home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kié legyen a föld?
Tóth Lívia
2014.12.17.
LXIX. évf. 51. szám
Kié legyen a föld?

Zentán nagy gondot okoz, hogy még mindig nem rendeződött az évek óta csődeljárás alatt álló Mezőgazdaság Rt. ügye. A község területén található, mintegy 5400 hektárnyi állami tulajdonban lévő földterületből ugyanis azt a 2400 hektárnyit, amelynek a művelését öntözőrendszer segíti, eddig a Mezőgazdaság Rt. használta, a fennmaradó részt pedig a helybeli mezőgazdasági termelők.

Előrelépésnek számított, hogy az idei év júniusában a szabadkai Gazdasági Bíróság hatályon kívül helyezte a három évvel ezelőtt meghozott döntését, így a kérdéses 2417 hektár is bérelhetővé vált. Erről egyébként legutóbbi ülésén a községi képviselő-testület is döntést hozott. Az érdekelt földművesek azonban a napokban korrupciót kezdtek emlegetni, azt hangoztatták, az önkormányzat nem a termelők érdekeit tartja szem előtt, inkább odaadja a földeket egy csődeljárás alatt álló vállalatnak. Ez arra késztette a község vezetőit, Ceglédi Rudolf polgármestert, Borbély Ferenc alpolgármestert és Mészáros Károlyt, a polgármester mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsadóját, hogy sajtótájékoztatót hívjanak össze. 

A megjelenteknek Ceglédi Rudolf polgármester foglalta össze az eddigi helyzetet.

— Mivel az öntözőrendszert a mezőgazdasági kombinát építette ki a nyolcvanas években, 2011-ben pert indított a szerb állam ellen, hogy ez a mintegy 2400 hektár kerüljön át a tulajdonába. Abban az évben az elsőfokú bíróság ideiglenes végzést hozott, mellyel a birtok használatra megkapta a földeket. A jogerős ítélet az idén született meg, mely szerint a szerb állam megnyerte a pert, vagyis a földterület nem kerülhet a Mezőgazdaság Rt. tulajdonába, de előnyjogot élvezhet a használatára. Miután az önkormányzat egyeztetett az illetékes minisztériummal és a csődeljárást levezető gazdasági bírósággal, arra a következtetésre jutott, hogy ez a föld nem kerülhet licitációra. Döntésünket eljuttattuk a tulajdonosnak, és várjuk a végleges választ.

Mi sohasem titkoltuk, hogy az önkormányzat elsődleges célja a mezőgazdasági kombinát talpra állítása. Nem akarjuk a végletekig húzni a csődeljárást, amint lehet, ismét megpróbálnánk értékesíteni a birtokot. Az öntözőrendszer mellett két farm, gazdasági udvarok tartoznak a vállalathoz, és reméljük, a leendő gazda felelősségteljesen áll majd a feladatához, és számos új munkahelyet teremt.

A zentai termelők érdekében

Sóti Ferenc, a zentai Gazdakör elnöke elmondta, nem támogatják, hogy a csődeljárás alatt álló Mezőgazdaság Rt. előnyjogot élvezzen, és megkapja használatra az öntözőrendszer alatt lévő 2417 hektár termőföldet.

— A Gazdakör kérelmet adott át az önkormányzatnak, hogy a területet osszák fel húszhektáros parcellákra, mert így 120 termelő juthatna földterülethez. Azt a választ kaptuk, hogy ez nem kivitelezhető, és végül támogattuk, hogy 26 parcella legyen. A község elkészített egy programot összesen 3100 hektárnyi földterület árverezésére — mert vannak lejárt bérletek is —, a községi képviselő-testület pedig elfogadta azt. Néhány nap múlva, amikor összehívták az árverezést lebonyolító bizottságot, elhangzott, a bíróság előnyjogot szavatol a mezőgazdasági birtoknak, és ilyen döntést vártak tőlünk is. A bizottság tagjai ezt 4 : 1 arányban meg is szavazták, én nem támogattam. Korábban egyébként a birtok tartozását 840 000 euróban határozták meg, két éven át használta ugyanis a földeket. Az elnökségünknek pedig van egy olyan határozata, hogy akik tartoznak a bérleti díjjal, azok ne vehessenek részt a következő licitációban. 

Sérelmezzük a történteket, mert hátrányos helyzetbe kerülnek azok a zentai termelők, akik szeretnék bővíteni a birtokukat. Közben folyamatosan arról beszélünk, mennyien mennek el, és hogyan tarthatnánk itt a fiataljainkat. Azért kell a mi gazdálkodóinknak odaadni a földet, mert ők a jövedelmet nem viszik el innen, itt költik el, illetve fektetik be.

Most úgy tűnik, a Gazdakör szembekerült az önkormányzattal, pedig nem ez volt a szándékunk. Én egyébként sem vagyok érdekelve, mert én már nem akarok több földet, éppen elég megművelni azt, ami van. Csak azt szeretném, ha a helybeli termelők bérelhetnék ki ezeket a területeket.   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..