home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kis hősök nagy tettei Csantavéren
Bíró Tímea
2017.10.30.
LXXII. évf. 43. szám
Kis hősök nagy tettei Csantavéren

A szegénység ellen sokan sokféleképp küzdünk. Van, aki spórolással, van, aki rengeteg munkával, és olyan is van, aki pontos leltárt vezet magának minden bevásárlás után.

Sajnos sok az olyan ember és család, ahol nincs miből spórolni, félretenni, mert a családtagok nem hogy nem élnek nagy lábon, hanem sokszor még cipő is alig kerül a lábra.

Adni és kapni nemcsak jó, hanem életmentő is lehet. A nemes célnak és a küldetéstudatnak — azonkívül, hogy motivál bennünket a hétköznapokban — közösségépítő ereje is van. Csantavéren az adományozásnak már nagy a hagyománya, a közösség mindennapi része lett. Pásztor Natáliát, a Caritas csantavéri szervezetének egyik önkéntesét kértem meg, hogy meséljen a szeretetszolgálat megalakulásáról és működéséről.

— A Caritas csantavéri szervezete 2010 elején alakult meg, én 2011 tavaszán csatlakoztam egy kedves ismerősöm által. A kórházi munkám mellett ma is önkénteskedem. A Caritas Szeretetszolgálat olyan szegény embereknek segít, akik nem tudnak önerőből bizonyos lyukakat betömni. A parókiához tartozunk, tehát az egyház keretében működünk. Nagyon sokat köszönhetünk Utcai Róbert atyának, akihez bármivel fordulhatunk. Jó és állandó kapcsolatot ápolunk a Caritas szabadkai szervezetével. Az ottaniak találkozókat rendeznek, ezekre minket is meghívnak, mi pedig beszámolót vagy előadást tartunk. Ajándékokat is küldtek már, tehát ők is lelkiismeretesen hozzájárulnak a munkánkhoz. Ricz Gábor igazgató mindig nagyon készséges és segítőkész. Jelenleg húsz körül van az önkéntesek száma, ez lehetne több és kevesebb is. Az idős tagoktól nem várható el, hogy nehéz fizikai munkát végezzenek, pedig abból is van bőven.


Pásztor Natália a ruhaadomány egy részével

A szervezet többféle gyűjtési akciót szervez, egész évben aktívan dolgozik azon, hogy megkönnyítse a mélyszegénységben élők vagy a magányos, idős emberek életét.

— Vannak különféle megmozdulásaink, például a ruhaosztás, melyre havonta sor kerül. Itt nemcsak ruháról van szó, hanem ágyneműről, régi könyvekről, játékokról és háztartási berendezésekről is. Mindenki azzal segít, amivel tud. Egészségügyi nyílt napokat tartunk, melyeken vérnyomást és vércukorszintet mérünk, van egy borbélyunk, akinél meg lehet nyiratkozni, és néha lehetőség van a nyak- és a vállizmok ellazítására is, ha ráér a szakemberünk. Ezekre az eseményekre is van, aki pénzadománnyal érkezik. Évente kétszer szervezzük meg a Caritas-bált a csantavéri Simpatik teremben, ahol az önkéntes adományokból tudunk később élelmiszercsomagokat vásárolni. Körülbelül százhúsz ember számára gondoskodik jó hangulatról a Lila Orgona zenekar. Az élelmiszeren kívül higiéniás csomagot is beszerzünk a beteg emberek számára. Pelenkára és kötszerre mindig nagy az igény. Nem csak a Caritas-bál bejövő összegéből tudjuk mindezt megvásárolni, hiszen a templom bejáratánál van egy Caritas-doboz is, melybe a hívők belehelyezhetik az adományukat. Ezenkívül nagyon fontos megmozdulásunk a hulladékgyűjtés, melyet mindig meghirdetünk. Ilyenkor a nagygazdáktól traktort kapunk, és körbejárjuk vele a falut, hogy összeszedjük a PET-palackokat, a kartondobozokat és az újságpapírt azokról a címekről, ahonnan értesítést kaptunk. Kiválóan együttműködünk egy céggel, mely a megbeszélt időpontban kiküld egy kamiont, és átveszi az összegyűjtött szemetet. Arra is volt már példa, hogy kiscsirkét osztottunk szét a szegények között, és nevelőtápot is vásároltunk hozzá. A Takács Gáspár-teremben karácsonykor és húsvétkor ebéddel várjuk a szegényeket. Az ünnep felé közeledve lassan elkezdjük összeállítani a Télapó-csomagokat.


A Caritas csantavéri szervezete

Az elvándorlás nem érzékelhető a Caritas háza táján, hiszen segítségre szoruló emberben sosincs hiány. A külföldre költözők idősotthonba helyezik az önmagáról gondoskodni már nem tudó családtagjukat, a magányosok pedig megkeresik őket, ha valamire szükségük van.

— Az emberek általában telefonon kérnek segítséget, viszont olyan is előfordult már, hogy nézelődtünk, figyeltünk, és mi ajánlottuk fel a támogatásunkat egy-egy személynek vagy családnak. A legtöbb esetben a segíteni vágyók is telefonon jelzik a szándékukat, ám időnként személyesen keresnek fel bennünket. Vidékről is szoktak érkezni nagyobb segélyszállítmányok. Nagy meglepetésünkre kaptunk már jelentősebb pénzösszeget is, melynek nagyon megörültünk. Az egyik legszebb élményünk viszont az volt, amikor elmentünk közösen egy lelki napra, ahová a csapatot meghívták, és egy ott fellépő, magyarországi zenekar tizenvalahány ezer forintot ajándékozott nekünk, mert tetszett neki az előadott beszámolónk. A faluban is vannak olyan mélyszegénységben élő emberek, akiken nem tudunk hosszú távon segíteni — csak megkönnyítünk számukra egy-egy időszakot. Élelmiszert juttatunk nekik, esetleg ágyneműt, ágyat. Viszont csak azon lehet segíteni, aki engedi. Olyan esetünk is volt, amikor valaki elutasította a segítő kezet, ám sokkal többször van arra példa, hogy könnyek között köszöni meg.

A szeretetszolgálat tagjai ingyen végzik ezt a küldetést. Azt gondolom, nagyon sokunknak jó példát mutatnak, van mit tanulni tőlük.


Ebéd közben (a szerző felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..