home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kimondatlan érzések játéka
Gyurkovics Virág
2015.10.31.
LXX. évf. 43. szám
Kimondatlan érzések játéka

Kosztolányi Dezső Édes Annáját mutatta be a szabadkai Népszínház Magyar Társulata

A Tanácsköztársaság utolsó napjaiban járunk, feszült a politika, a miliő és feszült a ház is, melybe Édes Anna cselédként érkezik a Vizy házaspárt szolgálni. A társadalmi feszélyezettség a feloldódás lehetőségét keresi, amit azonban még nem nehezít a felelősség súlya. Az őrület lassan mutatja meg magát, jóllehet jelen van az első percektől kezdve.

A történetmesélés izgalmas formát ölt; a kimondott szavakon kívül a szereplők gondolatait is — önmaguk vagy a másik által tolmácsolva — halljuk. Így kapunk róluk háromdimenziós képet, hiszen nemcsak az hangzik el, amit mondanak, hanem az is, ami közben az agyukon átfut, sőt, amit valaki más eközben vél róluk. Ebben a történetben senki nem azt mondja, amit gondol.

  Október 22-én mutatta be a 2015/16-os színházi évadának első, Édes Anna című darabját a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Kosztolányi Dezső regényét Gyarmati Kata dramaturgiájában Czajlik József m. v. rendezte. A szereposztásban G. Erdélyi Hermina, Vicei Natália, Csernik Árpád, Mezei Zoltán, Szilágyi Nándor, Szirácki Katalin, Pálfi Ervin és Pámer Csilla volt látható. A díszlet- és jelmezterv Gadus Erika m. v. munkája, a zenét Lakatos Róbert m. v. szerezte. A konzultáns Forgács Miklós, a rendezőasszisztens, súgó/ügyelő pedig Bíró Tímea volt.

A fejekben összetett érzések, gondolatfüzérek, sorsok, tragédiák bogozódnak ki, ám az ajkakat csak fagyos tőmondatok hagyják el. Magyarázat nélküliek a tettek is, mintha párhuzamosan mindig két valóság létezne; egy olyan, amilyet az emberek magukról vagy a másikról mutatnak, és egy belső, melyben mindenkinek megvan az elmélete az önigazolásra.

Itt mindenkinek kényelmes az áldozat szerepében tetszelegni, ezeknek az embereknek a legfőbb hibájuk azonban mégiscsak az, hogy a konformizmus oltárán való önfeláldozásukban hátat fordítanak saját maguknak. Arról a konformizmusról beszélünk, amely az urak és a cselédség közé éket — e két társadalmi réteg közötti kibékíthetetlen ellentétet — üt. Ez az ellentét nyújt (vélt) alapot a polgárságnak arra, hogy szinte más fajként kezelje ezeket a szerencsétlen embereket, akiknek még a viselkedésére, szokásaira is a társadalmi szerepükben keresi a magyarázatot, véletlenül sem alkalmazva rájuk ugyanazt az emberi mércét, amellyel önmaga hibáit magyarázza.

Az összezavarodottság Annánál a reményből indul, és egyszer csak átcsap a kiábrándulás, az elhagyottság, a kihasználtság, a szégyen, a megcsúfoltság érzésébe, azután az óvatosság által ismét a bizalom irányába törekedne, de elbizonytalanodik, és végül szilánkjaira törik. Ez a zavarodottság, illetve az alig láthatóan kibomló következményeinek sora vezet végül az őrülethez is, miután a szövevényes érzelmi játék — melynek alárendeltje egyértelműen a cseléd — szégyentelen játszmázásba és végzetes elégtételbe torkollik.

Az Édes Annában a cselekmény túlmagyarázása nélkül, pusztán a helyzet megteremtésével, illetve a hangulatok érzékeltetésével az a nagy feladat hárul a nézőre, hogy továbbvigye, befejezze a rendező gondolatait. Rajta áll a vád és az ítélethozatal is. Ez a dráma a ki nem mondott, meg nem mutatott momentumok érzékeltetésében használta mesterien az eszközeit, akárcsak a forrásszöveg, melyből így valóban hiteles adaptáció születhetett.


Molnár Edvárd felvételei


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..