home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kistérségi hírmondók
Tóth Lívia
2006.01.31.
LXI. évf. 5. szám
Kistérségi hírmondók

Munkában a tanácskozás résztvevői - Szabó Attila fotójaMagyarcsernyén találkoztak a (főleg) bánsági helyi lapok és mellékletek képviselői A tízéves Csernyei Újság a helybeli általános iskolában megszervezte a Bánságban megjelenő helyi újságok, oldalak és mellékletek tanácskozását, de a régi...

Munkában a tanácskozás résztvevői - Szabó Attila fotója

Magyarcsernyén találkoztak a (főleg) bánsági helyi lapok és mellékletek képviselői
A tízéves Csernyei Újság a helybeli általános iskolában megszervezte a Bánságban megjelenő helyi újságok, oldalak és mellékletek tanácskozását, de a régi barátság címén helyet kaptak az adaiak és mások is. A megbeszélésen, amelynek a témája az anyagi, a szerkesztési, a nyelvi és a terjesztési problémák voltak, részt vett Pásztor Bálint, a Magyar Nemzeti Tanács Intézőbizottságának az elnöke és Csanádi Attila, az MNT Intézőbizottságának az informatikai megbízottja is.
A megjelenteket a házigazdák nevében Halász György, a Csernyeiek Klubjának elnöke köszöntötte, majd Biacsi Antal, a Csernyeiek Klubjának tiszteletbeli elnöke és Csányi Mihály, a Csernyei Újság főszerkesztője a település lapját mutatta be. Az évente négyszer megjelenő sajtóterméket a Csernyeiek Klubja indította el, azzal a céllal, hogy hírt adjanak a történésekről, összekössék a faluban élőket és az elszármazottakat. Biztosítja a ,,vérkeringés”-t azok között az emberek között, akik még kommunikálni akarnak egymással, habár a nyomtatott formát az Internet már messzemenően túlhaladta. Jelenleg 800 példányban jut el az olvasókhoz.
A további beszámolókból megtudtuk, hogy az 1999 óta létező kétnyelvű Községi Körkép alapítója és kiadója a két adai helyi közösség, 28 oldalon, színes borítóval, 1100 példányban, 40 dináros áron jut el az olvasókhoz. A Muzslyai Újság alapítója a helyi közösség, kiadója a Muzslyaiak Klubja, melyet a szerkesztőség alakított meg. 1997 óta havonta egyszer, 28 oldalon, ezer példányban nyomtatják, az érdeklődők januárban a 98. számot vehették a kezükbe, 50 dináros áron. A helyi események mellett felvállalják a környező magyar települések történéseinek a közlését is. A Tordai Újság 1998-ban látott először napvilágot a Tordaiak Klubjának az alapításában, jelenleg 24 oldalas, 750 példányban 5-6 szám kerül ki évente a nyomdából. Az egyéb gondok mellett az a legnagyobb problémájuk, hogy nincs saját helyiségük. A Székelykevei Igaz Szó tulajdonképpen havonta egyszer a Moj Kovin nevű szerb nyelvű újság melléklete 12 oldalon. 1997 óta létezik, alapítója a helyi közösség, 40 dináros áron a faluban mintegy 300 példány kel el, ami azt jelenti, hogy a háztartások felében ott van. A Kisoroszi Hírmondó hosszabb szünet után tavaly ősztől van ismét jelen a helyi lapok palettáján. A kiadását 8 oldalon negyedévente tervezik, két nyelven, 1100 példányban, a helyi közösség finanszírozásában. A napokban az Ittabéi Újság második száma került a piacra, 20 dinárért, 150 példányban, a helyi közösség alapításában. Teljesen amatőr módon, sokszorosítóval, a Teleházban készül, de természetesen gondolkoznak a fejlesztésén.
