home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármestert!
A kérdést és a választ lejegyezte: NÉMETH Ernő
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

Mennyit is ér a pénzünk? Erre a kérdésre nagyon nehéz manapság válaszolni. Olcsón juthatunk európai valutához, ha van miből vásárolnunk. Aki viszont arra kényszerül, hogy a korábban megtakarított pénzéből vett valutát most eladja, az nagyot bukik. Sajnos, az árak sem csökkennek, tehát a termékek nag...

Mennyit is ér a pénzünk? Erre a kérdésre nagyon nehéz manapság válaszolni. Olcsón juthatunk európai valutához, ha van miből vásárolnunk. Aki viszont arra kényszerül, hogy a korábban megtakarított pénzéből vett valutát most eladja, az nagyot bukik. Sajnos, az árak sem csökkennek, tehát a termékek nagy része euróban számítva most többe kerül.
Ezúttal ismét egyetlen levélből idézünk hosszabban, hisz olvasónk megfigyelésén érdemes elgondolkodni.
Kérdezzék továbbra is a polgármestert! Írjanak levelet, ragasszák rá a címszelvényt, vagy írjanak e-mailt a következő címre: msz@radiosubotica.co.yu
V. Ferenc, Szabadka
Tavaly januárban a távfűtésért a havi előfizetés 1250 dinár volt, majd az összeget felemelték 1650 dinárra. 2005 novemberében már 2060 dinár volt a számlán, 2006 májusára pedig épp a duplája lett a díj az eredetinek: 2500 dinár. A közelmúltban aztán bemondta a rádió, hogy újabb 9 százalékos emelés várható. Én másfél év alatt 10-12 százalékos nyugdíjemelést kaptam. Az anyósomnak családi nyugdíja van. Tavaly januárban fél nyugdíjból, azaz az első részletből kifizette a távfűtést, a villanyszámlát, és még maradt is neki ,,zsebpénz”-e. Most az első nyugdíjrészletéből még a távfűtést sem tudja kifizetni. A Távfűtőművek küldi az elszámolást, a számlát, a hirdetményeit az én postaköltségemre, s bírósággal és kamattal fenyeget, ha a hónap 10-éig nem fizetek! A villanytelep pedig 5 százalék kedvezményt ad, ha a folyó hónapban fizetek, és nem fenyeget bírsággal.
Nincs infláció. Februárban 88 dinár fölött volt az euró árfolyama. Felemelték az árakat, a tüzelő 60 százalékkal drágult, és nagyon sok minden többe kerül. Az eurót most 80 dinár alá nyomták, de az árak maradtak csillagászatiak. Az egész egy nagy átverés. A benzin most egyre többe kerül, pedig többször is olcsóbb lett 2-3 dinárral, az árucikkek ára maradt. Máskor benzindráguláskor másnak az ára növekedett, most miért nem?
A városban már üzemel a távfűtés, ,,melegek” a fűtőtestek. A Tokió környékén azonban hidegek. Az utolsó hónapban kezdték meg a felújítást a könyvtár, a zenede, a városháza környékén lévő utcákban. Szerencse, hogy sokáig szép idő volt, de hány nap kell még addig, hogy befejezzék és megkezdődjön a fűtés?
Nincs infláció, szűnjön meg a drágulás, a fenyegetőzés! Normálisan akarunk élni!
Kucsera Géza polgármester
Elsősorban az árpolitikáról szeretnék néhány szót szólni. Az önkormányzat nagyon szigorú ellenőrzés alatt tartja a díjat. Való iga, hogy az idén a tavalyihoz viszonyítva a lehető legnagyobb: 9,4 százaléknyi emelést hagytunk jóvá. Más kérdés, amikor az energiahordozók ára növekszik, mert arról a kormány dönt. Ilyen például a gázáremelés. Tudnunk kell, hogy a Távfűtőművek nagyrészt gázzal fűti a kazánjait. Ez a tényező nem függ tőlünk, és nem tudjuk szabályozni. Ami a felújításokat és a hőfokot illeti arról a következőket mondhatom: a hőtelep köteles megfelelő hőfokot biztosítani, különben a polgárnak joga van a befizetett összeget visszaigényelni, vagy nem kifizetni a szolgáltatás díját. Az új törvény előirányozza a kaloriméter használatát, folyamatosan vezetjük be az energia mérését. Ezáltal pontosan meg tudjuk mondani, hogy ki mennyi energiát használt el. Akinek nincs megfelelő hőfok a lakásában, azzal nem is fogják megfizettetni a fűtést. Ami pedig a felújításokat illeti: az erre szánt eszközök külföldi donációkból származnak, s érkezésük ütemétől függ, hogy egy-egy munkát mikor tudunk elvégezni. A szlovák kormány és a szlovák vállalatok is adományoztak pénzt, s tőlük is függ, hogy mikor végezhetjük el a munkát.
Azt javaslom a polgároknak, hogy ha a fűtéssel kapcsolatban gondjaik vannak, forduljanak a Távfűtőművekhez a hiányosságok kiküszöböléséért.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..