home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kihirdették a legjobbakat
Tóth Tibor
2014.01.08.
LXIX. évf. 2. szám
Kihirdették a legjobbakat

A Subotičke novine hetilap, a szabadkai önkormányzat és a Sportszövetség szervezésében 53. alkalommal került sor az év legsikeresebb szabadkai sportolóinak és csapatainak megválasztására.

Először 1961-ben hirdették ki az Év sportolóját, az első díjazott Speár Miklós teniszező volt. A város legjobb csapatait 1969-től választják meg, s a cím 44 évvel ezelőtt a Spartak Ökölvívóklubhoz került. 1970-től a juniorok — az első díjazott Ivan Vojnić tornász volt —, 1976-től pedig a pionírok — az első díjazott Rézmány Tibor úszó — is felkerültek a megjutalmazottak dicső listájára.

A városháza színültig megtelt dísztermében elsőként Vjekoslav Ostrogonac, a szabadkai Városi Tanács sporttal megbízott tagja gratulált a sportolóknak a 2013. évben elért sikerekért.

— Nehéz időket élünk, nehéz idők jönnek, de a város továbbra is azon fáradozik, hogy ezután is támogassa sportolóit, klubjait a minél jobb eredmények elérése érdekében — mondta.

Kikić Attila, a Szabadkai Sportszövetség közgyűlésének elnöke hangsúlyozta, hogy a szabadkaiak büszkék a sportolók sikereire.

— A sportolókon kívül a városnak, a Sportszövetségnek és a klubok vezetőinek is szerepük van ezekben a kiváló eredményekben. Reméljük, hogy a 2014. év legalább ilyen sikeres lesz — mondta a többi közt Kikić.

A jelenlévőket Mladen Stojšin, a Vajdasági Sportszövetség főtitkára köszöntötte, valamint Sreten Damjanović, a Szabadkai Sportszövetség igazgatóbizottságának elnöke és Vlado Tomić, a Subotičke novine marketingosztályának igazgatója, majd a pionírok megjutalmazásával kezdetét vette a díjátadás.

A nyolctagú bírálóbizottság (Vjekoslav Ostrogonac, dr. Ladócki Gyula, Zoran Olajić, Kikić Attila, Sreten Damjanović, Nikola Stantić, Danijela Pinter és Tóth Tibor) 2013 legjobb pionírversenyzőjének Novak Savićot, a Spartak úszóját választotta, aki az idén nyolcszoros tartományi és országos bajnoki címet szerzett, valamint tizennégy alkalommal döntött országos csúcsot gyors–, hát– és pillangóúszásban. A további sorrend: Papp Sarolta evezős, Boja Krisztina vitorlázó, Luna Vodana Jović atléta, Juhász Krisztián teniszező, Simona Ivković karatézó, Dimitrije Žarković Đolai kerékpározó, Dušan Budimir és Vakula Noémi tornász, Marija Škorić röplabdázó, Petar Pavluković birkózó és Veljko Tripunović cselgáncsozó.

— Őszintén szólva számítottam az elismerésre ilyen kiváló idény után. Minden rekordomra nagyon büszke vagyok, függetlenül attól, hogy 50, 100 vagy 200 méteres gyors-, hát- vagy pillangóúszásban értem el — mondta Savić.

A Palics Evezősklub kitűnősége, Papp Sarolta Vajdaság nyílt bajnokságán két aranyat szerzett, az országos bajnokságon első, második és harmadik lett, a számtalan nemzetközi siker közül pedig kiemelkedik a válogatott színeiben, a Balkán-bajnokságon négypárban elért negyedik helyezése.

— Nagy munka van ebben a sikerben. A tavalyi év vége óta úgy álltam hozzá az edzésekhez, hogy az idén még jobb szeretnék lenni, s ez sikerült is. A most átvett elismerés pedig arra sarkall, hogy jövőre még jobb eredményeket érjek el — mondta a pionírok ranglistáján második Papp Sarolta.

A juniorok mezőnyéből Mačković Martin, a Palics Evezősklub tagja került ki győztesen, aki egypárban megnyerte a tartományi nyílt bajnokságot, az országoson második volt, a válogatott színeiben pedig aranyérmet nyert a nyolcassal a junior Európa-bajnokságon és bronzot a junior világbajnokságon. Őt követi: Kajdocsi Tamás (súlyemelés), Milan Vojvodić (labdarúgás), Barna Andrej (úszás), Jelena Oluić és Luka Medić (röplabda), Szabó Flórián (ökölvívás), Dudás Róbert (birkózás) és Miloš Keljanović (kick-box), Bojana és Marko Kljajić (vívás), Milan Dragojević (kerékpározás) és Ivana Marković (lovassport).

