home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kezdődik a világbajnokság!
Tóth Tibor
2018.06.14.
LXXIII. évf. 24. szám
Kezdődik a világbajnokság!

Június 14-én az Oroszország és Szaúd-Arábia közötti mérkőzéssel megkezdődik a huszonegyedik labdarúgó-világbajnokság, melyen 2010 után ismét részt vesz a szerb válogatott is.

Az év legnagyobb sporteseményéről, a tornán szereplő harminckét együttesről és az esélyekről Csizmár Zsolttal, a topolyai TSC ifjúsági csapatának edzőjével beszélgettem. 

* A válogatottak már több felkészülési mérkőzésen vannak túl, ám ebből nem igazán lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen úgy látszik, bizonyos csapatok még nem mutatták meg, valójában mit is tudnak. 

— Néhány együttes még nem fedte fel a kártyáit, mások viszont a felkészülési mérkőzésekhez is nagyon profin állnak hozzá. A franciák például három hete edzőtáborban tartózkodnak, ugyanennyi meccset le is játszottak, a lengyelek pedig mindössze egyetlen barátságos találkozót terveznek a vb előtt. A németek még keresik önmagukat, az osztrákok ellen elszenvedett vereségen látszott, hogy nincsenek igazán csúcsformában. A brazilok javuló formát mutatnak, ahogy bármikor, úgy most is az esélyesek közé tartoznak, a házigazda oroszok viszont csapnivalóan szerepelnek. Hozzájuk hasonlóak a szerbek is, hiszen a Chile elleni játék értékelhetetlen volt. Nem is várok tőlük sokat.

* Az A csoportban Oroszország, Uruguay, Egyiptom és Szaúd-Arábia kapott helyet. A házigazdáknak van esélyük a továbbjutásra?

— Szemre nem beszélhetünk tetszetős válogatásról. Az oroszoknak Uruguay és Egyiptom ellen is nagyon meg kell szenvedniük. Úgy gondolom, hogy nekik a csoportelsőségre felesleges gondolniuk, elégedettek lehetnek, ha a második helyen egyáltalán bejutnak a nyolcaddöntőbe. A csoportelsőségre Uruguay a legesélyesebb, mögéje talán a kőkemény Egyiptom futhat be, viszont a második hely kérdésébe az oroszok is beleszólhatnak. Szaúd-Arábiát gyengébbnek tartom az említett három válogatottnál.

* A B csoportban, ahova Spanyolországot, Portugáliát, Marokkót és Iránt sorolták, első látásra minden világos. 

— A papírforma alapján a két európai válogatottnak simán tovább kellene jutnia. Nagy kérdés azonban, hogy melyikük végez az első helyen. A válaszra nem kell sokat várni, hiszen a két dél-európai együttes már az első fordulóban összecsap. Marokkót és Iránt mindkettőnek simán le kellene győznie, viszont nem árt az óvatosság. A legutóbbi vb-n az irániak csak a 93. percben kaptak ki Argentínától, kőkemények, és a fanatizmusukkal borsot törhetnek a többiek orra alá. Nehéz és kellemetlen ellenük játszani, és ugyanez Marokkóról is elmondható.

* Következik a C csoport, melybe Franciaország, Ausztrália, Dánia és Peru került.  

— Első ránézésre a franciákat mindenki biztos továbbjutónak tekinti, valószínűleg ez így is lesz. Ők sem vehetik azonban lazára a figurát, hiszen a perui válogatott kiváló formát mutat, a dánoknak is jó kis csapatuk van, az ausztrálok pedig gyakran kellemetlenek tudnak lenni. Ahogy közeleg a vb, egyre inkább rájövünk, hogy ez egy igen erős csoport, ahol a franciák mögött még körbeverés is elképzelhető. Nem is tudnám megjósolni, ki lesz a másik befutó.

* Az Argentínát, Horvátországot, Izlandot és Nigériát felvonultató D csoportot a sorsolás után sokan halálcsoportnak kiáltották ki.

— Mintha Izland egy picit kilógna ebből a mezőnyből. Ha nem Európában rendeznék a vb-t, akkor azt mondanám, Izlandnak itt nincs semmi keresnivalója. Elképzelhető, hogy pontot vagy pontokat rabol, viszont a továbbjutás az argentinok, a nigériaiak és a horvátok között dől el. Nem vagyok biztos benne, hogy Argentína csoportelső lesz, ám jó esélye van rá. Sok mindenről dönt a Horvátország—Nigéria-mérkőzés, melyet már az első fordulóban megrendeznek. Horvát győzelem esetén a szomszédjaink óriási lépést tennének a nyolcaddöntő felé.

* Az E csoportban a szerb válogatott Brazília, Svájc és Costa Rica társaságában kapott helyet.

