home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kiemelkedő tanárok és diákok munkájának gyümölcse
Bíró Tímea
2018.04.03.
LXXIII. évf. 13. szám
Kiemelkedő tanárok és diákok munkájának gyümölcse

A Svetozar Marković Gimnázium sikerei

Kellemes meglepetésként ért, hogy a tanulók nyomtatott könyvből szeretnek olvasni, a művészetek és a természettudományok terén egyaránt kiemelkedőek, rendszeresen járnak versenyekre, és tudják, hogy tőlük függ a jövő.


Célokkal és tervekkel teli gimnazisták

A Svetozar Marković Gimnáziumban két kiváló tanár, Hajdú Ágnes (magyartanárnő) és Szűcs Emese (matematika-tanárnő) úgy gondolta, hogy van miről mesélni a gimnazisták sikereit illetően, ami rövid időn belül számomra is bebizonyosodott. Az iskola könyvtárában matematikaóra helyett egy vidám és őszinte beszélgetést folytattunk tíz tehetséges és motivált fiatallal.

Balla Georgina: — Negyedéves vagyok a társadalmi szakon, és mivel nagyon szeretek énekelni, olyan versenyekre jelentkezem, ahol megmutathatom az énektudásomat. Legutóbb a temerini Tini- és Ifjúsági Táncdalfesztiválon léptem fel, második helyezést elérve. A zenetanárnőm, Bakos Elizabetta segített a felkészülésben. Nyitott vagyok az építő jellegű kritikára, és igyekszem az alapján fejlődni. Ezenkívül továbbjutottam a Szép Magyar Beszéd versenyen, hamarosan Győrben folytatom, Hajdú Ágnes magyartanárnő felkészítésével.

Juhász Rebeka: Szintén a 4/E osztály tanulója vagyok, és nagyon örülök, hogy egy saját novellával továbbjutottam a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén. Már több éve részt veszek a becsei KMV-n, és remélem, hogy az idén is érek el helyezést. A novellát érzem magamhoz legközelebb, és akár az utcán sétálva is megragadhat egy érzés, egy gondolat, mely megszüli a mondatokat, majd a novellát. Néhány embernek — köztük a szüleimnek is — meg szoktam mutatni a szövegeket, és biztatnak, hogy továbbra is írjak. A községi magyarversenyen második helyezést értem el, így továbbjutottam a körzetire.

Nagy György János: — Negyedéves vagyok a gimnázium természeti szakán. A Zrínyi Ilona Matematikaversenyen harmadik helyezést értem el, illetve két alkalommal elhoztuk a csapatelső helyezést. Emellett a Talentum Néptáncegyesületben táncolok, és az egyik lánnyal benevezünk a KMV szólótánc kategóriájába. A szavalás is közel áll hozzám, ezt azonban kikapcsolódásként élem meg. Leginkább a kortárs versek közül válogatok, a komikus művek érdekelnek. Évekig színjátszó is voltam, ezért az vonz, amit magamra tudok formálni. Nemrég publikáltam először a Híd folyóiratban, ez hatalmas büszkeséggel tölt el. Növényvédelmi szakon szeretnék továbbtanulni, mivel a biológia is a kedvenceim közé tartozik, illetve szeretném továbbvinni az otthoni gazdaságot.

Bede Noémi: — Másodéves hallgatója vagyok a gimnázium természeti tagozatának. A társadalmi szakról voltam kénytelen átjönni, ez pedig igazán nagy és nehéz váltás volt, mivel a fizika meg a matek egyáltalán nem az erősségem. Viszont szerencsére továbbra is tudok azzal foglalkozni, amiben jó vagyok. Helyesírásból veszek részt versenyeken, a szabadkai fordulón második lettem, és továbbjutottam Gyulára.