— Számítottam erre az elismerésre, megnyertük ugyanis az Eb-t, a vb-n pedig harmadikak lettünk, csak egy kicsivel csúsztunk le az első helyről. Nagyon sokat jelent nekem ez az elismerés. Nem ez volt az elsődleges célom ebben az évben, de örülök neki, és jólesik, hogy a városban is gondolnak rám. 2014-től már a felnőttkategóriában indulok, melyben minden bizonnyal nehezebb versenyek várnak rám. Fő célom az Eb-re és a vb-re való kijutás. Hamarosan az Egyesült Államokba megyek tanulni, de szakítok rá időt, hogy továbbra is versenyezzek, legalább ilyen szinten — mondta Martin.

Kajdocsi Tamás, a Spartak Súlyemelőklub tagja háromszor nyerte meg a tartományi bajnokságot és kupát, kétszer az országos bajnokságot és kupát, a korosztályos Eb-n 4., a vb-n pedig 9. lett, valamint országos csúcsokat tart a juniorok, a fiatalabb juniorok és az általános iskolások mezőnyében.

— Bíztam benne, hogy bekerülök az első háromba, mivel a kontinensviadalon és a világbajnokságon is jó helyezést értem el. Nagyon készülök a jövő évi Eb-re — dobogós helyezés a cél —, majd az ifjúsági olimpia következik — mondta a ranglistán második Kajdocsi Tamás.

2013 legjobb felnőtt sportolójává Sofija Medićet, a Spartak röplabdázóját választották, aki a Kék Galambokkal bajnoki ezüstérmet szerzett, a szerb válogatottal pedig az Európa-ligában az 5. helyen végzett. A második — az atlétikai dobószámokban, főleg súlylökésben jeleskedő — Dijana Šefčić, a harmadik pedig a Palics Vitorlásklub szörfözője, Németh Lehet lett. A további sorrend: Violeta Slović labdarúgó, Denis Memetović ökölvívó, Renata Vilov tekéző, Stefan Kostadinović asztaliteniszező, Milan Poledica karatézó, Marko Kovačević kézilabdázó, Goran Vujković sportlövő és Ljubiša Janjić röplabdázó.

— Még mindig nagyon izgatott vagyok, a szívem majdnem kiugrik a helyéből. Nagyon boldog vagyok és büszke arra, hogy az idén én lettem a város legjobb felnőtt sportolója. A díj kötelez is egyben. A most zajló idény nehezebb a tavalyinál, de reméljük a legjobbakat — mondta Medić.

A felnőttek ranglistájának harmadik helyén a Palics Vitorlásklub szörfözője, Németh Lehel végzett, aki tartományi és országos bajnok, a világbajnokságon pedig 81. lett.

— Egyáltalán nem számítottam ilyen előkelő helyezésre, de úgy látszik, a világbajnokságon való szereplés közrejátszott ennek elérésben. Az eredmény tovább ösztönöz, nagy terveim vannak a következő évre nézve: már felújítottam a felszerelésemet, és nagy erővel, elszántsággal vágok neki a 2014. évnek — mondta Németh Lehel.

A legjobb sportklubnak az országos bajnok és kupagyőztes, a Bajnokok Ligájában a legjobb 32 közé jutott Spartak Női Labdarúgóklub bizonyult, megelőzve a Spartak Női Röplabdaklubot és a Spartak Súlyemelőklubot, valamint a Spartak Birkózóklubot. A zsűri két különdíjat is átadott: az egyiket a mozgáskorlátozottak sportszervezete kapta, a másikat pedig a sorozatban háromszoros tartományi kupagyőztes, a tíz év után újra a legjobbak társaságába visszakerült Spartak Vojput férfi kézilabda-együttese. Emlékplakettet kaptak azok az egyének és sportegyesületek, akik/amelyek jubileumot ünnepeltek az idén. Ebben az elismerésben a tornasportban 50 éve — előbb versenyzőként, majd edzőként — tevékenykedő Zoran Ivanović, a vívósportban szintén fél évszázada dolgozó Lazar Jaramazović, a 40 éve birkózóedzőként dolgozó Rade Grabovac és a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Okinava Karateklub, valamint az Aleksandrovo Birkózóklub részesült. A Szerbiai Sportújságírók észak-bácskai tagozata jótékonysági tevékenységéért a Sokol sport- és szabadidőklubot részesítette elismerésben, a Subotičke novine olvasói pedig a lap hasábjain meghirdetett játékban Uroš Kojadinović kézilabdázóra adták a legtöbb voksot.

Az év abszolút győzteseinek járó vándorserleget Sofija Medić és a Spartak női labdarúgói érdemelték ki.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..