home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kevesen, de kitartóan
Tóth Tibor
2010.05.19.
LXV. évf. 20. szám

A 9000 lelket számláló Szivácnak (a 2002. évi népszámlálás adatai szerint) mintegy 450 magyar ajkú lakosa van. Az 5%-nyi kevéske magyarság azonban rendületlenül tartja a frontot a nyugati végeken: az 1949-ben Kossuth Lajos néven megalakult, majd 1968-ban Szenteleky Kornél nevét felvevő művelődési eg...

A 9000 lelket számláló Szivácnak (a 2002. évi népszámlálás adatai szerint) mintegy 450 magyar ajkú lakosa van. Az 5%-nyi kevéske magyarság azonban rendületlenül tartja a frontot a nyugati végeken: az 1949-ben Kossuth Lajos néven megalakult, majd 1968-ban Szenteleky Kornél nevét felvevő művelődési egyesületnek ma is több mint hatvan aktív tagja van, ének-, néptánc-, hagyományápoló és gyermekszínjátszó csoportja működik, de a szavalók is rendszeresen fellépnek különféle rendezvényeken, szemléken. Varagity Gabriella nyolc évvel ezelőtt került a művelődési egyesületbe, előbb elnökségi tagként tevékenykedett, két éve pedig az elnöki tisztséget viseli.
- Nyolc évvel ezelőtt a Szenteleky-napok irodalmi rendezvényen kívül más művelődési esemény nem is igen volt az egyesületben. Azóta gyarapodtunk, fejlődtünk, 2008 októberében a Tartományi Nagyberuházási Alapnak köszönhetően felújítottuk az épületünket: a belső falait befestettük, csempéztünk, fűtőtesteket és klímaberendezéseket szereltünk fel, kicseréltük a régi ajtókat és ablakokat. Azóta sokkal kellemesebb körülmények között dolgozhatunk, csoportjaink életképesek, működnek - mondta az elnöknő.
Az egyesület az elmúlt évben több jelentős sikert is elkönyvelhetett. Szavalói és a népdalcsoportja kitűnően szerepelt a községi szemlén, a hagyományőrző néptánccsoportja pedig (a nagybőgőtemetést felelevenítő összeállításával) egészen a körzeti szemléig jutott. Szeptemberben 140 személy részvételével felújították a Szivácról elszármazottak találkozóját, júniusban pedig Balogh Vera tanító néni egykori diákjai tartottak osztálytalálkozót. A kitűnő hangulatú ünnepségre száz egykori diák érkezett haza Magyarországról, Németországról, Horvátországból és még a messzi Ausztráliából is. Az idén a néptánccsoport a községi szemléről továbbjutott a körzetire, a szavalók pedig a helyi szemlén léptek fel, de sajnos nem jutottak tovább. A néptánccsoport tavaly is eljutott a körzeti szemlére, megfelelő népviselet híján azonban a zsűri nem engedte tovább.
- Késve érkezett értünk az autóbusz, ezért elkéstünk, és húsz perccel a műsor után léptünk fel a cservenkai szemlén. Abban bíztam, hogy a többi egyesület fellépőitől kölcsönkérhetünk néhány pár csizmát. Mire odaértünk, a fellépők már összepakoltak, ezért hát táncosaink tornacipőben voltak kénytelenek fellépni. A zsűri kedvezően értékelte a produkciónkat, elégedett volt velünk, de azt mondta, így nem lehet továbbjutni.
Tavaly működtetünk anyanyelvápoló csoportot az iskolában, és mivel kellő érdeklődés nyilvánult meg iránta, folytatjuk a kezdeményezést: az idén huszonkét általános iskolás gyermek számára nyílik lehetőség anyanyelve ápolására, mégpedig a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően. A tervek szerint jövőre Újszivác is követi ezt a példát. A tervekről szólva az elnöknő elmondta, hogy a nyár folyamán felelevenítik a sziváci lakodalmas szokásokat, de a színpad felújítása és a Szenteleky-szoba bútorai állagának a megőrzése is az elképzelések között szerepel. Mindehhez azonban sok pénzre van szükség. Községi szinten a kúlaiakkal és a veprődiekkel felnőtt színjátszó csoportot is szeretnének létrehozni, valamint gyarapítani is szeretnénk a tagság létszámát.
- Remélem, hogy az anyanyelvápolásra járó gyerekeket az egyesületben tudjuk marasztalni. Gyermekjátékokra, később néptáncra tanítanánk őket. Túl kevés azonban a gyerek, ezért nagyobb lélegzetű darabot nemigen tervezhetünk színre vinni a kis társulattal. Ennek ellenére talán új szakosztállyal bővülhet egyesületünk. Három gyerek zeneiskolába jár (egyikük klarinéton játszik, a másik hegedűn, a harmadik tamburán), s kellene találni valakit, aki foglalkozna velük. Kúlán alakult egy betyárzenekar, s azon gondolkodom, hogy oda kellene őket próbára vinni - sorolja az elnöknő, aki nemcsak a művelődési egyesület vezetője, hanem megalakulásától (2008 júniusától) kezdve a VMSZ helyi szervezetének és a VMSZ Női Fóruma kúla körzeti testületének az elnöke is. A VMSZ alakuló ülésén tizenhárman voltak, jelenleg több mint harminc tagja van a szervezetnek. A sziváci magyarok közül több mint kétszázan feliratkoztak a magyar választói névjegyzékre, s remélhetőleg június 6-án mindegyikük el is megy szavazni.
- Bízom benne, hogy a sziváci magyarok tudják, kire kell szavazniuk, tisztában vannak vele, hogy kik azok, akik eddig is törődtek a magyarsággal, s kik azok, akikre rábízhatják sorsuk irányítását - mondja az elnöknő.
Szivácon is nagy a munkanélküliség, gyár nincs a településen, így a dolgozók nagy része mindennap Cservenkára ingázik. A sziváciak azonban nem csüggednek, a fellendülést a turizmustól várják.
- A Szivác melletti Kis Sztapár nevű helyen erdő, régi malom, még Mária Terézia idejéből származó csatorna és egy régi iskolaépület is található. A malmot és a hozzá tartozó épületeket felújítottuk, a csatornát megtisztítottuk, most pedig az iskolaépületet szeretnénk felújítani, így a gyerekeket kivihetnénk a természetbe, táborokat szervezhetnénk számukra. Erre azonban pénzhiány miatt egyelőre nincs lehetőség. Talán az anyagi gondok hamarosan megoldódnak, mégpedig a településnek legnagyobb reménysége: a turizmus folytán - ismerteti a kilátásokat Varagity Gabriella, a sziváci Szenteleky Kornél MME elnöke, aki a sziváci helyi közösség alelnöki tisztjét is betölti.
Május 21-én, pénteken a Hét Nap szerkesztősége tart élőújságot az egyesület nagytermében. A 19 órakor kezdődő műsorban szerkesztőségünk tagjain és a helybelieken kívül fellépnek a kúlai és a veprődi művelődési egyesületek aktivistái. Ismert közéleti személyiségeink közül az eseményt megtiszteli jelenlétével Dudás Károly, a Hét Nap főszerkesztője, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Valka Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség kúlai körzeti szervezetének elnöke és Mgr. Horváth Endre csonoplyai-sziváci plébános is.
Szabó Attila felvételei
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..