home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kiolthatatlan cserkésztűz Szabadkán
Bíró Tímea
2018.01.03.
LXXII. évf. 52. szám
Kiolthatatlan cserkésztűz Szabadkán

Szinte minden rendezvényen ott vannak, könnyen felismerhetőek az egyenruhájukról, és gyönyörűen énekelnek. Igyekeznek a nehézségek ellenére is fennmaradni, és életben tartani azt a bizonyos tüzet.

Úri Szűcs Rékával, a csapatparancsnokkal arról beszélgettünk, hogy milyen évet zárt a szabadkai cserkészcsapat.


Úri Szűcs Réka (a szerző felvételei)

* Mióta létezik a csapat, jelenleg hány tagja van, és hol tudtok találkozni?

— Az 52. számú Kosztolányi Dezső Cserkészcsapat 2013. szeptember 1-jén alakult meg. Szabadkán régebben több is működött, és ezekből „olvadt össze” a jelenlegi. Én 2015-ben lettem parancsnok, előttem pedig Szabó Hunor volt az, aki a csoport élén tevékenykedett. Jelenleg nyolcvan főt számlál a csapatunk. Négy raj működik nálunk: egy kis cserkészraj, mely az általános iskola alsó tagozatait foglalkoztatja, ennek szintén én vagyok a vezetője. Egy fiúraj, melynek Szabó Hunor, egy lányraj, melynek jelenleg Farkas Zsuzsanna a vezetője, és egy vándorrajunk is van, mely a középiskolás korosztályt foglalkoztatja, nekik Farkas Zsóka a vezetőjük. A cserkészet lényege, hogy őrsi rendszerben tevékenykedünk, azaz kisebb, hat-nyolc fős csoportokban foglalkozunk a cserkészekkel. Csapatunknak hét ilyen őrse van, és ezek heti rendszerességgel találkoznak. Minden szombaton vannak foglalkozások, melyeket a református templom hittantermében tartunk, valamint két hete kaptunk helyet az újonnan felépülő Jézus, a munkás templom hittantermében is, a kertvárosban. Jelenleg így tudjuk megoldani a foglalkozásainkat, mert nincs saját cserkészotthonunk, ahol rendes körülmények között tudnánk megtartani a programokat.

* Mesélj az idei évetekről!

— A 2017. esztendő igencsak eseménydús volt. Igyekeztünk ügyelni rá, hogy minden hónapban legyenek nagyobb csapatprogramok. Például: farsangi bál, kisebb-nagyobb vetélkedők a tudás felmérésére, kézművesprogramok. Májusban volt egy nagyobb eseményünk a református egyházzal közösen, egy anyák napi rendezvényt tartottunk, ezenkívül egy versenyen is részt vettünk, melynek köszönhetően csapatunk néhány tagja eljutott Erdélybe. Sportrendezvényt is szerveztünk. A szövetségünknek is vannak programjai, melyeken rendszeresen, a legnagyobb számban jelentünk meg. Kirándulásokat szerveztünk a cserkészeinknek, és mivel fontosnak tartjuk a vezetők motiválását, ebben az évben Budapestre vittük őket egy hétvégére. Télen hagyományos program a betlehemezés, valamint a karácsonyi bál. A felsorolásból nem hagyhatom ki az év megkoronázását, a nyári tábort. Az idén többfelé is táboroztunk. Csapatunk egy tagja részt vett a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség jubileumi táborában, egy cserkészünk pedig ösztöndíjasként Amerikában töltött három hónapot. Mi is megtartottuk az évi csapattáborunkat Palicson, ezenkívül részt vettünk az őrsvezetőképző táborban is Kishegyesen.

* Milyen egy cserkész tábori napja?

— Egy nap minden percét előre meg kell terveznem, hogy senki se unatkozzon. Az általános napirend ilyen szokott lenni: reggel 7-kor van az ébresztő, azután reggeli torna, rendrakás a sátorban, sátorszemle, zászlófelvonás, reggeli, délelőtt valamilyen program, például játékok vagy képzések, melyek során átismételjük az évi tudást, majd ebéd, pihenés, újból egy program az aktuális keretmesétől függően, tábori építmények elkészítése, majd vacsi, a napot pedig közös tábortűzzel zárjuk, illetve levonjuk a zászlót. Ebben az évben kalózos tábort szerveztünk, korábban pedig volt már betyár-, indián- és Ludas Matyi-táborunk is.

* Csapatvezetőként hogyan látod, mi egy vezető feladata?

— 2007-ben kezdtem el cserkészkedni, tehát tíz éve csöppentem bele ebbe a világba. Fiatalabb koromban nagyon élveztem. Fel sem fogtam, hogy mennyi odaadás, idő és fáradozás van a vezetőim munkájában. Gyorsan vezetővé váltam, meglátták, hogy szeretek a gyerekekkel foglalkozni, és már a 8. osztály végén kaptam egy kiscsoportot. Akkor játéknak fogtam fel az egészet. Aztán lassan egyre feljebb léptem a lépcsőn, és most csapatvezető lettem. Rengeteg időt és munkát igényel bármilyen programot is megszervezni, vagy elvezetni egy csapatot, ráadásul mindezt önkéntesen. Sokan nem vállalnák, hogy munka után még négy-öt óráig olyasmivel foglalkozzanak, amiért nem is kapnak pénzt. Én azonban szeretem ezt csinálni, és büszke vagyok azokra a vezetőtársaimra is, akik hosszas munka után még leülnek egy-egy pályázatot megírni, vagy jelmezt készíteni a másnapi csapatprogramra, akár húsz-harminc éves fejjel is. Talán úgy fogalmaznám meg, hogy jelenleg az a legfontosabb feladata egy vezetőnek, hogy példát mutasson, átadjon minden tudást a fiatalabb generációnak, jó utánpótlást neveljen ki, jó kapcsolatot ápoljon mind a szülőkkel, mind a cserkészeivel, valamint megteremtse a körülményeket, melyekben minden cserkész jól érzi magát.

* Milyen anyagi támogatásból tudjátok fenntartani magatokat?

— Csapatunk nem egyesület, ezért nem tud pályázni, támogatásainkat a körzetünk, illetve a szövetségünk segítségével kapjuk. Az Észak-bácskai Cserkészegyesület és a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség segíti a munkánkat. Nagyrészt a sikeres pályázatokból valósítjuk meg programjainkat, táborainkat, évi felszerelésünket. Támogatóink közül külön kiemelném a lelkes szülőket, akik nélkül nem tudnánk megszervezni a programokat. A plébániák és a templomok helyet adnak a rendezvényeinknek, foglalkozásainknak, főként a Szabadkai református egyházközség és a kertvárosi Jézus, a munkás templom. Ezenkívül köszönjük a támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a Szekeres László Alapítványnak, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárságnak. A jövőben a csapatunk erősítése, egy talpraesett utánpótlás kinevelése, sok-sok élménydús program és tábor megszervezése, valamint létszámnövelés, illetve a csapat népszerűsítése a célunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..