home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Készül a székház
Tóth Lívia
2006.09.20.
LXI. évf. 38. szám
Készül a székház

A megbeszélés részvevői Nagy Ferenc főkonzul úrral az épület előtt - Barát István fotójaAz elmúlt évben fokozatosan szépült Csóka főutcáján az az elhanyagolt állapotban levő kocsmaépület, amelyet még az 1900-as évek elején húztak fel. Legutóbb a helybeli vendéglátó-ipari vállalat tulajdona...

A megbeszélés részvevői Nagy Ferenc főkonzul úrral az épület előtt - Barát István fotója

Az elmúlt évben fokozatosan szépült Csóka főutcáján az az elhanyagolt állapotban levő kocsmaépület, amelyet még az 1900-as évek elején húztak fel. Legutóbb a helybeli vendéglátó-ipari vállalat tulajdona volt, a cég csődbe jutása után azonban gazda nélkül maradt. Végül az Esély a Stabilitásra Közalapítvány támogatásával egy civil szervezet vásárolta meg, és 2005-ben elkezdődött a renoválása. Így lett székháza a Földművesek Egyesületének. A további munkálatokat az Apáczai Közalapítvány finanszírozta, s itt kap helyet az Annus József Szakoktatási és Közművelődési Központ is. Az elnevezéssel a csókaiak az alapítvány néhai kuratóriumi elnökének állítanak emléket. A múlt héten náluk járt Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusának főkonzulja. A látogatás céljáról Margit Zoltán elnök tájékoztatott.
- Meghívtuk a főkonzul urat, hogy lássa, milyen szakaszába jutott az Apáczai Alapítvány által finanszírozott projektum, hogyan haladunk a beruházással. Ebből az alkalomból felavattuk az épület bejáratát körülfogó faragott kaput, Vrábel Jánosnak és fiainak a munkáját, amely az épület ékes díszítő eleme. A Földművesek Egyesülete egyébként új feladatként karolta fel a szakoktatás és a közművelődés ügyét. A rangos vendégünknek persze nemcsak a tevékenységünkről beszéltünk, hanem azokról a problémákról is, amelyek az épület megvásárlása után a szomszédos objektum tulajdonosával adódtak. Mi a békés megoldás hívei vagyunk, de ez a viszony annyira elmérgesedett, hogy bíróságra került az ügy, pereskedéssé fajult a vita, amely a padlástér miatt tört ki. Az ugyanis ennek az épületnek a szerves része, a szomszéd azonban nem akarja elismerni, mert korábban, amíg az objektum lakatlan volt, ő használta. Többször megfenyegetett bennünket, kénytelenek voltunk a rendőrséget is értesíteni. Az épület a Földművesek Egyesületének a tulajdonában van, de jelzálogként az Apáczai Közalapítványt jegyezték be a törökkanizsai bíróságon, húsz évig senki sem idegenítheti el, csakis az alapítvány által jóváhagyott célokra lehet használni. A házat állagában megvédtük, megerősítettük, a földszintet korszerűen helyrehoztuk, központi fűtéssel láttuk el, a nagyterem máris alkalmas előadások tartására, vannak kisegítő helyiségek is, tehát nemcsak az egyesületet szolgálhatja, hanem az egész közösséget. Szeretnénk még a tetőszerkezetet is megjavítani, aztán novemberben akár avatóünnepséget is tarthatunk - mondta Margit Zoltán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..