home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kisgépek a kertben
Lábadi Loránd
2018.12.20.
LXXIII. évf. 50. szám
Kisgépek a kertben

Amikor az időjárás megengedi, érdemes elvégezni néhány munkát, mely időszerű a kiskertben, udvarban, szőlőben, gyümölcsösben, és melyre az ősz folyamán esetleg nem jutott időnk.

Az, hogy mivel dolgozunk, egyáltalán nem mindegy. Lehet a régi módszerrel, azaz kézi erővel, vagy — hogy ne legyen nagyon megterhelő — segédeszközt is választhatunk, például motorfűrészt, motoros kapát, benzines vagy elektromos fűnyírót, motoros kaszát stb. Egy kerttulajdonos szinte valamennyi munkához szeretne egy kisgépet, de ez nagyon megterhelné a családi kasszát, így csak néhányat vesz meg, a legfontosabbakat.

Ha jobb minőségű gépre vágyunk, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ezért meg kell fontolnunk, hogy megéri-e a befektetés, vagy megelégszünk a középkategóriás kínálattal. Az olcsóbb termékeknél számoljunk a karbantartási költségekkel is, mert lehet, hogy többször fogjuk meglátogatni a javítóműhelyt. Viszont a drága, jobb minőségű kisgép sem garancia arra, hogy sosem lesz részünk kellemetlenségben. Ahogyan használjuk, illetve karbantartjuk kis kedvencünket, úgy viszonyul hozzánk ő is. Minden alkalom után meg kell tisztítani, be kell olajozni, a megfelelő, száraz helyen kell tárolni.

A motorfűrészek lehetnek benzinesek és elektromosak, a vásárlás alkalmával jól gondoljuk át, hogy melyiket választjuk. A benzines előnye, hogy nem kell hozzá villanyáram, nem húzzuk magunk után a kábelt, így elkerüljük az elektromossággal való bármiféle találkozást. Akárhol dolgozhatunk vele, csak a megfelelő üzemanyag legyen ott, valamint a kenőolaj. A benzin és az olaj keveréket pontosan állítsuk össze, mert ha kevés az olaj, a motor károsodhat, vagy jobb esetben, amikor több az olaj, akkor nagy füstfelhőben dolgozunk majd, és a fűrészünk kisebb kapacitással fog működni. A lánc feszességére is ügyeljünk, ne legyen túl laza, de túl feszes se. A biztonságot is tartsuk szem előtt, nehogy baleset érjen bennünket, mert maradandó sérülés is bekövetkezhet. Az elektromos változat nem alkalmazható jelentősebb munkákra, ezt is tudnunk kell, és nagyobb, vastagabb fa feldolgozásához inkább a benzines változatot válasszuk.

Nagyobb terület karbantartására a fűnyírók közül is a benzinüzemű modellt válasszuk, kisebb területre pedig az elektromos típus is megfelel. A négyütemű motorokkal felszerelt gépek benzinnel működnek, nem kell a keverék összeállításával bajlódnunk. Figyeljünk a kés állapotára, mivel ez nagyon lényeges a fű nyírásakor. Ha ugyanis nem elég éles, akkor nem vágja szépen a füvet, és meglehetősen csúnya látvány a rojtos, szaggatott pázsit. Az élezést bízzuk szakemberre, aki majd megfelelő módon végzi el ezt a nagyon fontos műveletet. Felszerelésekor ügyeljünk a pontos és jó beállításra, illetve a rögzítőcsavart is jól szorítsuk meg, nehogy munka közben leessen. A fűgyűjtőt ellenőrizzük munka közben, és ha megtelt, ürítsük ki, ellenkező esetben a kés nem bírja bedobálni a levágott füvet. Amikor vizes a fű, várjuk meg, hogy felszáradjon, és csak ezután nyírjuk — ez különösen az elektromos gépeknél fontos, mivel áramütés érhet bennünket.

A motoros kaszák rengeteget segíthetnek az elhanyagolt, magas gyommal benőtt területek megtisztításakor. Lehetnek kétütemű motorral meghajtottak, az üzemanyagot olajjal kell keverni, és itt is lényeges a pontos arány betartása. Mielőtt elkezdenénk a munkát, ellenőrizzük a kés vagy a damil állapotát. A három- vagy négyágú kés a nagyra nőtt gyom kaszálására való. A normál magasságú füvet nem szükséges ezzel a szerszámmal nyírni, erre a különböző átmérőjű nejlonmadzag a legmegfelelőbb. Munka közben szabályozhatjuk a hosszúságát úgy, hogy finoman a földhöz ütjük a fejet, melybe fel van tekerve egy bizonyos mennyiség. Amikor elhasználtuk, szétszedjük a fejet, és újra feltekerünk egy keveset belőle, majd folytatjuk a megkezdett kaszálást.

A motoros kapa használata egy kicsit bonyolultabb, de ezt is meg lehet tanulni, egy kis fizikai erőre azonban szükség van hozzá. A berántókötél segítségével indíthatjuk be a gépet, majd a kuplungkar behúzásával forgásba hozzuk a munkát végző kapákat, és a fékezővel szabályozzuk a haladást. Amikor lejjebb nyomjuk a talajba, lassítjuk, amikor feljebb emeljük, gyorsítjuk az előremenetet. Nagy odafigyeléssel használjuk, mert könnyen megsérülhetünk.

Az említett kisgépek vásárlásakor kérjük ki szakember tanácsait, és igyekezzünk ezeket a gyakorlatban is alkalmazni. A márkák terén mindenki saját maga döntse el, melyik a legjobb — ez természetesen attól is függ, hogy mennyibe kerül a kiszemelt portéka. Sokféle termék szerepel a kínálatban, ezért jól fontoljuk meg, hogy milyent vásárolunk.

Jó és örömteli munkát mindenkinek!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..