A felsorolt lapokat a helyi közösségek és az önkormányzatok támogatják, de pályázatokon is igyekeznek anyagiakhoz jutni. Többen számoltak be az Illyés Közalapítvány vagy a Magyar Nemzeti Tanács eddigi segítségéről. A másik közös jellemzőjük, hogy a munkatársaknak vagy egyáltalán nem fizetnek, vagy csak jelképes tiszteletdíjat tudnak folyósítani. Keserűen emlegették az április 23-ai határidőben megszabott privatizációt is, amely kétségekkel tölti el őket, hiszen nem tudják, hogyan alakul a további sorsuk.
Az egybegyűltek megismerhették a Zrenjanin és a Kikindske novine szerb nyelvű hetilapokban megjelenő magyar oldalak újságíróinak a tevékenységét és gondjait is, a magyarkanizsai Vöröskereszt Informator közlönyt, valamint a Hét Nap mellékletét, a Bánáti Újságot. Ezután Pásztor Bálint, a Magyar Nemzeti Tanács Intézőbizottságának az elnöke válaszolt a felvetődött kérdésekre. Elöljáróban elmondta, hogy a Magyar Köztársaság különböző minisztériumainak a támogatásával olyan akciókat sikerült lebonyolítaniuk, amelyekből a bánsági magyarságnak nagy haszna származik. Tiszta szoftvereket magyar nyelven eddig nyolc iskola kapott a Vajdaságban.
- Széles sávú internet-hozzáférést, eMagyar-pontot biztosítottunk már Szajánnak, Csókának, Tiszaszentmiklósnak, Muzslyának, Magyarcsernyének, Ürményházának, Székelykevének, Torontálvásárhelynek, Tordán, a helyi közösségben éppen az itteni tanácskozás előtt adtuk át, de a közeljövőben Hódegyházán is szeretnénk ilyet létesíteni. Örülünk, hogy ezeket a médiumokat informatikai és egyéb eszközökkel is segíthettük, mint például a Székelykevei Igaz Szót, a Tordai Újságot, a Muzslyai Újságot, a Csernyei Újságot, a Nagybecskereki Rádió és a Pancsovai Televízió magyar adását. Ilyen kéréssel a jövőben is bátran lehet fordulni a Magyar Nemzeti Tanácshoz. Előrelépésnek számít az is, hogy tavaly felkerült a világhálóra a Kistérségi Hírmondó (www.hirmondo.info), amelyen egyelőre a magyar rádió- és tévéműsorok híreit is csak írott formában tudjuk közölni, de remélhetőleg ez is bővül majd.
Megkerülhetetlen téma az április 23-ai dátum, amikorra a törvény értelmében az állam, vagy állami költségvetésből pénzelt intézmények által alapított lapokat privatizálni kell. Szerencsére a helyzet nem olyan rossz, mint amilyennek első hallásra látszik, mert a megfogalmazással súlyos gondok vannak. A törvény ugyanis sehol sem említi, hogy ezeket a lapokat, a társadalmi vállalatokhoz hasonlóan, nyilvános árverés útján kell eladni. Egyszerűen alapítót kell cserélniük, vagyis a helyi közösségnek, illetve az önkormányzatnak át kell ruháznia az alapítói jogokat egy civil szervezetre. Ha nincs megfelelő, akkor be kell jegyeztetni egyet addig a bizonyos dátumig. A pénzelést viszont el kell választani az alapító kilététől, mert az önkormányzatoknak és a helyi közösségeknek anyagilag továbbra is támogatniuk kell ezeket a lapokat, de a zavartalan megjelenés érdekében más forrásokat is célszerű volna találni. Pályázni kell itthon és külföldön egyaránt. A Magyar Nemzeti Tanács terveiben viszont szerepel a kisközösségi médiumok újságíróinak a képzése, és ezt hamarosan szeretnénk megszervezni - hangsúlyozta többek között Pásztor Bálint.
A jó hangulatú megbeszélés végén a résztvevők felvetették, hogy ezt a találkozót jó lenne hagyományossá tenni. Évente egyszer összejöhetnének és megbeszélhetnék, miként tudnák támogatni és erősíteni egymást.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..