home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Képregényfesztivált rendeznek a szegedi Somogyi-könyvtárban
MTI
2016.11.17.
LXXI. évf. 46. szám

A képregény műfaj múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak a szegedi Somogyi-könyvtárba, ahol a fesztivál több programja is kapcsolódik az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójához — tájékoztatta az intézmény sajtóreferense az MTI-t.

Andóczi Balogh Éva közölte, a könyvtár földszintjén és alagsorában az előadások, kiállítások, játékok mellett a rajongók az idén is alkotás közben figyelhetik meg kedvenc képregényrajzolójukat, a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva akár be is kapcsolódhatnak a munkába.

Az előadók között Váradi Gábor a 2000-es évek útkereső törekvéseiről beszél, Vadas Máté bemutatja Vigrid című digitális képregényét, Pilcz Roland arra a kérdésre igyekszik választ adni, mitől lesz jó egy képregény, Kasza Magdolna pedig 50 fényév című előadásában a Star Trek-filmsorozat képregény-változatait mutatja be. Kiderül, mennyit érnek a műfaj hazai gyűjteményei és az is, melyek a leginkább vágyott példányok.

Előadásokon és kiállítás formájában is megelevenednek a hatvan éve kitört magyar forradalom és szabadságharc eseményei. Fazekas Attila Ahogy én láttam: 1956 a személyes élmények tükrében című előadásán a rajzoló Bán Mórral közösen készített, Tűzvihar című történelmi képregényét is megismerheti a közönség. Kiss Ferenc a forradalom napjairól külföldön készült képregényeket elemzi. Szabó Palócz Attila az amerikai Battle magazinban 1959-ben megjelent Ring of Steel (Acélgyűrű) című képregény történetét mondja el. A témához kapcsolódik a Parlamenti túlóra és a Rádiók ostroma — képregények az 1956-os forradalom emlékére című kiállítás, melyek egészen január közepéig láthatók a könyvtárban.

A képregényfesztivál könyvtári rendezvényének zárása után, késő délutántól a Nyugi Kertben folytatódik a program. Fazekas Attila az 50-es években született képregényekről tart előadást, a képregénygyűjtők pedig a fesztivál történetében először megrendezendő börzén gyarapíthatják kincseiket.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..