home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kerékpárral a Róka-tanyára
Tomek Viktor
2007.09.12.
LXII. évf. 37. szám

A Klub 21 - Pozitív Kommunikációért civil szervezet tavaszi-nyári programjárólMind ahogy már többször is beszámoltunk róla, a Holdsugár-program 2005-ben indult hódító útjára. Mára már mintegy 300 gyermek vesz részt rendszeresen az esti sportfoglalkozásokon. Többnyire asztaliteniszeznek, de számos má...

A Klub 21 - Pozitív Kommunikációért civil szervezet tavaszi-nyári programjáról
Mind ahogy már többször is beszámoltunk róla, a Holdsugár-program 2005-ben indult hódító útjára. Mára már mintegy 300 gyermek vesz részt rendszeresen az esti sportfoglalkozásokon. Többnyire asztaliteniszeznek, de számos más hasznos foglalatossággal is lekötik magukat. Az utóbbi két évben öt Holdsugár Klub nyílt Szabadkán és környékén, pénteken, illetve szombaton várják a gyerekeket 20-tól 24 óráig. A fiatalokkal való törődés nem merül ki a hétvégi esti sportolással. Kiss Dezső nyugalmazott pedagógus, a program koordinátora beszámolt arról, hogy tavaszi-nyári programokat állítottak össze.
- A lényeg a nevelésen van. Művelődési tartalmuk van a kirándulásoknak és a versenyszellem fejlesztését is elősegítik ezek a programok - számol be Kiss Dezső, majd elmondja, hogy az idénre 3 egynapos táborozást terveztek, kettőt már megszerveztek. Ezek általában jutalomkirándulások azoknak a fiataloknak, akik kitűnnek vagy bizonyos rendszerességről tesznek tanúbizonyságot. A kirándulásokat a Róka-tanyára szervezik, és mintegy 30 gyermek kap lehetőséget a részvételre. A szervezők úgy választják ki a gyermekeket, hogy a klubokat látogatók mindegyikére egyszer sor kerüljön. A táborban egész napos ellátásban részesülnek, festenek, elsajátíthatják a nemezelés alapjait, de előadásokat is tartanak nekik, és még számos más érdekes programmal foglalják le őket.
- A táborozások célja a fiatalok személyiségének, ismereteinek a gazdagítása, látókörüknek a bővítése. Olyan programokat szervezünk, amelyekkel az érdeklődésüket fenn tudjuk tartani - mondja Kiss. A táborozást már tavaly is megszervezték, igaz, akkor támogatók híján nem tudták a programot teljes egészében megvalósítani.
- Az idei nyári programunk iskolapéldája lehet annak, hogyan kell együttműködnie egy társadalmi környezetben jelentkező probléma megoldásán a civil, az állami és a magánszférának. Ezeket a kirándulásokat a Klub 21 - Pozitív Kommunikációért nevű civil szervezet szervezi, támogatóink a szabadkai önkormányzat és a Fornetti Kft. - sorolja Kiss Dezső.
A kirándulások igen népszerűek a fiatalok körében, ezt bizonyítja Matatić Adrian esete is. Adrián 19 éves, és a Műszaki Középiskola Holdsugár Klubjának rendszeres látogatója. Kitartása példaértékű, az első naptól kezdve minden péntek este részt vesz a foglalkozásokon. A legutóbbi kirándulás alkalmával ő is a kiválasztottak névsorára került. A szépséghibája az egésznek az volt, hogy a táborozás napján délután 2-ig dolgozott. Július óta van alkalmazásban a szabadkai Köztisztasági Vállaltnál és nem szeretett volna hiányozni a munkahelyéről, de a kirándulást sem hagyta volna ki.
- Úgy döntöttem, hogy kerékpárra pattanok, és elmegyek a Róka-tanyára - mondja Adrián. A kánikulában a várostól a tanyáig megtett, mintegy 16 kilométeres, egyórás út igazi megpróbáltatás volt, de megérte. Adrián hozzáteszi, hogy mindenképp részt szeretett volna venni a kiránduláson, még ha eső esik, akkor sem mondott volna le róla. Kivételes kitartásáért jutalom jár. Kiss Dezső elmondja, hogy ezzel a tettével elnyerte a Holdsugár Program Fair Play Díját.
- Tulajdonképpen ez lenne a Holdsugár Klubok lényege, cselekedetével a program esszenciáját fejezte ki - mondja Kiss, és hozzáteszi hogy több fiatal legalább ennyire kötődik a programhoz, vagyis sikerült az elsődleges célokat teljesíteni. A díj átadására október 5-én, a községi Holdsugár-bajnokság után megrendezett ünnepségen kerül sor.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..