home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kezek és művek Füleken
Csermák Zoltán
2018.09.13.
LXXIII. évf. 36. szám
Kezek és művek Füleken

Kézműves kiállítás nyílik a Bebek-toronyban

A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség és a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia első alkalommal rendezi meg a Magyar Kézművesség a Felvidéken 2018 kiállítását a füleki várban.

A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia ez év áprilisában hirdette meg pályázatát „Magyar kézművesség a Felvidéken 2018” kiállításon való részvételre. A szervezők szándéka a felvidéki kézműve-mesterek alkotókészségének serkentése volt, de emellett méltó fórumot kívántak teremteni szakmai tapasztalatcserére és méltó bemutatkozásra. A tárlat szeptember 14-16. között várja a látogatókat Felvidékről és az egész Kárpát-medencéből. A kiállítás társprogramja az Eszterlánc Országos Gyermek-néptáncfesztivál és Szólótáncverseny.

A háromnapos jeles esemény egy újabb állomás a felvidéki kézművesség módszeres fejlesztésében. Előzményeként szolgált egyrészt az a júliusi 27-ei „Érdekképviselet és szervezetépítés a Kárpát-medencében” elnevezésű rozsnyói konferencia, amelynek keretében a Szövetség megalakult, másrészt a szimpóziumot követő várhosszúréti XII. Gömöri Kézműves Vásár.

Füleken a száz négyzetméteres kiállítóteret a 28 kézműves a héten veszi birtokba.

A kiállítók kedden érkeztek a történelmi falak közé – tájékoztat Illés Gábor kulturális szervező. – A beküldött tárgyakat egy szakmai zsűri bírálta el, folyamatosan folyik az installáció a füleki Motolla Kézműves Baráti Kör tagjainak a segítségével.”

Az előkészületekre viszonylag rövid az idő, mivel a hétvégén már érkeznek a vendégek. Jóllehet, a kiállítás pénteken kinyitja kapuit, a hivatalos ceremónia vasárnap 11 órakor lesz az Eszterlánc gálaműsorával közösen. A kiállítást Jámbor Mónika, a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség elnöke nyitja meg, az eseményt megtiszteli jelenlétével Agócs Attila, a város polgármestere is. A kiállítás mellett hangsúlyozottan szereplő évszám egyben a szervezők szándékát is jelzi, mivel a kézműves seregszemléből – hosszútávra - hagyományt kívánnak teremteni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..