home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kilenc kortárs magyar művész, akit ismerned kell
Salvai Ramona
2017.08.26.
LXXII. évf. 33. szám
Kilenc kortárs magyar művész, akit ismerned kell

A kortárs művészet legizgalmasabb és legszebb tulajdonsága, hogy a jelenre reflektál, arra a korra, amelyben élünk.

Bizonyos esetekben alternatív valóságokat kínál, néha pedig eszköztárát kimerítve csontig hatolóan mutat rá társadalmi gondokra és kérdésekre. Időnként arra az igényre válaszol, amely szinte kitapintható a levegőben, máskor viszont mindannyiunk tekintetét valami olyasmire irányítja, amit nem mindig akarunk meglátni.

A kortárs művészet értése és/vagy élvezete nem magától értetődő folyamat. Viszont mindképp kell hozzá nyitottság. Igazságával, őszinteségével és tiszta szépségével egyszerre elragadó is — egy olyan szemléletmód, utazás, amellyel megéri kapcsolatba lépni. Mivel egy-egy korszak alkotóiról az utókor dönti el, mennyire voltak fontosak, a jelenben nagyon nehéz megjósolni, hogy kiből lesz nagy művész.

Mi most a teljesség igénye nélkül, illetve a műfaji sokszínűséget is reprezentálva, kilenc olyan fiatal alkotót ajánlunk a figyelmedbe, aki a legkülönfélébb területeken találta meg magát, és vált a kortárs, alternatív művészeti szféra kedvelt, sokak által ismert nevévé.


Wirth Abigail, Kemény Zsófi, Gryllus Ábris, Middlemist Red, Závada Péter, Fran Palermo, Birkás Mona, Dezső Marianna, Grecsó Zoltán

 

Birkás Mona

A kortárs képzőművészeti szcéna legfiatalabb alkotói közé tartozik, de már rég túl van az első szárnypróbálgatásain. Tízéves kora óta tudatosan és elkötelezetten készül a képzőművészi pályára, viszont arra, hogy a festészetnél komplexebb kifejezési formára van szüksége, csak a középiskolai tanulmányai során jött rá. Így érthető módon a Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán folytatta tanulmányait. A többi közt videoinstallációkkal és performance-okkal foglalkozik. Eszközeit és médiumait tekintve folyamatosan kísérletezik. Nemrégiben az interaktív 3D-installációk lehetőségeit is felfedezte. Művei már számos csoportos tárlaton megjelentek, tavaly pedig egy önálló kiállítására is sor került.

 

Dezső Marianna

Habár Dezső Marianna, a Fatum Tattoo alapítója csak tavaly november óta tetovál, hamar nagy népszerűségre tett szert az alternatív irányzatokra nyitottak körében. Az Instagram-profilján megosztott munkái érdeklődő közönségre találtak, ahogyan a stílus is, melyet tetoválóként képvisel. Munkái első ránézésre egyszerűek, szinte gyerekrajzszerűek, mégis van bennük valami magával ragadóan különleges. Az ignorant tetoválásnak nevezett trash stílus lényege, hogy látványában nem törekszik tökéletességre, azaz valósághűségre. Elsősorban a kézírással készült feliratok és a nagyon leegyszerűsített rajzocskák tartoznak ide. Nyugat-Európában ez már nem számít újdonságnak, Magyarországon viszont bátorságával és egyedi hangvételével Marianna a tetoválóművészet egyik újítója lett.

 

Fran Palermo

 

 

Az együttes zenéje a jungle rock/tropical/indie kategóriába sorolható. A Fran Palermo általában nyolc állandó tagból áll, viszont koncerteken jellemzően többen lépnek fel. A magyar zenei paletta legélénkebben kiemelkedő színfoltjaként tekinthetünk az együttesre, hiszen vizuális és hangzásvilágát tekintve páratlannak számít. A tagok közül többen más projektumokban is közreműködnek. Némelyek akusztikus zenekarokban játszanak, mások pedig szólóban is aktív részvevői a budapesti kulturális szcénának. Stílusával a Fran Palermo egy tátongó piaci rést tömött be, és azóta sem talált kihívóra.

