home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kézművességre programozva
Fehér Noémi és Szakáll Edina
2018.07.13.
LXXIII. évf. 28. szám
Kézművességre programozva

A VM4K táboraiban jártunk

Vidám légkör, ügyeskedő kicsik és nagyok, pamutból készült napocskák és báránykák fogadnak bennünket, egy emelettel feljebb viszont a gyerekek zsivaját a számítógépes játékok hangja váltja fel. Kreatív táborba, valamint élményalapú vizuális programozásra invitálták a megérdemelt szünidőt töltő gyerekeket a VM4K munkatársai és a foglalkozásvezetők.

Lévay Zsófia nemezkészítő, Kozma Laura vizuális művész, Ökrös Csilla gyöngyfűző, valamint Szabó Szabolcs animátor töltötte ki mókával, kreativitással és bizony egy kis tanulással a gyerekek napjait a kreatív tábor első hetében.

— Nagyon jó a hangulat, mindenki kedves és barátságos, alig várjuk, hogy holnap is eljöjjünk ide, és együtt kézimunkázzunk! — mesélte nevetve Ötvös Evelin, Cingler Dóra és Čpajak Adrianna. A három kislány még csak alsóba jár, mégis mindannyian nagyon ügyesen és lelkesen dolgoztak.

— Nemezeltünk már labdát, fűztünk gyöngyből karkötőt és készítettünk kis virágokat — repesett Zemkó Emma. — Nem változtatnék semmin, a tábor így tökéletes — húzta nagy mosolyra a száját, és már szaladt is vissza az asztalhoz folytatni az elkezdett munkáját.

Szabó Zsuzsanna, a VM4K kulturális referense elmondta, óriási volt az érdeklődés, a tábor első hetében harminc gyerekkel foglalkoztak, a második hétre negyvenen jelentkeztek.

— Újabb foglalkozásvezetőket vontunk be, Ökrös Csilla és Szabó Szabolcs mellé érkezik majd Kosányi Debora vizuális művész, Arnold Ildikó, Csorba László gölöncsér, velem pedig dekupázs technikával dolgozhatnak a részvevők. A nyáron nem lesz több gyerektábor, az ősszel gyerekkoncertekkel, egynapos gyereknapra várjuk vissza őket és persze másokat is.

Egy ideig még néztük az apró kezeket dolgozni, majd elindultunk a következő emeletre, a kis informatikusokhoz. Az egész helyszín átszellemült, itt inkább a csend és a koncentráció uralkodott.

— Mindig feltöltődöm, amikor gyerekekkel dolgozom, olyan dolgokat próbálok megmutatni számukra, amelyeket eddig nem nagyon láttak, ilyen például az animálás és az az érzés, amikor a saját magad által készített játékkal játszhatsz. A fiatalok nagyon gyorsan tanulnak, mivel egyébként is szeretnek számítógépezni — jelentette ki Vörös Csaba informatikus, a tábor oktatója.

— Az informatika nemrég kezdett érdekelni. Az interneten találtunk rá a táborra, apukám javaslatára jöttem el, végül is az informatikának nagy a jövője, ezért szerettem volna mielőbb megismerni, illetve megbarátkozni vele — mondta Birica Levente, aki az idén kezdi a hatodik osztályt.

— A képzés alapja a vizuális programozási nyelvek megismertetése és alkalmazása, az algoritmikus gondolkodás elsajátítása, a Scratch programkörnyezet segítségével. Sokan jelentkeztek, és sajnos nem tudtunk mindenkit fogadni, mert egyetlen termünk van tizenhat számítógéppel. Viszont a téli szünidőben lesz folytatás! — osztotta meg velünk a jó hírt Pintér Kuti Andrea, a VM4K munkatársa. Az első turnusban tíz—tizenkét, a másodikban pedig tizenhárom—tizenöt évesek élvezhették az élményalapú vizuális programozást.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..