home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kevesebb bejelentés, több rablás?
Tóth Lívia
2012.10.24.
LXVII. évf. 43. szám
Kevesebb bejelentés, több rablás?

A mindinkább elszaporodott lopások és betörések voltak a témája annak a lakossági fórumnak, amelyet Zentán, a Centar-Tópart helyi közösségben tartottak.

Az összejövetelre zsúfolásig megtelt az épület nagyterme, a megbeszélésen mintegy száz helyi lakos vett részt, zömmel azok, akik a Pána és a Kisrét területén élnek, vagy ott van gyümölcsösük, hétvégi házuk. A jelenlévők eltulajdonított pálinkafőző kazánokról, permetezőkről, fűnyírókról, fúrógépekről, szerszámokról, háztartási gépekről beszéltek, de sokan panaszkodtak, hogy az éjszakai látogatók egyszerűen elvittek mindent, ami rézből vagy vasból volt. A lassan tarthatatlanná váló állapotról szóló beszámolót Ceglédi Rudolf polgármester és Borbély Ferenc alpolgármester mellett végighallgatta Varga Viktor és Nagy Zoltán, a községi tanács gazdasággal, mezőgazdasággal és környezetvédelemmel, illetve kommunális ügyekkel foglalkozó tagja, Sándor József képviselő, akit a szerbiai parlamentben nemrégiben választottak meg a honvédelmi és belbiztonsági tanács tagjává.

A lakosság segítségével
Dragan Todorović, a zentai rendőrállomás parancsnoka kijelentette, eredményeket csak a lakosság együttműködésével tudnak felmutatni. A legfontosabb információkat továbbra is a polgároktól kapják, ezért arra biztatott mindenkit, hogy bátran telefonáljon, jelentsen minden idegen személyt, autót vagy gyanús mozgást, történést. Hozzátette, a múlt évhez képest az idén 30 százalékkal kevesebb a tudomásukra jutott rablás Zentán, de ez nem jelenti azt, hogy a bűncselekmények mennyisége valóban csökkent. A Pánában és a Kisrétben mintegy negyven betörés volt, ezeknek a 45 százalékát sikerült felderíteni. Őszintén elmondta, sok esetben lehetetlen rábizonyítani az elfogott személyre a tolvajlást, mert a bűnözők szervezetten, csoportokban dolgoznak, gyorsan túladnak a lopott portékán, ha pedig lebuknak, van pénzük jó ügyvédet fogadni. Az a leghatékonyabb, ha tetten érik az elkövetőt. Sajnos azonban csak hat ilyen esetük volt.
A találkozón sok kifogás hangzott el a mezőőröknek a munkájára, többen állították, hogy még sohasem látták őket. Nagy Szilárd, a szolgálat vezetője vázolta, mindössze tíz embert alkalmaznak, nincs megfelelő felszerelésük és a jogaik is nagyon korlátozottak. Csak tettenéréskor intézkedhetnek, ez alatt főleg jegyzőkönyvbe vételt kell érteni, de a járőrözés közben észlelt gyanús személyeket például nem igazoltathatják. A jobb munkafeltételeket attól az átszervezéstől várják, amelyet már megkezdett a város új vezetősége.
A rendőrparancsnok sem titkolta, hogy a zentai állománynak még legalább tíz emberre volna szüksége, de itteni fiatalokat szeretne alkalmazni, olyanokat, akik ismerik ezt a kultúrát, a közösséget, a szokásokat.

Lesz-e zéró tolerancia?
Sándor József jó hírnek tartja, hogy az új szerb kormány igazságügy-minisztere létrehozott egy munkacsoportot a büntetőtörvény módosításának a kidolgozására. Két opció van — vázolta — a nulla tolerancia (taps és hangos helyeslés a teremben), illetve hogy a lopás háromezer dinárig kihágásnak minősüljön, az ennél magasabb összegű érték eltulajdonítása pedig bűnvádi feljelentést és börtönbüntetést vonjon maga után.
A megoldási javaslatok között szóba került a térfigyelő kamerák felszerelése és a polgárőrség megalakítása is. Sokan tartották jó ötletnek, hogy az érintettek fogjanak össze és végezzenek megfigyelést, habár a hatóság képviselője ezt nem igazán ajánlotta. Inkább azt javasolta, alkalmanként csatlakozzanak a rendőrökhöz, esetleg a mezőőrökhöz. Nem támogathatunk olyan akciókat, amelyek veszélyeztethetik a polgárok testi épségét, hiszen a bandák attól sem riadnak vissza, hogy minket megtámadjanak — figyelmeztetett. Néhányan azt kifogásolták, hogy a törvény teljesen megköti a tulajdonosok kezét, mert ha ott találják is a betörőt a portájukon, akkor sem tehetnek semmit, önbíráskodás esetén ugyanis ők kerülnek bajba.
Többen felvetették, hogy jó lenne, ha az emberek figyelnének egymásra, mert a jelenlegi törvényes körülmények közepette a megelőzés a legfontosabb. Amíg — ahogyan az egybegyűltek fogalmaztak — tizenötezer dinárig lehet lopni, csak közös erővel mérsékelhetjük, lassíthatjuk ezt a folyamatot.

A zentai polgárok a szokásos 92 mellett a következő 
telefonszámokon hívhatják a rendőrséget:
024/815-113, illetve 625-300.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..