek munkája nyomán megterem itt a zöldség, sárgarépa, paradicsom, paprika, fokhagyma, amit a helybeliek a környékbeli és távolabbi piacokon értékesítenek, de házhoz is jönnek vevők a kiváló minőségű áruért. A falu központja felé közeledve a takaros házak előtt a legtöbb helyen gondosan ápolt fű, kispad, ahova a ház lakója bármikor kiülhet egy kis eszmecserére a szomszédokkal, falubeliekkel. A művelődési egyesület narancssárgára meszelt, messziről is szembe tűnő épülete mellett vár bennünket házigazdánk, Kovács József, a helyi közösség tanácsának tagja, majd a barátságos üdvözlés után elindulunk, hogy körbenézzünk a településen. Az aszfaltozott utcákat róva alig találkozunk járókelővel, a helybeliek vagy a földeken, vagy a fóliasátrakban szorgoskodnak. Beszélgetőtársam elmondja, hogy néhány kivételtől eltekintve a mezőgazdaság az egyetlen kenyérkereseti lehetőség. A fiatalok elvándorlása azonban nem jellemző a falura, nagy részük a szülei gazdaságában dolgozik. Az utcák aszfaltozottak, de nagy szükség lenne még vízvezeték-hálózatra (ami néhány utcában van csak) és szennyvízelvezető csatornarendszerre is. Gázhálózatuk már több mint tíz éve kiépült, digitális telefonközpont és internethálózat szintén van a faluban, a legnagyobb gond azonban a település elöregedése: a 360 házból 82-ben egy személy él, 80 házban kettő, s mindössze négy, hat vagy annál több tagú családjuk van. A Sonja Marinković Általános Iskola kihelyezett tagozatán elsőtől nyolcadikig csak magyar nyelven oktatják a több mint száz diákot, az óvodások pedig kis- és nagycsoportban, összesen 28-an vannak. A falu legnagyobb rendezvénye a szeptember végén megtartott templombúcsú, melynek keretében a helyi templom falán emléktáblát lepleztek le Kálmány Lajos lelkész és néprajzkutató tiszteletére. Ha minden jól megy, akkor 2013-ban - de az is lehet, hogy előbb - Szent Mihály-szobrot is állítanak a templom melletti parkban, a régi gazos temetőrész helyén.
- A park kialakításának ötlete már 2001-ben felvetődött. A területet a lakosság összefogásával lesimítottuk, 2003-ban pedig fákkal ültettük be. Az idén kibetonoztuk a parkon átvezető utakat, kilenc padot helyeztünk el, és játszóteret is kialakítottunk a gyerekek számára. Ide szeretnénk fölállítani a Szent Mihály-szobrot, de még hiányzik a rávaló -- mondta Kovács úr, a szobor felállításának főkezdeményezője.
A kis településen élénk sport- és művelődési élet folyik. A József Attila Művelődési Egyesület 1975-ben házigazdája volt a Durindónak és a Gyöngyösbokrétának, az idén azonban a tánccsoport nem képviseltette magát a rangos seregszemlén. Az egyesületben gyermek néptánccsoport, szavalócsoport és kórus működik, a felnőttek pedig a kóruson kívül citera-, fúvós- és tűzoltózenekarban ténykedhetnek.
- Februárban kezdtük a munkát a kezdőkkel, a harmadik, negyedik, ötödik osztályos néptáncos növendékekkel - tudom meg Budai Lászlótól, aki táncoktatóként tevékenykedik az egyesületben. - Nekik még csak egy-két fellépésük volt, a falunapon és a tanévzáró ünnepségen álltak közönség elé. A gyermekekkel folyamatosan dolgozunk, a felnőttekkel viszont a kertészeti munkálatok miatt kampányszerűen folyik a munka. Az egyesület épülete különféle rendezvényeknek ad otthont, a bevételt az egyesület felszerelésének korszerűsítésére fordítjuk. Nagy szükségünk lenne egy erősítőrendszerre, valamint az épület tetőszerkezetét is át kellene nézni, a korhadt horogfákat, rossz cserepeket ki kellene cserélni. Szívesen fogadnánk, ha a tömbmagyarságból valamelyik művelődési egyesület vagy színház a faluban díjmentesen műsort adna, a bevétel pedig egyesületünkben maradna.
A VMSZ szentmihályi helyi szervezetének elnöki teendőit 2010 óta Budai László látja el. Örömmel nyugtázza, hogy egy év alatt 45 százalékkal nőtt a tagság létszáma, nagyon sok a fiatal, akik aktív tevékenységet fejtenek ki minden téren.
- Tagságunkat arra ösztönözzük, hogy a faluban működő civilszervezetek munkájában is vegyenek részt. Egy falu akkor marad fenn, ha pezseg az élet benne. Nincs lehetetlen, csak összefogásra és hatalmas akaraterőre van szükség. Községi szinten többnyire ellenzékiként viszonyulnak hozzánk. Többször is előfordult, hogy más pártok a saját érdemükként könyvelték el a VMSZ által elvégzett munkát. Hangot kell adnunk a munkánkról, az embereknek tudniuk kell, hogy amit az itteni magyarság érdekében teszünk, az a mi érdemünk, nem más pártoké - mondta Budai.
A szentmihályiak kitartanak magyarságuk mellett, az oly sok helyen jellemző beolvadásra nem is gondolnak. Kifejezték reményüket, hogy hamarosan újra ellátogatunk hozzájuk, hiszen ebben a kis közösségben több olyan ember is él, akik megérdemelnék, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjanak. Megígértük, hogy hamarosan újra felkeressük őket, hogy e dolgos, magyarságához ragaszkodó kis közösség életét még közelebb vigyük olvasóinkhoz.
Ui.: A parkkal és a szoborral kapcsolatban a Bánáti Újság rovatban olvashatnak bővebben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..