home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kényeztetni a testet
Bíró Tímea
2018.04.02.
LXXIII. évf. 13. szám
Kényeztetni a testet

Gyakran sajnáljuk rá a pénzt és az időt, pedig gondoljunk csak bele, hogy a testünk milyen kemény harcot vív nap mint nap azért, hogy fáradhatatlanul és gördülékenyen el tudja végezni a feladatait.

Havonta vagy néhány havonta egy kis masszázst igazán megérdemel, hogy az izmok ellazuljanak, mi kikapcsolódjunk, és kisimulva nézzünk az elkövetkezendő kihívások elé.

Bosnyák Ildikó előbb Szabadkán végzett el egy három hónapos kurzust, mely során elsajátította a svéd relaxmasszázst, majd Budapesten a talp- és a thai masszázs fortélyait tanulta meg. Jelenleg másodállásban masszőrként dolgozik Szabadkán, és elmondása szerint a relax- és a talpmasszázsra van a legtöbb érdeklődő.

— A páciensek leginkább derék- és hátpanaszokkal fordulnak hozzám, azon belül is a 4., 5. és 6. csigolyával vannak gondok. Gyakori panasz még a kar zsibbadása, illetve a vállfájdalom. Ezek sajnos a fiataloknál is előfordulnak, mivel a számítógép előtt ülés, a kevés mozgás is hatással van a hátgerincre. Rohanó életet élünk, ezért az elemeink nagyon gyorsan lemerülnek. A relaxmasszázs folyamán fellazítom az izmokat, megindul a nyirokrendszer vérellátása és a teljes vérkeringés, csillapodik az izmok feszült állapota. Felfrissítem az egész testet. Vannak pácienseim, akik a masszázs alatt elalszanak a halk zene és a gyertya fénye mellett. Ez nem fizikai masszázs, már a neve is mondja, hogy ellazít, elernyeszt. A teljes test átmasszírozását olajjal vagy masszázskrémmel végzem. A páciens alsóneműre vetkőzve felhasal a masszázságyra, és a lábtól kezdve egészen a fejig átmasszírozom a testét, majd ugyanez következik a hátán fekve. A kezelés ideje egy óra. A thai masszázs a legnehezebb, hiszen a masszőr és a páciens is a talajra helyezett szivacson valójában úgynevezett thai tornát vesz igénybe. Ez egy másfél órás gyakorlat, mely során mindkét fél alaposan kifárad. Szabadkán nem keresett ez a masszázsfajta.

Bizonyos esetekben nem szabad masszíroztatni, mert ha már eleve van a testünkben egy gócpont, akkor csak tetőzhet a baj.

— Ezeknek a személyeknek általában azt javaslom, hogy forduljanak szakemberhez. Ha például valaki isiásszal vagy lumbágóval küzd, többet árthatunk a gerinc körüli masszírozással, mint amennyit segíthetnénk. Amikor valaki elmegy masszázsra, akkor el kell mondani, hogy terápia alatt áll-e, nincs-e veseelégtelensége vagy szívpanasza.

A masszázs során a masszőr akár egy konkrét problémára vagy jelenségre is felhívhatja a páciens figyelmét. Ildikónál is volt már erre példa.

— Nem mondom azt, hogy gyógyítok, de vannak olyan pontok, amelyekben igenis fel tudom ismerni, ha gond van a vesével, a gyomorral, a hörgőkkel. Ha egészségügyi gondot észlelek, akkor azt nagyon óvatosan osztom meg a klienssel. Nem vagyok orvos, ezért nem adhatok semmilyen diagnózist. A talpmasszázs lenyűgöző térképe az emberi testnek, abból szoktam észrevenni, hogy éppen milyen gondja lehet a páciensemnek. Ilyenkor finoman rávilágítok arra, hogy meg kellene látogatnia a háziorvosát, illetve ha kisebb tüneteket észlelek, akkor jobban figyelek az érintett akupresszúrás pontokra, jobban átmasszírozom őket. Volt olyan pozitív visszajelzésem, hogy egy hölgy, amióta hozzám jár, már nem használ pumpát a bronchitiszére. Örömmel tölt el, hogy segíthettem valakinek.


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..