home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármestert!
A kérdést és választ lejegyezte: Németh Ernő
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

Ökológiai katasztrófa sújtotta Pancsovát. Intő jel arra, hogy jobban oda kell figyelni környezetünkre, s megakadályozni a környezetszennyezést. Szabadkán már huzamosabb ideje borzolja a kedélyeket az Azohem műtrágyakeverő ügye. Születtek határozatok, de nem sikerült érvényesíteni őket. Hogy mi van a...

Ökológiai katasztrófa sújtotta Pancsovát. Intő jel arra, hogy jobban oda kell figyelni környezetünkre, s megakadályozni a környezetszennyezést. Szabadkán már huzamosabb ideje borzolja a kedélyeket az Azohem műtrágyakeverő ügye. Születtek határozatok, de nem sikerült érvényesíteni őket. Hogy mi van a háttérben, arról sokféle történet kering városszerte. Egyesek szerint a szálak egyenesen Belgrádba vezetnek. Talán végre megoldódik ez a probléma? Alig hisszük, hogy igen.
Továbbra is várjuk olvasóink leveleit. Használják a címszelvényt, vagy írjanak villámpostán az msz@radiosubotica.co.yu címre.
Ifj. Tóth Tibor, Határőr helyi közösség, Szabadka
Hosszú idő eltelt már az Azohem vegyi üzemről a városházán megtartott vita óta. Azóta várjuk a számunkra kedvező híreket és változásokat, amire a Polgármester úr személyesen is ígéretet tett! Az ígéretek és fogadkozások ellenére azonban semmi sem történt, legfeljebb csak negatív irányban. Mintha vérszemet kapott volna az üzem tulaja: ha lehet, még nagyobb intenzitással folyik a termelés, még több kamion jön és megy. Jelen pillanatban is több mint 20 nyerges vontató vár bepakolásra! A helyzet tarthatatlan! Az 5 tonnás súlykorlátozást továbbra sem veszik figyelembe, nem is ellenőrzi azt senki! Jó ideje már, hogy a felszerelt kéményeken keresztül az üzemből kékes színű, maró szagú -- kéngázra emlékeztető -- ,,füst' ömlik ki. A gáz irritálja a nyálkahártyát, marja a torkot, könnyezik tőle a szem. Kell ennél több bizonyíték a környezetszennyezésre? Az üzem mögötti akácos már tavasszal elkezdett sárgulni! Többször hallhattuk már, hogy a Polgármester úrnak ,,meg van kötve a keze', nem tehet semmit. De tessék legalább tanácsot adni! Kihez, hová kell fordulni, hogy megváltoztassuk ezt a már elviselhetetlen állapotot?
Sokszor tudatták már velünk, hogy nem a község adott engedélyt az üzemre. De engedjen meg egy megjegyzést: e város és főleg e helyi közösség becsületesen dolgozó, lelkiismeretesen adót fizető lakosai látják/látjuk kárát az üzem illegális működésének! Hol itt az igazság?
Kovács Ferenc, Szabadka
Tavaly 400 polgár követelte egy petícióban az Azohem áthelyezését. Azóta sem kaptunk rá választ. A rendőrök a vegyi üzem kamionjait nem büntetik a teherkorlátozás miatt, a közeli fatelep kocsiit annál inkább!
Kucsera Géza polgármester
Jártam kint néhányszor a helyi közösségben, s megismerkedtem a helyi közösség problémáival. Próbáltam a felsőbb illetékesekhez fordulni, hogy megoldjuk a gondokat. Most azonban teljes biztonsággal mondhatom, hogy az Azohem tulajdonosa megvásárolja a Nitrogénművek egy részét, s kihelyezi oda a gyárat. Ezáltal megoldódik a probléma. Ez az egyetlen lehetséges megoldás, de ennek a megvalósításához bizonyos idő kell. Az üzem gépei viszonylag gyorsan leszerelhetők és átszállíthatók a Nitrogénművekbe, hisz az ottani csarnokok üresen állnak. Azt hiszem, hogy a költözés egy-két hónap leforgása alatt kivitelezhető.
Az üzem áthelyezése után a közlekedési gondok is megoldódnak. Én voltam az, aki követeltem a tábla oda helyezését. A korlátozás tiszteletben tarttatása a rendőrség feladata, több alkalommal is figyelmeztettem őket erre. A szigor azonban rendszerint csak egy-két napig tart. Napi büntetésekre lenne szükség! Ha majd a rendőrség az önkormányzat fennhatósága alá kerül, akkor sokkal könnyebb lesz érvényt szerezni az előírásoknak.
A rovatvezető megjegyzése:
Lapzárta előtt szárnyra keltek olyan hírek, hogy az üzem tulajdonosa mégsem kívánja áthelyezni a Nitrogénművek helyiségeibe a műtrágyakeverőt, hanem a korábbi helyén akarja továbbra is működtetni. Egy lakossági fórumon is lesz erről majd szó, de csak lapzárta után.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..