home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kis vajdasági fesztiválkörkép
Szerda Zsófi
2016.06.17.
LXXI. évf. 24. szám
Kis vajdasági fesztiválkörkép

Nem kell messzire menni, hogy a nyáron jót szórakozzunk. Elég csak szétnézni házunk táján, remek kis fesztiválcsemegéket tartogat az idei nyár is. Mászhatunk dombra, őrölhetünk Malomban, etnóskodhatunk, gördeszkáról eshetünk betonra, sodorhat tömeg egy várban, és még ezer meg ezer kihagyhatatlan lehetőség vár ránk. Nézzünk meg néhányat egy picit közelebbről. Mégpedig a következőket: Go Sk8 Day, Etnofest, Dombos Fest, Exit, Malomfesztivál.

Az első a sorban a Go Sk8 Days. A magyarkanizsai Tisza-part nyugalmát őrült extrém sportolók bolygatják majd meg június 17-én és 18-án. A Go Skateboarding Day alkalmából megrendezendő extrémsport-hétvégén gördeszka- és BMX-verseny, kiállítás, extrémsport-bemutatók várnak kellemes környezetben, vízközelben, élő koncertekkel és live DJ-ekkel, teljesen ingyen. Aki a versenyekre szeretne nevezni, annak a tavalyi évhez hasonlóan az idén sem kell mást tennie, mint felajánlani használt/új játékot, ruhát (6—16 éves korig), tartós élelmiszert, írószert, könyvet. Az összegyűjtött tárgyakat, élelmiszereket nehéz körülmények között élő gyermekek és gyermekes családok részére ajánlják fel a szervezők, azaz a Wemsical Ifjúsági és Kulturális Egyesület Algyőről, a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület és a Riverside Rollers Extrém Sportklub Magyarkanizsáról. És hogy kik muzsikálnak a kerekek alá? A SZIKES, a downstroy, a Stubborn, a Lusta Bítek és DJ Suhov. És még graffitijam is lesz. Minden készen áll egy tökéletes hétvégéhez.

Ezután következik az Etnofest június 21-e és 26-a között, azaz Palics és Szabadka. Világzene, a világ zene, és most házhoz jön csak nekünk muzsikálni. Az ősi jemeni népzene, a Balkán forró ritmusai, ír, skót és angol dallamok, aztán zárásképp egy kis afro-karibi reggae dub és dancehall. A koncertekre három helyszínen kerül majd sor: a Szabadkai Zeneiskola udvarában, a Klein House Social Barban és a palicsi Nagyteraszon. És most jöjjenek a nevek: Gulaza (ISR), David Yengibarian trio (ARM/HUN), Bush Mad Squad (Újvidék, SRB/UK), Uprize (Zenta, SRB), Killo Killo DJ/MC (Újvidék, SRB), Matthias Loibner (AT), Shira U'tfila (Belgrád, SRB/IND/ISR), Rromano Suno, DJ (Belgrád, SRB), Bakos—Jovančić—Franczia trio (SRB, HUN) és Patrick Walker (UK/CRO). Lehet, hogy nem ismerjük a fellépők mindegyikét, de csalódni nem fogunk, a minőség garantált, és egy zenei utazáson keresztül egészen mélyre bele tudunk látni egy nép kultúrájába, lelkébe. 



A Dombos Fesztivál sokunk egyik kedvence, és biztos vagyok benne, hogy mindenkinek az első kép, mely eszébe jut róla, az egy óriási, mesékkel festett löszfal és egy egekig csapó tábortűz. Hiszen ezek már annyira egybefonódtak a Dombossal, hogy ha bármelyik a kettő közül egyszer csak nem lenne, mindenki elkezdene aggódni. Ha van egy tökéletes helyszín, azt fel kell tölteni tartalommal, lángosos nénikkel, borokkal, népzenével, koncertekkel, irodalommal. Az idén a főbb fellépők: Csizmadia Anna, a Muzsikás zenekar, a Romengro, a Kiscsillag, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Kerekes Band, a Buda Folk Band, Ferenczi György és a Rackajam, Ivan & The Parazol, a Dresch Quartet, a Fokos, a Sin Seekas és még nagyon sokan mások. Tessék beírni a dátumot. Június 29-étől július 3-áig a helyszín Kishegyes. Mert: Lesz. Lösz. Jössz?

Az egyik legnagyobb szerbiai, illetve sokak szerint európai fesztivál az újvidéki EXIT, melyet július 1-je és 7-e között rendeznek meg. És megint megbizonyosodhatunk róla, hogy jó helyszínen csakis jó fesztivál jöhet létre. A péterváradi vár már önmagában gyönyörű, erre a néhány napra pedig felvillantja az éjjeli arcát is. A fesztivál fényeiben úszó várban egészen mesebeli sétálni. A tömeg óriási, sokan beszélnek külföldiül, főleg angolul, a város is egy európai nagyvárossá alakul erre a néhány napra, és jönnek a sztárok. A nagy fellépők. Az idei program számomra nem annyira hívogató, de azért meg lehet találni a számunkra legmegfelelőbb színpadot. Fellépnek: Dimitri Vegas & Like Mike, Lost Frequencies, Marco Carola, Nicky Romero, Nina Kraviz, Robin Schulz, Solomun, Stormzy, Anti-Flag, Andy C, At the Gates, Cock Sparrer, Dave Clarke, Disciples, Hernan Cataneo B2B Henry Saiz, James Zabiela, Mind Against, Modestep DJ Set, és sorolhatnánk reggelig. 

Amikor már éppen azt hisszük, hogy vége a nyárnak, vége a fesztiváloknak, no akkor következik a Malomfesztivál, és mindenkit meggyógyít, helyre tesz. Kiőröl a nyár végi rossz hangulatból. Augusztus 18-ától 20-áig ugyanis az oromi malom tövében gyűlik össze bálna, űrhajós, fiatal, idős, öreg, kutya és növény. Hazai vizekről evez be a malom kikötőjébe a belgrádi Repetitor kortárs rockzenekar, a zentai UpRize és az oromi Lábos Electric Orchestra. Magyarországról olyan stílusmeghatározó együttesek parkolják le turnébuszukat Oromon, mint a Buda Folk Band, a Góbé, Szabó Balázs Bandája, a Kistehén, a Middlemist Red, a Rosa Parks és a Lóci Játszik. A budapesti Cseh Centrum is a rendezvény támogatói közé állt, neki köszönhetően fellép a prágai örömegyüttes, a Circus Problem is. Egy többszörösen díjazott szlovákiai dzsesszformáció, a Talent Transport is gazdagítja a fesztivál programját. Lesznek gyermekprogramok is, fellép a 2016. év egyik, ha nem az egyetlen ökotudatos tematikájú, egyúttal interaktív módon, játékosan szórakoztató gyerekzenekara, a Hahó Együttes, ezenkívül pedig a Malomfesztivál ad helyet az első vajdasági Sticker Expónak is. Lesz slam, kiállítások, műhelymunkák és irodalom is. Kézművesek, egészséges ételek és italok, na meg a barátaid. És te is.

Hát ennyi fért mai műsorunkba. De a nyár még sokkal több fesztivált tartogat környékünkön. Például a bácsföldvári palacsintafesztivált, mely az egyik személyes kedvencem, vagy a brazil napokat Újvidéken, és még sorolhatnám. Ez volt az én kínálatom egy része. Fesztiválozzunk együtt az idén nyáron is! 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..