home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kérdezze a polgármestert!
Martinek Imre
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám
Kérdezze a polgármestert!

Elrejtve, de nem a nyilvánosság előlMint faluhelyen általában, Torontálvásárhelyen is ki-ki maga gondoskodik az udvarában felgyülemlett szemét kihordásáról, és a telkek előtti ,,parkosítás” (azaz fűnyírás) sem a közművállalat feladata. Ezért is hördült fel annyira a lakosság a legújab...

Elrejtve, de nem a nyilvánosság elől

Mint faluhelyen általában, Torontálvásárhelyen is ki-ki maga gondoskodik az udvarában felgyülemlett szemét kihordásáról, és a telkek előtti ,,parkosítás” (azaz fűnyírás) sem a közművállalat feladata. Ezért is hördült fel annyira a lakosság a legújabb kommunális adókivetés miatt. A számlán öt hónap (a februártól júniusig tartó időszak) tartozása van feltüntetve, és aki végigolvassa a kimutatást, az azt is megtudhatja, hogy a végzésről szóló határozat valójában az antalfalvi községi képviselő-testület ülésén már ez év január 25-én megszületett. (A helyi önkormányzatokról, illetve a közműtevékenységről szóló törvény 18. szakasza 1. cikkelyének 7. pontja) Persze, voltak olyanok is, akik az előírásoknak megfelelően becsomagolt hulladék elszállítását valóban rábízták az Október 4-e vállalat embereire, az előre bejelentett szemétszállítási napon, de azt csak nekik, a szolgálatot igénylőknek kellett kifizetniük. Hát EZ változott meg most alapjában véve, és vált általános közadóvá.
Komolytalannak tűnik mégis ezzel szemben az a magasabb körökből odavetett megjegyzés, hogy akinek nem tetszik, azaz nem ért EZZEL egyet, az ne fizessen! Mert a dolog több mint komoly. Az adófizető nem azt a háztartásonkénti 500-1000 dinárt nehezményezi leginkább (mert azért nehezményezi, sőt!), hanem azt, hogy előzetesen nem lett tájékoztatva erről az önkormányzati(?) lépésről. Vagy legalábbis emlékeztetve arra a januári határozatra. Mert ha nincs, akkor az öt dinár is sokat jelent!
Mit mond minderre a polgármester?
- Szeretném, ha minden torontálvásárhelyi polgárban tudatosodna végre, hogy a park, a temető és még néhány zöldövezet nem a kommunális vállalaté vagy a helyi közösségé, hanem a falu lakosságáé. Például a helyi szeméttelep kérdése is megoldatlan: nem lehet karbantartani! Legalábbis nem úgy, ahogy egy modernizálódó településhez illene. A vízhasználati tartozások is meghaladják az egymilliós tételt, és gyakran nincs az a hatalom, amely fizetésre bírná az adósokat! - nyilatkozta Balogi András, a torontálvásárhelyi helyi közösség elnöke.
A számlák és sérelmek ,,szellőztetése” helyett tegyünk inkább egy sétát a használt és eldobott holmik mezején. Az ősök visszaemlékezése szerint valamikor szélmalom volt ebben a határrészben, és mind a mai napig két jelentős szekérút vonul át rajta, Ópáva illetve Galagonyás és Cserépalja irányába. Azok masszívabb formába való öntésével mintegy 30 kilométerrel rövidülne le a táv Belgrád felé is, ugyanakkor pedig arra is lehetőség nyílna, hogy a sporthorgászat szerelmesei gumidefekt veszélye nélkül juthassanak ki a debellácsi tavakra. Könnyedén, gyorsan, elegánsan - a már említett településekről is. Természetesen, a közbeeső depónia sorsát előtte mindenképpen meg kell(ene) oldani. Hogy a helyi járulékból vagy az újabbfajta adóból eredő pénz fedezi-e a takarítási, (át)pakolási költségeket, esetleg közös összefogással oldódik-e meg ez a problematika (magyarán: szemeteljünk ésszerűen és tervezetten!), majd elválik. Egyvalamihez azonban nem fér kétség: ebben a kérdésben kizárólag Torontálvásárhely polgárai érintettek. Hiszen azt azért mégsem várhatjuk el, hogy más söprögessen fel a házunk táján!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..