Besnyi Botond: — Természeti tagozaton tanulok immár negyedéven. Huszonkét matematikaversenyen értem el előkelő helyezéseket, ezek közül a legkimagaslóbb az országos harmadik díj. A matematika iránti szeretet oda vezethető vissza, hogy általános iskolásként tagja voltam a Cofman Judit Tehetségfejlesztő Iskolának, és ott sok tudásra tettem szert. Egyelőre programtervező informatikusnak készülök Szegedre, majd a későbbiekben alkalmazott matematikával vagy fizikával is szeretnék foglalkozni.

Pintér Ákos: — Egyik tantárgy sem a kedvencem, hanem a különböző területek bizonyos részeit szeretem. A matematikán belül a geometriai és a térbeli alakzatok iránt érdeklődöm. Az ábrázolási és a rajzolási képességeim a legjobbak, ezért építészmérnöki szakon szeretnék továbbtanulni.

Greguss Lilla: — A gimnázium másodéves tanulója vagyok természeti szakon. Az idén egy honismereti versenyen értünk el a csapattal első helyezést, a helyesírási verseny szabadkai fordulóján harmadik lettem, továbbjutottam Gyulára, de oda nem mentem el, mert a Fabula Rasa Színjátszó Grundban volt bemutatóm. Matematikaversenyekre is szeretek járni, részt vettem a Pi-versenyen, és kétszer voltam biológiaversenyen is. Nagyon sok minden érdekel, és ezekből a tantárgyakból szeretek jól teljesíteni. Továbbjutottam a becsei KMV-re, ahova prózamondással és egy Dsida-verssel neveztem be. Azt már most tudom, hogy az Újvidéki Színművészeti Akadémia hallgatója szeretnék lenni a gimnázium után. Elmegyek a budapesti felvételire is, de ez valószínűleg csak tapasztalatszerzés lesz.

Vajda Lívia: — Én is a természeti tagozat második osztályába járok. Eddig helyesírási versenyen vettem részt. Magyarcsernyei vagyok, nagyon messze lakom Szabadkától, ezért az emeltszintűk, a felkészülések és a versenyek helyett inkább hazajárok. Otthon néptáncolok, verseket olvasok, és a gimnázium hatására elkezdtem érdeklődni a művészetek iránt. Ez részben Vikor Györgyi magyartanárnőnek köszönhető, részben pedig Lilla barátnőmnek. Ha most kellene egyetemi szakot választanom, akkor az orvosi mellett döntenék.

Tóth Ugyonka Krisztina: — Negyedikes gimnazista vagyok társadalmi tagozaton. Tavaly és az idén is első helyezést értem el az Emberi Jogok Pályázatán, mindkét alkalommal slam poetryvel sikerült nyernem. Első lettem a győri Batthyány Lajos Kollégium által meghirdetett esszépályázaton is, melyre egy terrorizmusról szóló szöveggel jelentkeztem. A legjobb munkákat könyv formájában adták ki. A Bonus Intra elnevezésű történelmi versenyen bejutottam az elődöntőbe, melyre nemsokára kerül sor. Agyánszki Máté tanár úr segít a felkészülésben. Az idén is indulok a KMV-n, ezúttal a humoreszk kategóriában. Kriminálpszichológia szakon szeretnék a továbbiakban tanulni, ehhez Magyarországon tudom megszerezni az alapképzést, majd Liverpoolban folytatnám a tanulmányaimat.

Somogyi Anett: Negyedéves tanulója vagyok a természeti tagozatnak. Az idén előbb a TUDOK-on vettem részt kémia szekcióban, majd a Fodor József Biológiaversenyen harmadik helyezést értem el. Ezután első lettem magyarból a községi versenyen, így jelenleg ebből a tantárgyból és biológiából is készülök a következő fordulóra. Általános iskolás korom óta magyarversenyeken veszek részt, illetve érek el helyezést, ám ezt csak hobbinak tekintem. A jövőben kutatni szeretnék, az orvosi pálya, ezen belül az agykutatás és a betegségek megfigyelése érdekel, amire Szerbiában sajnos nincs lehetőség, ezért Magyarországon fogok továbbtanulni. Láttam az újvidéki körülményeket, ezért döntöttem Magyarország mellett.

