home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kis kerti zene
Gyurkovics Virág
2016.03.23.
LXXI. évf. 11. szám
Kis kerti zene

2006 februárjában, egy farsangi operettgálaest után az akkori polgármester fogadásán ők négyen — Zsiga Pál, Slobodan Stefanović, Tóth Imre és Molnár Viktor — véletlenül egy asztalhoz kerültek. A szabadkai Filharmónia abban az évben olyan válságos helyzetben volt, hogy az újévi koncerten már többnyire vendégművészek léptek fel, és úgy látszott, a zenekar teljesen feloszlik.

Az asztaltársaság hamar arra a következtetésre jutott, hogy kellene egy zenekar, mely nemcsak évi egy-két fellépés erejéig, hanem állandó jelleggel működik majd. Így született meg a Garden Quartet vonósnégyes, mely az idén ünnepli munkásságának tízéves fennállását. 


Fotó: Szabó Attila

A vonósnégyes érdeklődési köre hamar kialakult, s ezt jól tükrözi a zenekar neve is, mely a komolyzene könnyedebb tálalására utal. A zeneművészek egyrészt valóban szigorúan veszik a komolyzenét, ápolják és művelik, hangversenyeken népszerűsítik, másrészt fontosnak tartják, hogy a társadalmi, kulturális vagy akár családi eseményeken is megjelenjen a kamarazenélés, harmadrészben pedig a gyerekek edukációját tűzték ki célul, fontosnak tarják ugyanis, hogy a legkisebbekkel is megszerettessék a komolyzenét, ezen belül is a vonós hangszereket.

A Garden Quartet 2006. augusztusi bemutatkozó koncertjének sikere után a városatyák úgy gondolták, a Filharmóniát sem volna szabad veszni hagyni, így 2007-ben újraalapították azt. A Garden Quartet ebben is aktívan kivette a részét, és mindmáig kiveszi, hiszen a tagjai valamennyien szólamvezetők a zenekarban, Zsiga Pál pedig koncertmester is egyúttal. A két zenekar gyönyörűen dolgozik egymás mellett, és a kettő folyamatos munkájával sikerült kialakítani, fenntartani az igényt a polgárokban az ilyenfajta muzsikálás iránt. A vonósnégyes rendszeresen lép fel a polgármesteri bálon és más hasonló hivatalos rendezvényeken, valamint esküvőkön, családi eseményeken. A legszimpatikusabb talán mégis az volt a zenészek számára, amikor a közönség soraiban kevesebben voltak, mint ahányan ők, egy fiatalember ugyanis a párjának meglepetésként az egyéves évfordulójukra a saját lakásába hívta meg a kvartettet. Kétségkívül van tehát egyfajta romantikája is ennek a zenének. Ám a legtöbb fellépés mégiscsak komolyzenei rendezvény volt, a legjelentősebb felkérések pedig Budapestről érkeztek, ahol a zeneművészek egyebek között a miniszterelnök Szent István-napi fogadásán is felléptek.

Manapság, amikor a döntéshozók mindent racionalizálnak, sajnos a kultúrát is észszerűsítik, sokszor lehetetlen helyzetbe hozva ezzel az intézményeket. Szabadkán ennek ellenére a társadalom — mind az idősebb, mind a fiatalabb közönség — részéről van egy erős igény, amelyet a legutóbbi városnapi koncert is bizonyított. Szabadka egy komolyzeneileg művelt közönséggel büszkélkedhet, mely nemcsak a komolyzenét, hanem a kultúrát, a színházat és a képzőművészetet is nagyon szereti. Ezt felismerve a zenekar munkáját Szabadka város önkormányzata, a tartományi titkárság és a magyar kormány is támogatja, egy nagyszabású nemzetközi projektumot pedig az Európai Unió finanszírozott.

A szabadkai vonósnégyesen kívül több neves intézmény is évfordulót ünnepel az idén. A kvartett egyik célja összekötni ezeket a jubileumokat. Ilyen volt például a 15 éves Larisa Stúdió moderntánc-iskolával való közös fellépés is. Az év során pedig várhatóan több hasonló estre is számíthat a közönség, a zenészek hetilapunk, a Hét Nap hetvenéves jubileumi rendezvényén is fellépnek majd. A zenekar egyébként több projektumra is pályázott Szabadka város önkormányzatánál, ennek függvényében alakul az idei koncertszezon, az azonban már biztos, hogy lesz egy tavaszi, egy őszi és egy téli hangverseny. Az eseményekről a Garden Quartet Facebook-oldalán és a médiából értesülhetnek az érdeklődők.

A vonósok legközelebbi fellépése március 24-én lesz a Klein house / social bar & art galleryben, ahol Vivaldi Négy évszak című zeneművét játsszák Minja Peković színésznő közreműködésével, aki a zeneművekhez tartozó szonetteket fogja előadni. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..