home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Két új szerzői film
Tomek Viktor
2009.10.07.
LXIV. évf. 40. szám
Két új szerzői film

Beszélgetés Siflis Zoltán filmrendezővel
Évek óta október 13-án ünnepeljük meg a vajdasági magyar mozgókép napját. Ezen a napon a filmalkotók programot szerveznek, amellyel igyekeznek keresztmetszetet adni munkájukról, s megosztani élményeiket, gondolataikat a közönséggel. A vajdasági alkotó...

Beszélgetés Siflis Zoltán filmrendezővel

Évek óta október 13-án ünnepeljük meg a vajdasági magyar mozgókép napját. Ezen a napon a filmalkotók programot szerveznek, amellyel igyekeznek keresztmetszetet adni munkájukról, s megosztani élményeiket, gondolataikat a közönséggel. A vajdasági alkotóknak semmilyen intézményes hátterük nincsen. Ha nem lenne az anyaországi támogatás, a filmesek nem tudnának alkotni, filmet bemutatni. A nehézségek ellenére a vajdasági magyar filmalkotók igyekeznek igazi értékeket felmutatni.
Ezúttal Siflis Zoltán vajdasági filmrendező vall e szakma nehézségeiről és a vajdasági magyar filmkészítésről.
- Az idén szerényebb körülmények között, mint eddig, de megemlékezünk a vajdasági magyar mozgókép napjáról. Az eddigi hagyományt követve a legújabb vajdasági filmalkotásokat vetítjük le. Azért mondom, hogy szerény körülmények között, mert a gazdasági válságot, sajnos, mi filmesek is megéreztük, emellett úgy érzem, hogy a szerzők is valamiféle alkotói válságban vannak, hiszen az elmúlt évekhez viszonyítva az idén kevés film készült. Természetesen most is Lifka Sándor, illetve Bosnyák Ernő sírhelyének a megkoszorúzásával kezdjük a megemlékezést, ezt követik majd a filmvetítések. Terveink szerint két helyen lesz vetítés: Szabadkán, a Városi Könyvtárban, és Zomborban, a Magyar Polgári Kaszinóban. Az elmúlt egy évben két új szerzői film készült el, az egyik Csubrilo Zoltán Még oda nem ér az idő című dokumentumfilmje, amely a Magyarkanizsa környéki tanyavilágban játszódik, és jómagam készítettem egy Herceg János-filmet. Ez utóbbi néhány héttel ezelőtt készült el, és az irodalmár életútját, pályáját kíséri végig.
* Milyen a vajdasági filmgyártás helyzetképe?
- Több évi előkészület után a nyáron kezdte el Bicskei Zoltán forgatni új játékfilmjét, amely a törökdúlás utáni Délvidéket idézi meg. A történethez hozzátartozik, hogy a nagyon nehezen lehet pénzt szerezni az alkotásokhoz, hiszen Vicsek Károly is tervezett filmet forgatni, de sajnos ő sem tudta elkezdeni, kiürültek a kasszák. A filmszakmában is válság van, mint más művészeti ágban is, de azért még mindig reménykednek az alkotók, vannak ötleteik, jó forgatókönyveik, a nehéz körülmények ellenére is pályáznak, minden lehetőséget kihasználnak. A néhány idei produkció is jelzi, hogy habár nehéz körülmények között, de azért létrejönnek filmek.
* Amikor filmről beszélünk, akkor legtöbbünknek Hollywood, a több millió dolláros költségvetésből készölő produkciók jutnak az eszünkbe. A Vajdaságban hogyan készül el egy film? Hogyan jut el a forgatókönyvtől a vászonig, illetve a tévé képernyőjéig?
- Többféle nehézségről is beszélni kell. Egyfelől a mozik válságban vannak szerte a világon, és így nálunk is. Még nem lehet tudni, hogy fog ez a jelenség a jövőben alakulni: nem tudjuk, hogy vajon csak a kommersz filmeknek a filmpalotái maradnak-e meg, az art mozik pedig eltűnnek. Az utóbbi években az egész térségben a nagyobb európai filmgyárak is válságban vannak, vagyis a nagy játékfilmek elkészítéséhez koprodukcióra van szükség. Ez érdekes, új jelenség egész Európában. Ilyen körülmények között sikernek lehet elkönyvelni azt, hogy a Vajdaságban 2-3 évenként készítünk játékfilmet. Amikor kevés a pénz, akkor ebből a kevés anyagi forrásból kell filmet csinálni, vagy ha igényes, értékes forgatókönyvekkel kísérleteznek a szerzők - tapasztalatom szerint - akkor célba érhetnek. Tekintettel arra, hogy nekünk nincs saját filmproduceri cégünk, hanem egy-egy film erejéig állnak össze a producerek, így nagyon széles látókörben kell keresni a forrásokat. A dokumentumfilm-készítés talán az egyedüli sikeres ág, hiszen kevés pénzből lehet jó filmet létrehozni. Az utóbbi években a filmeknek a bemutatása is problémássá vált, hiszen a tévé is nagyon ritkán tűzi műsorára őket. Vajdaságban nincs megoldva a filmek népszerűsítésének kérdése, és évek óta jellemző, hogy az alkotások elkészülnek ugyan, de a polcon porosodnak, esetleg egy-egy fesztiválon bemutatják őket. Talán e téren is némi változás észlelhető, egyes televíziós csatornák egyre nagyobb érdeklődést mutatnak irántuk. Ma már az alkotók többsége a fesztiválokra is nehezen tudja eljuttatni filmjét, hiszen feliratozni, szinkronizálni kell az alkotásokat, vagyis úgy adaptálni, hogy megállják a helyüket a nemzetközi fesztiválokon.
* Említette, hogy Herceg Jánosról készített filmet...
- Úgy érzem, hogy Herceg János irodalmi hagyatéka és írói értéke alapján megérdemli ezt, mégis feledésbe merült a munkássága. Fontosnak tartottam - születésének 100. évfordulója alkalmából is -, hogy egy olyan dokumentumfilm kerüljön a közönség elé, amelyből megismerhető az író. Nem elsősorban az írói munkásságának részletes ismertetése volt a célom, hanem az, hogy legyen története - ez egy portréfilm. Elsősorban arra törekedtem, hogy bemutassam Herceg János életútját. Számítok arra, hogy ez a film eljut az iskolákba, egyetemekre, mindazok elé, akik még nem, vagy keveset hallottak az íróról. Ez az 55 percesre sikeredett alkotás hagyományos eszközökkel készült: összegyűjtöttem minden korábbi vele készült interjút, ezekből válogattam, majd irodalomtudósok emlékeznek rá, és sok fotóillusztrációt is felhasználtam. Többszemélyes stáb dolgozott a filmen, a forgatókönyvet jómagam írtam, Farkas Miklós volt az operatőr és vágó, és az Újvidéki Televízió is segített az archív anyagok kiválogatásában. Az alkotás a Szülőföld Alap támogatásával készült el, az ősbemutató Szabadkán lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..