home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kis néptáncosok nagy megmérettetése
(B. R.)
2015.12.06.
LXX. évf. 48. szám
Kis néptáncosok nagy megmérettetése

Szabadkán nemrégiben megtartották a Vajdasági gyermek-szólótáncversenyt. A megmérettetésre Vajdaság egész területéről és Magyarországról is érkeztek fiatal néptáncosok felkészítőikkel, szüleikkel.

A megnyitón Brezovszki Roland, a szervező Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület vezetője köszöntötte a részvevőket és a közönséget. Hangsúlyozta: a családoknak nagyon jelentős szerepük van abban, hogy egyre több gyermek táncol, egyúttal gratulált azoknak a versenyzőknek, akik egyedül is ki mernek állni a színpadra, hogy megmutassák néptánctudásukat. A versenyt Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja nyitotta meg.

A Gyermekszínház színpadán negyvennégy általános iskolás gyermek lépett fel Szabadkáról, Palicsról, Hajdújárásról, Noszáról, Kishegyesről, Újvidékről, Orosházáról és Kiskunmajsáról. Az idén a szilágysági táncanyag volt a legnépszerűbb, ám a huszonnégy műsorszám között szerepeltek gömöri, somogyi, csallóközi, jászsági és Galga menti táncok is. A fiatal táncosok olyan kihívást is vállaltak, mint a székelyföldi, a mezőségi vagy a kalotaszegi táncanyag előadása.

A műsort Budanov Márta, a Gyermekszínház művésze vezette, aki a versenyzőket az általuk előadott táncokról, az azokhoz tartozó viseletekről is kérdezte. A bírálóbizottság — Bíróné Marsi Andrea, Szűcs János és Farkas Tamás — páros kategóriában a kiskunmajsai Kormányos Viktort és Csikós Esztert ítélte a legjobbnak, második a kishegyesi Ódor Szabolcs és Gál Flóra lett, a harmadik helyet pedig a szabadkai Dusnoki Csaba és Kerekes Nikoletta alkotta páros érdemelte ki. Szóló kategóriában széki sűrű és ritka tempóval nyert az orosházi Nagy László, györgyfalvi legényessel a noszai Török István lett a második, a harmadik pedig vasvári verbunkkal a palicsi Szabó Csongor.

A rendezvény táncházzal ért véget. A talpalávalót a versenyen és a táncházon is a szabadkai Juhász Zenekar húzta.


Baráth Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..