 

Gryllus Ábris

Grafikus, art director, képző- és médiaművész, sound artist, zeneszerző — ez mind Ábris. Végzettsége szerint egyébként grafikus, de munkásságával folyamatosan azt bizonyítja, hogy egy alkotó egyszerre több területen is dolgozhat. Ábris az ösztöneit követve mindig azzal foglalkozik, ami éppen megmozgatja a fantáziáját. Zenét szerez a Frenák Pál Társulat darabjaihoz, saját zenei projektumokon is dolgozik, valamint interaktív médiaművészeti munkákat mutat be. A zene és a vizualitás közötti kapcsolat még egyetemistakorában elkezdte foglalkoztatni, ami azóta is érezhető a munkáin.

 

Grecsó Zoltán


Fotó: Dániel Dömölky

A Grecsó testvérpárnak Zoltán az a tagja, aki a táncművészet területén vált az egyik legismertebb kortárs alkotóvá. Jelenleg szabadúszó táncművészként és koreográfusként tevékenykedik. Néhány éve a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskolán is tanít. Emellett több szinten tart kortárstánc-órákat is. 2009-ben hozta létre saját improvizációs stúdióját, mely Willany Leó Improvizációs Táncszínház néven vált híressé.

 

Kemény Zsófi

Slammer, költő, író, egyike a legkiemelkedőbb, szavakkal alkotó kortárs művészeknek. Tehetsége viszonylag hamar megmutatkozott, több beszédművészeti versenyen, valamint irodalmi táborokban és eseményeken ért el kiváló helyezéseket. A szakma és a közönség is gyorsan felfigyelt rá. Humoros, intelligens, őszinte, ám leginkább mégis a könnyebben fogyasztható stílusával nyerte el egy egészen széles közönség tetszését. Olyan helyeken is publikál, mint például a WMN.hu, ami csak tovább fokozza a véleményformáló szerepét. Első regénye, az Én még sosem 2014-ben jelent meg.

 

Middlemist Red

 

 

A Middlemist Red egyike volt azoknak a zenekaroknak, amelyek a néhány éve ismét népszerűnek számító pszichedelikus rock irányzatát felkapva találták meg sajátos hangzásvilágukat. A Middlemist Red esetében ez olyan jól sikerült, hogy a kezdő együtteseknél megszokott felfutási időszak jó néhány lépcsőfokát átugorva került nagyon rövid idő alatt igencsak előkelő helyre. A fiúk más új zenekaroknak is példát mutattak, hiszen utánuk több pszichedelikus rockot játszó csapat is megjelent. Indulásuk óta két nagylemezük készült el, Európa-szerte és Magyarországon is koncerteznek. Ami pedig a leginkább példamutató a tevékenységükben, az az eredetiségre és a folyamatos megújulásra való őszinte törekvésük.

 

Wirth Abigail

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a divat vajon művészet-e vagy csak egy bizonyos szükségletet kielégítő, termékeket sorozatgyártásban előállító ipari folyamat. Wirth Abigail az a magyar származású, kozmopolitaszemléletű alkotó és tervező, aki olyan dizájnerdarabokat készít, amelyekre az alkotás szó sokkal jobban illik, mint a termék. Tavaly végzett divattervezőként a budapesti Mod’Art iskolában, korábban pedig képzőművészeti tanulmányokat is folytatott, ami kétségkívül meglátszik a munkáin. A steril, túlzottan trendkövető vonallal ellentétben Abigél minden darabja az egyediség, a kísérletező kedv és a bátorság jegyeit viseli magán.

 

Závada Péter

Ismerhetjük az Akkezdet Phiai egyik alapító tagjaként, színpadi szerzőként, dramaturgként, íróként és költőként. Ezekben a tevékenységi körökben egy közös vonás van: a szavakkal való alkotás. Závada Péter témái kortársak, ahogyan a stílusa és a fogalmazásmódja is. Szövegeivel atmoszférát teremt, és még a sorok között is arról a korról beszél, amelyben élünk. A mai irodalommal ismerkedők gyakran az ő műveivel kezdenek, ami teljes mértékben érhető és nem mellesleg nagyon jó döntés.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..