home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Képek a határból (természetjáró naplójegyzetek)
Írta és fényképezte: Martinek Imre
2016.12.04.
LXXI. évf. 48. szám
Képek a határból (természetjáró naplójegyzetek)

A tavalyi esztendőhöz hasonlatosan, ez év decemberének első napjaiban is túrázási célponttá avanzsálta falujuk határát a torontálvásárhelyi általános iskola nyolcadikosainak egy kicsiny csoportja.

Az ötletet és annak megvalósítási módját a diákok biológiatanára hozta, a rendhagyó terepmunka egyik kiemelt feladata pedig az agroökoszisztémában jelen lévő szukcessziók, azaz környezeti változások megfigyelése és fénybeírása volt. Égen és földön, valamint az e kettő közé ékelődött szférában, a települést a nyugati égtáj felől határoló szántóföldek vidékén, napszentület idején.

S hogy mit is lehet mindezzel kezdeni? Mármint a terepen is megtapasztalt ismeretekkel? Nos, erre a kérdésre azt hiszem, a tavalyi csapat egyik oszlopos tagja fogalmazta meg a lehető legőszintébb és legteljesebb választ. Mondván, nemcsak nézni kell, de látni és láttatni is. És nemcsak tudni a jót és merni is megtenni azt, de másokat is ösztönözni kell erre! Érdekében annak, hogy a fentebb említett szukcesszió antropogén változata és a fenntartható fejlődés ne egymás ellenségei, hanem egymás szövetségesei lehessenek.

A fenntartható fejlődés alapja a természet kincseinek, adottságainak ésszerű felhasználása. Az emberek tipikus hibája az, hogy rendszerint mindenhez a lehető legrövidebb időn belül akarnak hozzájutni és korlátlan mennyiségben. Szerintem inkább a lassan járj, tovább érsz folyamatot kellene inkább követnünk. Valamint ügyelnünk arra, ne herdáljuk el a természet ránkbízott kincseit. Hiszen amiképp mi örököltük azt apáinktól, nekünk is kötelességünk továbbadni gyermekeinknek ezeket a javakat. És ez ellen valóban nincs apelláta!

Jegyzetünk fotográfiái a másfél órás környezetvédelmi expedíció jelentősebb mozzanatait ecsetelik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..