A diákok elmondták, hogy a szerb nyelv oktatása nem megfelelő, mivel a tankönyvben ószerb szövegek szerepelnek, ez pedig alaposan megnehezíti a nyelv befogadását. Sokan emiatt érzik idegennek a szerbet, és Magyarországon folytatják a felsőfokú tanulmányaikat. A külföldi továbbtanulás másik oka a szakok hiánya vagy elmaradottsága. Akik Vajdaságban maradnak, azok itt szeretnék feltalálni magukat, és úgy vélik, hogy a Magyar Nemzeti Tanács szerb nyelvi felzárkóztató képzése remek lehetőség arra, hogy tökéletesítsék az idegen nyelvet.


Hajdú Ágnes magyartanárnő és Szűcs Emese matematika-tanárnő

Szűcs Emese matematika-tanárnő elmondása szerint a Svetozar Marković Gimnázium abban a szerencsés helyzetben van, hogy kiváló diákok érkeznek az intézménybe, akiket könnyű motiválni.

— Mi is szerencsések vagyunk, hogy őket taníthatjuk, velük dolgozhatunk. Sokrétűek, szorgalmasak, nagy munkabírásúak, és mindenki megtalálja, hogy mi az, amiben jó. Ha érdeklődnek, akkor nekünk is könnyű velük dolgozni, illetve szép sikereket elérni. A gimnázium mindig is eredményes volt, ám az idén különösen. A matematikaversenyen a 61-ből 34 tanulónk továbbjutott a körzeti megmérettetésre, ebből 6 diák az országos versenyre is, és közülük Grabovac Aleksandar első helyezést ért el. A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács iskolánk három tanulóját is díjazza, méghozzá Szűcs Dóra második osztályos diákot a társadalomtudományok kategóriájában, a harmadik osztályos Pletikoszity Dávidot a képzőművészet kategóriájában, valamint Balla Georginát a zeneművészet terén elért sikereiért. A Gymnasium Szerbiában a harmadik legjobb gimnáziumi lap lett. Diákjaink az angol nyelv területén is kiemelkednek, hiszen mind a 11 tanulónk ott lesz a hamarosan megrendezendő országos versenyen. Fontos megemlíteni, hogy Dzsemasztagity Viktória kijutott a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyre (NMMV-re), és kíváncsian várjuk, milyen eredménnyel fog hazatérni.

Hajdú Ágnes tanárnő szerint mindig vannak hullámvölgyek, ám alapjában véve a diákok nagyon motiváltak, és érdeklődnek a tananyag iránt.

— A gimnáziumi tanterv többnyire megfelelő, lehet rá építeni. Ha hiányosságokat vagy már elavult dolgokat észlelünk, akkor újítunk, változtatunk. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával megfelelően fel vannak szerelve a tantermeink, így a multimediális eszközök használatával színesíteni tudjuk a tanórákat. Folyamatosan pályázunk, keressük a lehetőségeket, hogy minél érdekesebbé tegyük az órákat.

A gimnázium igazgatóhelyettese, Pletikoszity Balázs elmondta, hogy azok a tanulók, akik a gimnáziumba iratkoznak, bizonyos fokú előnyre tesznek szert a szakközépiskolásokhoz viszonyítva, hiszen az elsősökre és az utánuk következő generációkra már érvényes az egységes érettségi rendszer.

— Ez valójában arról szól, hogy a tanulónak anyanyelvből és matematikából kötelezően érettségit kell tennie, és ez lesz majd a felvételi az egyetemhez. Ha az egyetemi szak más tantárgyból is igényel felvételit, akkor abból is vizsgázni kell. Összesen kilenc ilyen tantárgy létezik, és azért fontos gimnáziumba járni, mert ez a tanterv valamilyen módon lefedi az érettségi rendszer követelményeit. Így még a nyelvi tagozat tanulói is felkészülnek a matematikára. Biológiát négy évig oktatunk, holott a szakiskolák többségében csak az első két évben tanítják ezt a tantárgyat. Ezért aki egészségügyi pályára készül, az a négy év alatt itt is erős alapot kap biológiából.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..