home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármestert!
A kérdést és a választ lejegyezte: NÉMETH Ernő
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

Az elmúlt hetekben közöltünk néhány levelet, melyekben olyan problémákról volt szó, amelyekre megoldást is javasoltak olvasóink. E levelek talán arról is tanúskodnak, hogy a polgárok és a városvezetés hasonlóan gondolkodik, legalábbis bizonyos kérdésekben. Palics fejlesztéséről mondta el egy olvasón...

Az elmúlt hetekben közöltünk néhány levelet, melyekben olyan problémákról volt szó, amelyekre megoldást is javasoltak olvasóink. E levelek talán arról is tanúskodnak, hogy a polgárok és a városvezetés hasonlóan gondolkodik, legalábbis bizonyos kérdésekben. Palics fejlesztéséről mondta el egy olvasónk a véleményét, s az írás megjelenése után a fürdőhely fejlesztési főtervében ahhoz hasonló elképzeléseket olvashattunk. Egy másik levél azt kifogásolta, hogy egy építkezés során ,,kikerülték az utcán levő bódét, ahelyett, hogy a járdáig építettek volna. Nos, azóta elszállították onnan a kérdéses bódét.
Arra biztatjuk olvasóinkat, hogy mondják el kérdéseiket vagy véleményüket, hátha nem lesz hiábavaló. Elérhetőségünk a régi. Használják a címszelvényt, vagy írjanak villámpostán az msz@radiosubotica.co.yu címre.
Szabadkai olvasó
Igaz-e, hogy Szabadka mellett lesz az észak-bácskai hulladékfeldolgozó? Környezetszennyezéstől tartunk, ha ide hordják a régió szemetét.
Kucsera Géza polgármester
A világon mindenhol nagy gondot okoz a kommunális hulladék. A jelenlegi szabadkai szemétlerakó nem felel meg a legalapvetőbb higiéniai követelményeknek sem. Ezt a szeméttelepet be kell zárni, szanálni kell a területet és visszaadni a városnak.
Három évvel ezelőtt az észak-bácskai önkormányzatok olyan határozatot hoztak arról, hogy közös hulladéktelepet alakítanak ki. A magyarkanizsai önkormányzat vállalta a koordinátor szerepét, de nem valósultak meg a tervek. Ezért most Szabadka vette kezébe a dolgok irányítását, már csak azért is, mert a régió lakosságának a fele ebben a községben él. Most is közösen tervezzük a projektumot, s egyelőre hat község szándéknyilatkozata fogalmazódott meg, hiszen a hulladékgazdálkodás akkor kifizetődő, ha legalább 250 ezer polgárt érint. Sőt így még haszon is származhat a beruházásból. Nagyon körültekintően dolgozunk, hogy minden a törvényes előírásoknak megfelelően történjen, nehogy meglepetés érjen bennünket, mint a magyarkanizsaiakat. A tartományi kormány határozata értelmében ki van jelölve a tárolók helye. Szabadka község területén három ilyen hely van, egy szakbizottság most vizsgálja, hogy melyik a legalkalmasabb a célra. Az eddigi vélemények alapján valahol a Nitrogénművek környékén lenne a legalkalmasabb terület az építkezésre, már csak azért is, mert ott már kiépült a megfelelő infrastruktúra, s ez olcsóbbá teszi a tároló létrehozását.
Nem klasszikus tárolót akarunk, hanem szelektív hulladékgyűjtést, s ennek alapján magas fokú újrahasznosítást. Tehát szétválogatás után a hulladék nagy részét, az üveget, a fémet, a papírt, a műanyagot feldolgozzák. A szerves anyagokat komposztálják, s majd ezzel borítják be a mostani szeméttelepet. Egy vastag termőréteg kerül majd rá, hogy ott újra megtelepedjenek a növények. Csak a maradék anyag kerül tárolásra, s az is nagyon szigorú feltételekkel.
Szeretnénk, ha az új szeméttároló hasznot hozna, így nem lehetne drágább a polgároknak az új rendszerre való áttérés sem. Egy olasz cég is szeretne részt venni a projektumban, s ezért a közelmúltban meghívtak bennünket Olaszországba. Megmutatták azt is, hogyan dolgoznak. Hatalmas gödröt ásnak, majd ezt két nagyon vastag fóliával kibélelik, amelyek közé anyag és más szigetelőréteg kerül. A közelben próbakutakat létesítenek, hogy állandóan figyelemmel kísérjék, van-e szivárgás. A felhalmozott szemetet hatalmas munkagépekkel tömörítik, majd újabb speciális fóliákkal szinte légmentesen lezárják. A hulladékhegybe kivezető csöveket építettek, amelyen keresztül a keletkező biogázokat kivezetik egy belső égésű motorba, amely áramot termel sokkal olcsóbban, mint amennyibe egyébként az áram kerül.
Megtekintettünk egy hulladékégetőt is. Igaz, egyelőre csak a veszélyes kórházi hulladékot égetik ott. Itt is jelentős energiamennyiséget nyernek. Ami nagyon fontos: mindkét esetben biztonságos üzemeltetést láttunk és maximális környezetvédelmet. Nehéz elképzelni, hogy egy égetőből semmiféle melléktermék nem jön ki: nem láttunk füstöt, nem éreztünk szagokat. Kis mennyiségű salak csupán a végtermék, amit egy gyárban újra feldolgoznak, tehát nincs környezetszennyezés.
Olaszországban a hulladéktároló melletti parcellákon földművelés folyik, és semmi gond nincs, nincs fertőzésveszély, tehát teljesen biztonságos a módszer.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..