— Hallottam olyan véleményeket, hogy ez egy könnyű csoport, viszont ezt nem tartom reális megállapításnak. A világbajnokság közeledtével a szerb válogatotton bizonyos pánikérzést véltem felfedezni, a csapat nincs formában, és szokás szerint bizonyos belharcok is dúlnak. Nem látom esélyét, hogy a szerb válogatott továbbjuthatna ebből a csoportból, mivel a brazilok nagyon jó formát mutatnak, Svájc és Costa Rica ellen pedig négy pontot behúzni nem lehetetlen ugyan, de nagyon nehéz feladat. Úgy hiszem, hogy Brazília nyeri meg a csoportot, a második helyre pedig Svájc vagy Costa Rica érhet oda.

* Az F jelű kvartettben Németország, Mexikó és Svédország mellett Dél-Korea esélytelennek látszik.

— Érdekes csoport, mivel négy ellentétes futballkultúra csap össze. Az első körben a német—mexikói rangadón sok minden eldőlhet, hiszen a németek még nincsenek 100%-os állapotban, keresik a formát. A mexikóiak rendkívül szimpatikusak, ők sohasem állnak be védekezni, minden ellenfelükkel focizni szeretnek, támadólag lépnek fel. A Skóciával játszott mérkőzésen például 32 alkalommal lőttek kapura. Svédország kőkemény erőfocit játszik, nagyon magas játékosokból áll a csapat, az olaszok elleni pótselejtezőn láthattuk, hogy a skandinávok milyen jól begyakorolták a védekezést. Dél-Korea a kakukktojás, nem mernék tenni a továbbjutására.

* A G csoportban eléggé egyértelmű a helyzet: Belgium és Anglia továbbjutását senkinek sem kellene veszélyeztetnie.

— A csoportelsőség sorsát a belga—angol csoportrangadó döntheti el, a másik két együttes nem sok vizet zavarhat. A belgákat több éve esélyesként emlegetik, viszont eddig még nem jött ki nekik a lépés. Lehet, most sikerrel járnak, annál is inkább, mert ennek a korosztálynak az oroszországi vb az egyik utolsó esélye egy kimagasló eredmény elérésére. Általában túl sok náluk a sztárjátékos, és csapatként nem úgy muzsikáltak, ahogyan az elvárható lett volna tőlük. Főtt is a feje a mindenkori szövetségi kapitánynak, hogy a húsz sztár közül kit állítson a kezdőbe, kit hagyjon ki úgy, hogy egyik játékos se sértődjön meg. A csoportból szinte biztos, hogy továbbjutnak, a nyolcaddöntőktől kezdve pedig már egy másik vb kezdődik, az már egy teljesen új fejezet.

* Végül nézzük a H csoportot, melyben Japán, Lengyelország, Kolumbia és Szenegál küzd a továbbjutásért.

— Itt csak egyvalami biztos: semmi sem biztos. Bármilyen sorrend elképzelhető, a körbeverés a legvalószínűbb. Az utóbbi időszak eredményei azt mutatják, hogy Japán mintha nem úgy játszana, mint korábban, viszont nem szabad leírni. Kolumbia neves játékosokból áll, Szenegál is veszélyes, és a lengyelekkel is vigyázni kell. Nagy harcok lesznek majd ebben a csoportban, nem mernék tippelni.

* Általában mindegyik világversenyen van egy meglepetéscsapat. Most melyik lehet az?

— Nincs kizárva, hogy több is lesz. Végre egy olyan világbajnokság elé nézünk, ahol nem egy vagy két, hanem több válogatottat is az esélyesek közé sorolhatunk. Kolumbiával és Peruval kapcsolatban hiszem, hogy messzire juthatnak, illetve Mexikóról is ugyanezt gondolom.

* Te kinek szurkolsz?

— Gyerekkorom óta a németeknek, úgyhogy ezúttal sem lesz ez másként. Nehezen tudom elképzelni, hogy a világbajnoki címet sikerül megvédeniük, viszont a legjobb négybe mindenképp be kell kerülniük. Természetesen Szerbiának is szurkolok, noha Mladen Krstajić válogatottjának a csoportban is nagy gondjai lesznek.

* Előfordulhat, hogy Milorad Mažić szerb játékvezető tovább eljut, mint a nemzeti tizenegy?

— A Bajnokok Ligája-döntőt kiválóan vezette, így minden esélye megvan rá, hogy akár a negyed- vagy az elődöntőben is szerepet kapjon. A döntőt nem hiszem, hogy rábízzák, hiszen ugyanabban az évben ugyanaz a játékvezető ritkán kap a BL-döntő mellé egy másik rangos finálét is.


Szalai Attila karikatúrája

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..